Mullasta nousee kasvi

Ryytisalvialajikkeita

Toukotyöt jatkuvat

Hanami 2015 Roihuvuoressa

Kirsikankukat kertovat sydänkevään alkaneen; on aika suunnitella toukotyöt tulevaa istutusaikaa ajatellen.

Puutarhakalenterissamme sydänkevään tunnuskasvi on vaahtera, jonka limetinkeltainen kukinta julistaa vuoden suloisimman ajan alkamista. Tänä vuonna se tapahtui tavanomaista aikaisemmin, jo heti vapun jälkeen. Kevät on siis yhä etuajassa, vaikka säät ovat jatkuneet epävakaisina: sitkeästi ovat matalapaineet kulkeneet Pohjolan kautta ja tuoneet vaihtelevuutta säätilaan. Auringonpaiste on vaihtunut sadekuuroihin tämän tästä ja tuulistakin on ollut, eikä lämpötilakaan ole kohonnut kovin korkeisiin lukemiin. Yöt ovat olleet kylmiä.

Kevään kaunottaret

Kirsikkapuumme ensimmäinen kukinta

Kirsikkapuumme ensimmäinen kukinta

Vaihteleva sää ei kuitenkaan tunnu haittaavan muita kuin meitä ihmisiä. Linnut melskaavat kiihkeään keväiseen sävyyn ja puutarhassa puhkeaa päivittäin kukkaan uusia kaunottaria! Samoihin aikoihin vaahteran kanssa aloittivat kukintansa myös koristekirsikat, joita istutimme puutarhaamme viime kesänä kahta eri sorttia: rusokirsikkaa ja koristekirsikkaa Accolade. Voimme siis alkaa harrastaa hanamia eli kirsikankukkien ihailua myös omalla pihalla. Tosin rusokirsikat eivät näytä vielä kukkivan tänä keväänä, ja Accoladeistakin vain yksi kukkiin runsaammin. Mutta mitä vähemmän kukkia, sitä enemmän ihailua ne harvat saavat osakseen! Kävimme kyllä ihastelemassa kirsikankukintaa myös Roihuvuoren Hanami-juhlassa helatorstaina. Siellä kirsikankukkia riitti!

Viileistä säistä huolimatta maan lämpötila on meidän kasvimaalla noussut jo yli 12 asteen. Alkaa siis olla aika kylvää myös sellaisia vihanneksia, joita suositellaan kylvettäväksi vasta kun ”maa on lämmennyt”. Kuu- ja kylvökalenterin mukainen istutusaika alkaakin sopivasti ensi viikolla eli toukokuun 20. päivänä kello 17, ja se jatkuu aina kesäkuun 3. päivään asti. Jos kevään edistyminen jatkuu samanlaisessa etunojassa kuin tähänkin asti, tulevalla istutusajalla voidaan ehkä hoitaa kevätkylvöt ja ‑istutukset loppuun asti ainakin eteläisessä Suomessa?

Maan lämpö on noussut yli 12 asteeseen

Maan lämpö on noussut yli 12 asteeseen

Istutusajan suunnitelma

Ensi viikolla alkava istutusaika jakaantuu hedelmänmuodostuksen mukaan seuraavasti:

 • kukkapäiviä on 20.–22.5 sekä 31.5.–1.6. kello 17 asti
 • lehtikasveille sopivia kylvöaikoja on helluntaina 24.5. kello 13 asti sekä 1.6. kello 18 lähtien – 3.6.
 • hedelmäkasveille suotuisa ajanjakso on helluntai-iltapäivästä 24.5. kello 14 lähtien – 27.5. kello 11 asti
 • juuripäiviä on 27.5. kello 12 lähtien 30.5. asti

Meidän suunnitelmissa kaudesta tulee kiireinen etenkin lehtikasvien osalta. Esikasvatetut salaatit ja lehtikaalit on aika istuttaa palstalle sekä kylvää lisää nopeampikasvuisia salaatteja, samoin kuin yrttejä.

