Mullasta nousee kasvi

Ryytisalvialajikkeita

Syksyä ilmassa

Salkopavut kasvimaalla

Säässä tapahtui käänne syksyisempään suuntaan säntillisesti kalenterin mukaan: syyskuun 1. päivänä.

Nelisen viikkoa sitten ihastelimme sitä, että lämpötiloissa oli viimeinkin lupausta käänteestä kesäisempiin lukemiin kuin kesä-heinäkuussa. Kerrankin pitkän tähtäimen ennusteet pitivät paikkansa! Ilmatieteen laitoksen mukaan elokuu on viimeksi ollut yhtä lämmin vuonna 2006. Koko kesän keskilämpötila jäi kuitenkin tavanomaista alhaisemmaksi viileän alku- ja keskikesän vuoksi: kylmempi kesä on koettu viimeksi vuonna 2008. Tulee olemaan mielenkiintoista nähdä, millaiseksi kasvukauden lämpösumma muodostuu – ei varmaankaan tule olemaan kovin hääppöinen.

Elokuun helteet saivat viimein kasvun räjähtämään myös kasvimaalla: pensaspavut kehittyivät kukasta korjuukelpoisiksi paloiksi runsaassa viikossa ja salkopavutkin ottivat pian kiinni alkukesän aiheuttaman viivästyksen. Kesäkurpitsat pullistuivat silmissä. Toisaalta kurkut eivät päässeet enää kasvu-uralle ja perunamaalla rutto levisi nopeasti lämpimässä ja kosteassa säässä. Muillekin sienitaudeille koittivat kissanpäivät, muun muassa hienon vadelmasadon viimeiset marjat olivat aika lailla harmaahomeen peitossa… Täytyykin muistaa harventaa vadelmanversoja tämänvuotista reippaammin ensi keväänä, sillä tiheässä kasvustossa home leviää helpommin.

Perunarutto leviää kasvimaalla

Perunarutto leviää kasvimaalla

Myös omenasato tulee tänä vuonna olemaan heikohko, ainakin meillä. Kesäomenamme Pirja ei tehnyt juuri lainkaan hedelmää, joten loppukesän nimikkokasvimme ei tänä vuonna kertonut kypsymällä vuodenajan vaihtumisesta. Ja sama taitaa olla pihlajan, ruskasyksyn indikaattorikasvin kohtalo: pihlajanmarjasato on yhtä surkea! Ja senpä vuoksi pihlajanmarjakoit ovatkin tänä kesänä siirtyneet omenien riesaksi, joten nekin omenat joita saadaan taitavat olla aika matoisia. Herkkuomenia ei siis juurikaan saada, joten omenat täytynee tänä syksynä tehdä soseeksi tai mehuksi. Nyt olisi mehuasemille käyttöä, mutta ainakin täällä pääkaupunkiseudulla on vain muutama harva mehuasema jäljellä. Siinä olisi liikeideaa jollekulle yritteliäälle!

Syysomena ’Heta’

Syysomena Heta

Vaikka kesäiset lämpötilat tuntuvatkin olevan ohi, ainakaan tämänhetkisten ennusteiden mukaan näköpiirissä ei ole dramaattisesti kylmenevää säätä, vaan syksyn myötä koittanee paluu tavanomaiseen säähän.

Alkava kuun kausi

Sunnuntai-iltana kuun ratakorkeus taivaalla alkaa alentua ja koittaa biodynaamisen kylvö- ja korjuukalenterin mukainen istutusaika. Se päättyy 21.9. jolloin kuu alkaa taas nousta ylemmäs ja ylemmäs radallaan. Ylenevän kuun kautta kestää lokakuun 4. päivään saakka.

Pensaskrassi kukkii

Pensaskrassi kukkii

Tulevalla kaudella pääpaino on sadonkorjuussa. Suurin osa sadosta tulee käytettyä tuoreeltaan, sillä mikä olisikaan parempi tapa kunnioittaa kättensä töitä! Porkkanat, punajuuret ja muut juurekset työntyvät jo ylös maasta, mikä on merkki siitä että ne ovat korjuukypsiä. Lehtikaali jatkaa kasvuaan viileässäkin säässä, joten sadonkorjuu jatkuu poimimalla alimpia lehtiä mutta jättämällä latvan kasvupiste jatkamaan kehitystä. Pensaskrassin siemenet ovat vihdoin kehittyneet siihen vaiheeseen, että niitä voi kerätä krassikapristen valmistamista varten. Siihen tarkoitukseenhan siementen pitää vielä olla vihreitä ja pehmeitä, kuivuneet siemenet eivät kelpaa. Ne voi ottaa talteen ensi kesän kylvöjä ajatellen.

