Olemme kasvimaalla | Olemme puutarhassa

Mullasta nousee kasvi

Ryytisalvialajikkeita

Kylvö- ja korjuukalenterin lokakuu

Hubbard-kurpitsa ’Blue Ballet’

Tänään lokakuun 6. päivänä alkaa uusi alenevan kuun kausi, joka päättyy lokakuun 19. päivänä kun kuun rata lähtee taas nousemaan. Ylenevän kuun kausi kestää siitä pyhäinpäivän aattoon asti.

Alenevan kuun kautta kutsutaan istutusajaksi mutta kovin paljon ei kasvimaalla ole istutushommia tiedossa lokakuussa. Valkosipulia voi istuttaa seuraavaa vuotta varten, jos on muokattua ja ravinteikasta maata tarjolla. Me aiomme istuttaa uudelleen viimesyksyisistä itusilmuista kehittyneet hienot istukasvalkosipulit, jotka nostimme kuivahtamaan elokuussa. Lisäksi voisimme vertailun vuoksi istuttaa myös pulleimmat valkosipulin kynnet, jotka onnistuimme kasvattamaan tänä kesänä. On mielenkiintoista nähdä, kummista kasvaa komeimmat sipulit ensi vuonna! Jos olet ottanut itusilmuja talteen valkosipulin kukista, ne voi myös istuttaa näihin aikoihin.

Itusilmuista kasvatettuja valkosipulin istukassipuleita

Itusilmuista kasvatettuja valkosipulin istukassipuleita

Kuten syyskuussa oli puhetta, istutusaika sopii myös juuresten sadonkorjuuseen. Silloin kasvien elinvoiman pitäisi majailla enimmäkseen maan alla. Kun korjaa juurekset juuripäivän aamuna niin pitäisi saada maukkain mahdollinen sato: öisin kasvien aromiainekset kulkeutuvat juuriin.

Ylenevän kuun kaudella kannattaa puolestaan korjata maanpäällistä satoa jos haluaa varmistaa varastokestävyyden. Jos ei ole jo korjannut talvikurpitsoja edellisellä ylenevän kuun kaudella kuten me, seuraava suotuisa ajankohta koittaa heti lokakuun istutusajan päätyttyä. Talvikurpitsat ovat korjuukypsiä kun hedelmän ja varren yhtymäkohta alkaa olla puutunut ja kuiva. Kurpitsat kannattaa ensin siirtää huoneenlämpötilaan pariksi viikoksi, se varmistaa niiden lopullisen tuleentumisen eli kasvun päättymisen. Kun kurpitsat sen jälkeen siirretään viileään varastoon (n. 10–12 astetta), ne säilyvät jopa kuukausia. Olemme kasvattaneet lajiketta nimeltä Blue Ballet, josta sanotaan että hyvässä lykyssä sitä voi maistella vielä seuraavana juhannuksena! Ei ole tullut kokeiltua, kurpitsat on aina syöty hyvissä ajoin ennen sitä…

Malus Domestica ’Antonovka’

Malus Domestica Antonovka

Ylenevän kuun kauden hedelmäpäivänä aiomme lisäksi poimia talviomenan Antonovka hedelmät varastoon. Meillä on iso vanha Antonovka-puu jota kutsumme Matamiksi. Sen sato riittää aina tammi-helmikuulle asti talouskellarissa. Antonovkasta tulee ihanaa sosetta ja piirakoihinkin se käy. Toinen talviomenamme, nuori Lobo-puu ei tee tänä vuonna satoa lainkaan. Toissatalvena rusakko nakersi sen aivan tapille, mutta nyt se on toipunut ja kasvattanut uuden latvuksen. Ehkä hedelmien vuoro on ensi vuonna?