Ohjelmassa on myös monien hedelmäkasvien kylvämistä ja istuttamista. Pensas- ja salkopavut kylvetään suoraan kasvimaalle, ja esikasvatetut ruusupavut istutetaan omille paikoilleen. Pavut meillä on tapana suojata harsolla muutaman ensimmäisen viikon ajaksi, yhtäältä kylmyydeltä suojaamaan ja toisaalta varjelemaan itäviä taimia rusakoilta, jotka pitävänä niitä suurena herkkunaan! Alla olevassa kuvassa näkyvän harson alla majailevat, edellisellä istutusajalla kylvetyt herneet ja härkäpavut.

Hernepenkki on peitetty harsolla

Hernepenkki on peitetty harsolla

Jos säät sallivat, tarkoitus on istuttaa myös esikasvatetut kesä- ja talvikurpitsat sekä kurkun taimet. Toivottavasti kuun loppupuolella on jo lämpimämpää… Joka tapauksessa nekin on varauduttava peittelemään harsolla ensimmäisten viikkojen ajan, sillä vaikka maa on lämmennyt, niin halla voi uhata pitkälle kesäkuuhun asti.

Juurikasveista peruna on itänyt istutusvalmiiksi, minkä lisäksi kylvetään punajuuret. Retiisiä, retikkaa ja naurista kylvetään lisää, jotta näistä nopeakasvuisista juureksista saadaan satoa tasaiseen tahtiin kesän aikana.

Puuhaa tulee siis olemaan paljon, joten kannattaa valmistella kasvimaa hyvissä ajoin valmiiksi kylvö- ja istutushommia varten. Itse vietimme helatorstaita levitellen risuhaketta ja -silppua palstojen välisille poluille. Savisessa maassa polut muuttuvat karmeaksi liejuksi jos kesä sattuu olemaan sateinen. Sen sijaan katetuilla poluilla pysyvät kengät puhtaina. Siistiä!

Kasvimaan polut on katettu

Kasvimaan polut on katettu

Vastakaikua

  viv · Toukokuun 19. päivänä 2015 klo 21.45

  Hmm, suuri kiusaus olisi kylvää ja istuttaa tulevana viikonloppuna kaikki mitä vielä puuttuu! En ole vielä uskaltanut laittaa maahan juuri niitä siemeniä jotka kylvetään ”kun maa on lämmennyt”, se on sen verran epämääräinen ilmaus! x)

  Mitä muuten ovat nuo esikasvatettavat salaatit jotka postauksessa mainittiin?

  Vastaa tähän viestiin  – tai aloita uusi keskustelu
   Puutarhan Väki · Toukokuun 20. päivänä 2015 klo 20.30

   Niin, varsinkin kun sääennustekin lupaa lämpenevää… Mutta työtä on niin paljon että riittää kyllä koko kahden viikon istutusajalle! Ja harsot on syytä muistaa arimpien kasvien osalta, sillä vaikka maan lämpötila olisikin jo kohonnut niin ilman lämpötila voi kylminä öinä laskea miinukselle 🙁

   Aikaisemmin keväällä kerroimme, että esikasvatamme keräsalaatteja, jotta niistä saisi satoa aikaisemmin. Toki niitä voi kylvää suoraan avomaallekin, joten vielä ehtii!

   Vastaa tähän viestiin  – tai aloita uusi keskustelu
    pupuska · Toukokuun 23. päivänä 2015 klo 9.15

    Me olemme istuttaneet maahan kaupasta ostetut salaatin tyngät, kunhan ensin olemme ne lehdet käyttäneet… vajaassa parissa viikossa on tullut uutta kasvua vaikka on näin kylmää ollutkin. Eli ne ruukuissa kasvavat salaatit kannattaa maahan tuikata, muovi ruukku vain irti, tiukassa on mutta voi irroittaa vaikka lievää väkivaltaa käyttäen, salaatti jatkaa tyytyväisenä kasvuaan. Myös persiljaa olen laittanut noin, mutta ei ihan niin hyvin kasva, ehkä on ollut liian kylmää.