Lokakuussa on hyvä hoitaa kompostointi ja maanmuokkaus jonkinlaiseen kuntoon ennen talven tuloa, muuten säät saattavat yllättää. Jos tarkoituksena on kylvää aikaisten vihannesten siemeniä kasvimaalle vielä myöhäissyksyllä, niin nyt on hyvä ajankohta maan muokkaamiseen – todelliset kuukalenterifriikit hoitavat myös muokkaamisen suotuisimpina aikoina (esimerkiksi juurikasvien kasvualusta muokataan juuripäivinä ja niin edelleen). Vihannesten kylvämistä ajatellen tämä istutusaika on kuitenkin liian aikainen ainakin Etelä-Suomessa: jos nyt kylvät niin siemenet saattavat itää ennen talvea ja pikkutaimet tuhoutuvat pakkasessa. Jos kaksivuotiset kasvit kuten porkkana ja palsternakka itävät jo syksyllä niin ensi vuonna ne saattavat kukkia ja sato on pilalla. Pitää siis odottaa kylvöjen kanssa aivan talven kynnykselle.

Sirpa kyseli viikolla kukkien kylvämisen ja kukkasipulien istuttamisen ajankohdasta. Monien perennojen kylvöohjeissa neuvotaan kylvämään siemenet syksyllä. Tämä on tyypillistä erityisesti siemenille, jotka vaativat kylmäkäsittelyä eli siemenet itävät vasta ulkona talvehdittuaan. Tuleva istutuskausi on kylvämiselle hyvä ajankohta, samoin kuin kukkasipulien istuttamiselle.

Lokakuinen alenevan kuun kausi näyttää tältä:

  • hedelmäpäiviä ovat 11.–13.10. kello 14 asti.
  • kukkapäiviä ovat 7.–8.10 sekä 17.10. kello 16–18. Monivuotisten kukkien siemeniä kannatta kylvää silloin. Nämä päivät ovat suotuisia myös kukkasipulien istuttamisen kannalta.
  • lehtipäiviä ovat 9.10. kello 14 alkaen ja 10.10. sekä 15.10. kello 17 asti ja 18.10. Ne sopivat lehtiperennojen siementen kylvämiseen.
  • juuripäiviä ovat 13.10. kello 15 alkaen ja 14.10. sekä 15.10. kello 18 lukien 16.10. kello 16 asti. Silloin istutamme valkosipulin.

Loka-marraskuun ylenevän kuun kaudella hedelmäkasvien sadonkorjuulle suotuisia aikoja ovat kuukalenterin mukaan 20.–21.10. sekä 29.–30.10. Varastoitavat talviomenat korjaamme silloin.

Syyssäiden armoilla

Syksyn lehtiä

Syksy on tähän asti ollut sateinen ja paikoin tuulinenkin mutta tavanomaista lämpimämpi. Nyt ennustetaan, että säässä tapahtuu muutos kylmempään. Saa nähdä onko kasvukauden loppu siis lähellä.

Ilmatieteen laitoksen alustavien tietojen mukaan terminen syksy alkoi täällä etelässä vasta lokakuun 6. päivänä. Terminen syksy alkaa kun vuorokauden keskilämpötila laskee alle +10 asteen. Tavallisesti tämä tapahtuu pari viikkoa aikaisemmin, joten syksy on ollut tavanomaista lämpimämpi lokakuun alkupuolelle asti. Itse asiassa lähes yhtä lämmin kuin ennätysleuto viime vuosi. Silloin terminen syksy alkoi meidän seudulla 8.10. Terminen kasvukausi puolestaan päättyy määritelmän mukaan silloin, kun vuorokauden keskilämpötila laskee pysyvästi +5 asteen alapuolelle taikka sataa lunta niin että saadaan pysyvä lumipeite. Myös kovat yöpakkaset useana yönä peräkkäin voivat katkaista kasvukauden.