    Aloita uusi keskustelu
    Puutarhan Väki · Toukokuun 23. päivänä 2015 klo 11.19

    Hyvä idea pupuska, monien kaupan ruukkusalaattien ja -yrttien elämää voi jatkaa tuolla tavoin istuttamalla parempiin multiin. Jos muoviruukussa on isot raot pohjassa niin sitä ei välttämättä tarvitse edes poistaa. Kannattaa katsoa, että juuret ovat hyvässä kunnossa eli vaaleita ja elinvoimaisia (eikä tummia, jo mätäneviä). Persilja on oikukas kasvi ylipäänsä; se aloittaa kauden vähän epäröiden. Eli en luopuisi heti toivosta!

    Aloita uusi keskustelu
  Puutarhan Väki · Kesäkuun 9. päivänä 2015 klo 19.30

  Terminen kesä alkoi ilmatieteen laitoksen mukaan 19.5.2015 täällä Uudellamaalla.

  Vastaa tähän viestiin  – tai aloita uusi keskustelu

Suvivirren aikaan

'Heta' kukkii

Omenankukista aikaisimmat ehtivät kuin ehtivätkin koristamaan koulun päättymisviikonlopun juhlallisuuksia.

Kotipihamme omenapuista Heta on avannut ensimmäiset ruusuiset nuppunsa – on todella kevään suloisin aika! Omenankukkia säestävät lemmikin taivaansiniset kukat. Ne täplittävät kaikkia puutarhan kolkkia, joissa on viime kesänä ollut laikku paljasta maata. Lemmikki kylväytyy todella helposti ja valitsee paikkansa puutarhassa itsenäisesti, tai ainakin puutarhurin avustamana esimerkiksi kompostimullan mukana. Valkoisessa puutarhassa kukkii tuoksumaratti, jonka muodostamasta matosta nousevat morsiusleinikin nappimaiset kukinnot. Kun myös satakieli on pitkästä aikaa pesiytynyt meidän tienoille, tunnelma on täydellinen!

 • Lemmikki kukkii

  Lemmikki kukkii

  Valkoisessa puutarhassa kukkii

  Valkoisessa puutarhassa kukkii

Metsäpuutarhassa on alkamassa myös alppiruusujen kukinta. Alkaa siis olla aika vierailla Mustilan arboretumissa, siitä on tullut meille jokavuotinen perinne alppiruusujen kukinnan aikoihin. Muitakin alppiruusuista tunnettuja puistoja toki löytyy, esimerkiksi Helsingin Haagasta.

Alppiruusun kukinta on alkamassa

Alppiruusun kukinta on alkamassa

Sitä ennen pitää kuitenkin saada istutustyöt valmiiksi kasvimaalla. Eilen juuripäivänä oli vuorossa perunan istutus ja punajuurten kylväminen. Tänään kukkapäivänä on tarkoitus jatkaa muun muassa papujen kylvämisellä. Edellisellä istutusajalla kylvetyt härkäpavut ja herneet ovat jo itäneet papupenkissä, nyt on pensas- ja salkopapujen vuoro. Salkopavuille on jo pystytetty korkea köynnöstuki; se näyttää tähän aikaa vuodesta absurdilta, mutta loppukesästä se on yleensä osoittautunut aivan liian matalaksi!

 • Perunat odottavat istuttamista

  Perunat odottavat istuttamista

  Härkäpapu

  Härkäpapu

  Salkopavuille on asennettu tuki

  Salkopavuille on asennettu tuki

Kostea kevät on saanut nurmiheinät kasvamaan kohisten. Meillä on keräävä ruohonleikkuri ja otamme talteen ruohosilpun levitettäväksi katteeksi kasvimaalle kunhan se ensin on hieman kuivahtanut. Paitsi katteena ruohosilppu on myös hyödyllistä lannoitetta. Meidän kokemuksen mukaan erityisesti valkosipuli viihtyy kun katteena on ruohosilppua: se estää kosteutta haihtumasta ja ravitsee samalla. Hyvä yhdistelmä ravinteita ja kosteutta vaativalle valkosipulille!

 • Ruohosilppu kuivahtamassa

  Ruohosilppu kuivahtamassa

  Valkosipuli on saanut ruohokatteen

  Valkosipuli on saanut ruohokatteen

Myös kasvimaalla on ollut oma-aloitteisia levittäytyjiä: kehäkukkia ja vihanneskrassia meidän ei juuri tarvitse kylvää, koska ne ovat tehneet sen itse! Se on siis merkki, että kumpaakin voi kylvää jo aikaisin keväällä tai jopa syksyllä jos haluaa varmistua siitä, että saa satoa mahdollisimman aikaisin. Kehäkukat on nyt siirretty kumppanuuskasveiksi vihanneksille, ja vihanneskrassista syntyi jo pippurinen salaatti lounaalle al fresco. Ihanaa kun säät ovat alkaneet jo lämmetä niin että tarkenee ruokailla ulkosalla!

 • Kehäkukka on kylväytynyt itse

  Kehäkukka on kylväytynyt itse

  Vihanneskrassisalaattia

  Vihanneskrassisalaattia

Muut istutusajat

Istutusaika 12.7.2018 alkaen

Kesää pikakelauksella

Kesää pikakelauksella

Tällaisena poikkeuksellisten säiden leimaamana vuonna fenologinen kalenteri nousee arvoon arvaamattomaan.

Istutusaika 15.6.2018 alkaen

Mittumaaria kohti

Mittumaaria kohti

Kesäkuun istutusaika alkaa perjantaina ja kestää juhannuksen yli.

Istutusaika 18.5.2018 alkaen

Valkeat yöt kasvimaalla ja puutarhassa

Valkeat yöt kasvimaalla ja puutarhassa

Tulevalla istutusajalla suotuisia kylvöaikoja on myöhään illalla ja varhain aamulla, jopa öisin!

Istutusaika 21.4.2018 alkaen

Kevättä pukkaa

Kevättä pukkaa

Nyt ovat hanget ja jää muisto vain. Niiden kohtaloksi koituivat pääsiäisen jälkeinen lämpöaalto ja huhtikuun alkupuolen sateet.

Istutusaika 25.3.2018 alkaen

Valon aika koittaa

Valon aika koittaa

Tähtitieteellisen kevään aloitus, kevätpäiväntasaus, on meille myös puutarhakauden avaus.

Istutusaika 5.12.2017 alkaen

Puutarhavuosi 2017

Puutarhavuosi 2017

Suomen valtio vietti satavuotisjuhlaa, mutta puutarhassa mennyt vuosi tuntui arjelta, joskus aika ankaraltakin.

Istutusaika 14.9.2017 alkaen

Koko maassa vaihtelevaa säätä

Koko maassa vaihtelevaa säätä

Syksyn sääennuste on tuttu tältä kasvukaudelta.

Istutusaika 18.8.2017 alkaen

Vihdoinkin sadonkorjuukausi!

Vihdoinkin sadonkorjuukausi!

Tänä kesänä on päästy täyteen vauhtiin sadonkorjuussa muutaman viikon verran tavanomaista myöhemmin.

Istutusaika 22.7.2017 alkaen

Kasvukauden välitilinpäätös

Kasvukauden välitilinpäätös

Mollivoittoinen kesä on puolessavälissä; mitä on tehtävissä?

Istutusaika 24.6.2017 alkaen

Pikkukesästä isoonkesään

Pikkukesästä isoonkesään

Juhannuksesta alkaa myös uusi istutusaika; mitä silloin voi tehdä kasvimaalla ja puutarhassa?