Tomaattisatoa

Tomaattisatoa

Muutamaksi lokakuun yöksi on ennustettu hallaa ja jopa yöpakkasia Etelä-Suomen myöten, mutta vielä se ei ole toteutunut. Meillä on vielä jonkin verran satoa ulkona kasvimaalla, muun muassa purjoa, mukulaselleriä, suippokaalia, lehtikaalia, paksoita, nauriita, porkkanoita ja maa-artisokkaa. Nyt arvuutellaan koska olisi aika siirtää ne varaston puolelle ennen kuin sadon korjaa halla. Koska sääennusteen mukaan keskiviikon jälkeen tapahtuu käänne kylmempään, taidamme korjata ennen sitä ainakin viimeiset tomaatit sekä suippokaalin ja paksoin. Juurekset ja mukulat eivät luonnollisesti ole yhtä herkkiä kylmälle, jotkut niistä voi jättää maahan talven ylikin, esimerkiksi maa-artisokat. Purjo ja mukulaselleri pitää korjata ennen kuin maa jäätyy. Lehtikaalin maku taas paranee kun pakkanen pääsee sitä puremaan. Täytyy siis seurata säätiedotuksia tarkasti.

Lokakuun epävakaiset ja tuuliset säät ovat saaneet talviomenat putoilemaan ennen aikojaan, joten niiden sadonkorjuuta piti aikaistaa. Nyt on kiire säilöä ja leipoa piirakaksi kaikki maahan muksahtaneet hedelmät ennen kuin ne pilaantuvat. Harmi että monet tuoremehuasemat ovat jo sulkeneet ovensa, kyllä talviomenoistakin saisi mainiota mehua!

Valkosipulin istukassipulin istutusta

Valkosipulin istukassipulin istutusta

Istutuskaudella panimme maahan valkosipulin istukassipulit ja kynnet. Ne ehtivät syksyn aikana kasvattaa hyvät juuret, joten keväällä kasvu alkaa aikaisin. Valkosipuli vihertää yleensä ensimmäisenä keväisellä viljelypalstalla. Kylvimme myös valkosipulin sukulaista karhunlaukkaa sekä kasvimaalle että ”metsäpuutarhaan” eli pihamaan luonnonvaraisempaan nurkkaan, talon takana olevaan rinteeseen. Monivuotisesta karhunlaukasta käytetään lehdet, joiden maku muistuttaa hieman valkosipulia mutta on kuitenkin aivan omanlaisensa. Toiveena olisi saada niin suuri karhunlaukkaesiintymä, että voisimme tehdä karhunlaukkapestoa. Se on suurta herkkua!

Syksyn kompostointiurakka on täydessä vauhdissa. Kyse on kierrätyksestä sanan varsinaisessa merkityksessä: vanhat kompostit levitetään istutuksille ja tyhjille palstoille, ja syksyn lehdistä tuoreen kasvijätteen kera rakennetaan uudet kompostit muhimaan. Kun työtä tehdään pikku hiljaa joka viikonloppu, kasat painuvat sen verran että seuraavalla viikolla kompostoriin mahtuu taas lisää tavaraa, varsinkin jos lehdet on silputtu ruohonleikkurilla. Jos hyvin käy, homma on hoidettu ennen kuin koittaa terminen talvi eli keskilämpötilan painuu alle nollan. Yleensä kauhun tasapaino löytyy, eli juuri kun kaikki kompostit pullottavat pinkeinä on valtaosa lehdistäkin saatu haravoitua. Se mikä jää saa jäädäkin: keväällä kerätään sitten loput ja lisätään jo painuneisiin komposteihin ensimmäisen kääntämisen yhteydessä.

Kompostointia

Kompostointia

Linkki

Muut istutusajat

Istutusaika 30.12.2020 alkaen

Puutarhavuosi 2020

Puutarhavuosi 2020

Pian taakse jäävä vuosi tullaan muistamaan ennen kaikkea koronapandemian puhkeamisesta. Puutarhavuosi ei ollut yhtä poikkeava: ilmaston lämpenemisen merkeissä mentiin nytkin.