Istutusaika 28.5.2017 alkaen

Kiirettä kasvimaalla

Kiirettä kasvimaalla

Alkavalla istutusajalla on tarkoitus viimeistellä kevään kylvöt ja istuttaa esikasvatetut taimet.

Istutusaika 30.4.2017 alkaen

Kevään ja talven taistelu

Kevään ja talven taistelu

Päästäänkö alkavalla istutusajalla kylvämään avomaalle?

Istutusaika 3.4.2017 alkaen

Aprillia, aprillia

Aprillia, aprillia

Huhtikuun on alkanut talvisissa merkeissä, mutta istutusajalle riittää puuhaa.

Istutusaika 7.3.2017 alkaen

Katse kevääseen päin!

Katse kevääseen päin!

Tulevan kauden suunnitelmissa on helppohoitoinen kasvimaa.

Istutusaika 21.10.2016 alkaen

Oravan päivästä adventtiin

Oravan päivästä adventtiin

Vanhan kansan vuotuisessa kalenterissa tunnettiin kaikenlaisia kummallisen kuuloisia merkkipäiviä.

Puutarhavuosi 2016

Puutarhavuosi 2016

Maailmanlaajuisesti mennyt vuosi on jatkanut viimeaikaista ikävää perinnettä, että jokainen vuosi rikkoo edellisen tekemän lämpöennätyksen. Suomessakin säät ovat olleet poikkeuksellisen vaihtelevia ja yllätyksellisiäkin.

Istutusaika 23.9.2016 alkaen

Syyspäiväntasauksesta oravan päivään

Syyspäiväntasauksesta oravan päivään

Uusi kuun kausi alkoi lähes yhtä aikaa tähtitieteellisen syksyn kanssa.

Istutusaika 27.8.2016 alkaen

Syksyä ilmassa – ja mielessä?

Syksyä ilmassa – ja mielessä?

Kasvimaalla on kaksijakoinen tunnelma: yhtäältä alkaa jo olla paljon tyhjää tilaa, kun aikainen sato on jo korjattu. Toisaalta siellä missä kasvukausi jatkuu vallitsee varsinainen viidakko.

Istutusaika 31.7.2016 alkaen

Oi ihana elokuu!

Oi ihana elokuu!

Satokausi on päässyt täyteen vauhtiin: nyt korjataan kevään työn tulokset.

Istutusaika 4.7.2016 alkaen

Kylvä superruokaa syksyksi

Kylvä superruokaa syksyksi

Heinäkuussa on aika kylvää lehtivihreitä, jotka suosivat lyhenevää päivää.

Istutusaika 6.6.2016 alkaen

Kesä on tullut kasvimaalle

Kesä on tullut kasvimaalle

Poikkeuksellisen lämmin kevät edistyi kuin pikakelauksella ja kääntyi kesäksi ennätysvarhain.

Istutusaika 10.5.2016 alkaen

Kevään ”resepti”

Kevään ”resepti”

Ensin runsaita sateita, sitten lämpöaalto!

Istutusaika 12.4.2016 alkaen

Milloin voi kylvää avomaalle?

Milloin voi kylvää avomaalle?

Kevät edistyy, ja kotipuutarhurin sormia syyhyttää: tekisi mieli jo siirtyä esikasvatuksesta suorakylvöihin.

Istutusaika 16.3.2016 alkaen

Kevättä kohti

Kevättä kohti

Muutokset luonnossa herättelevät miettimään tulevien kuukausien esikasvatus- ja kylvösuunnitelmia.

Leipurin lempiyrtit

Leipurin lempiyrtit

Leivän maustamiseen tarvittavia siemeniä ja mausteita voi ja kannattaakin kasvattaa itse.

Istutusaika 18.2.2016 alkaen

Karkausvuosi on juhlavuosi

Karkausvuosi on juhlavuosi

Aloitimme bloggaamisen karkauspäivänä tasan neljä vuotta sitten, joten nyt on syytä juhlaan!