Meillä kylvettiin tänä vuonna isosiemenisten, tuoreeltaan nautittavien härkäpapujen lisäksi kuivatettavaksi pienisiemenistä kotimaista lajiketta Savitaipale. Pari vuotta sitten saimme niin mainion sadon pensaspavuista, että siitä riitti papuja myös kuivatettaviksi. Halusimme kokeilla, onnistuisiko myös härkäpapujen kuivattaminen talven varalle. Onneton sattuma, että juuri tästä kesästä tuli niin surkea; saa nähdä ehtiikö härkäpapu tuleentua ajoissa…

Keväällä istutimme kotipuutarhaan uuden varastorakennuksen seinustalle karhunvatukan taimen. Se tuntuu juurtuneen hyvin, sillä se on kasvattanut yhden valtavan pitkän uuden verson, ja edellisvuoden versoihin on ilmestynyt ihan kiitettävästi raakileita. Ensimmäiset niistä ovat nyt kypsyneet, joten jännitettävää riittää myös sen suhteen, ehtivätkö loputkin marjat saada niin paljon aurinkoa ja lämpöä, että ne kypsyvä kauniin mustanpuhuviksi…

Ensimmäiset karhunvatukat

Ensimmäiset karhunvatukat

Sadonkorjuun ohella tulevalla kaudella jatketaan valmistautumista ensi vuoteen. Meillä on tapana erottaa kompostista maatunein aines ja panna se säkkiin, jos välitöntä käyttötarvetta ei ole. Muovisäkissä maatuminen jatkuu jos se on vielä kesken. Puoliksi maatuneesta kompostista ja uusista kasvinjätteistä aloitetaan uusi komposti, jolle on käyttöä kun syksyn lehdetkin pikku hiljaa putoavat maahan.

Kompostointia

Kompostointia

Sadonkorjuun jäljiltä tyhjentyneet palstat muokataan jo syksyn aikana, jotta routa pääsee murentamaan multakokkareet pienemmiksi. Varsinkin savimaa kannattaa kääntää jo syksyllä, jotta se on helpommin muokattavissa keväällä. Erityisesti jos aikoo myöhäissyksyllä istuttaa talvivalkosipulia tai kylvää varhain keväällä itäviä vihanneksia, niin palstat on hyvä valmistaa ajoissa!

Taimimyymälöiden alennusmyynnit jatkuvat, joten myös istutustyöt ovat ajankohtaisia. Omasta puutarhastakin löytyvät perennat ehtivät vielä juurtua, jos ne jaetaan ja istutetaan uudelleen näihin aikoihin. Vain ikivihreiden kasvien kuten havujen ja rodojen osalta istuttaminen alkaa olla jo riskialtista: ne tarvitsevat kunnollisen juurtumisajan ennen talven tuloa, jotta ne eivät kuivuisi pystyyn keväällä. Ainakin kannattaa huolehtia kastelusta sekä syksyllä että aikaisin keväällä jos kuitenkin päätyy vielä istuttamaan ikivihreitä, sekä suojata kasvit kevätahavilta aina toukokuulle asti.

Kuu-kausi jakautuu seuraavasti:

Alenevan kuun kaudella eli istutusajalla

  • kukkakasveille suotuisia aikoja ovat 7.–8. 9. sekä 17.9. kello 14 lähtien – 18.9. Kukkivien perennojen jakaminen ja istuttaminen on silloin ohjelmassa.
  • lehtipäiviä ovat 9.–10.9. kello 18 asti sekä 19.–20.9. Nuo ajankohdat ovat suotuisia lehtiperennojen jakamiselle ja istuttamiselle.
  • hedelmäkasveille suotuisia ajanjaksoja on vain yksi, 10.9. kello 19 alkaen – 13. 9. kello 16 asti.
  • juurikasveille suotuisia ajankohtia on aikavälillä 13.9. kello 17 lähtien 17.9. kello 13 asti. Juurikasvien sadonkorjuulle on ainakin runsaasti otollisia ajankohtia!

Ylenevän kuun kaudella eli ns. sadonkorjuuajalla

  • hedelmäpäiviä ovat 21.9. kello 14 lähtien 23.9. kello 18 asti sekä 30.9.–1.10. kello 12 asti. Toivottavasti silloin on poutapäiviä härkäpavun sadonkorjuuta varten.
  • juuripäiviä ovat 24.–25.9. kello 17 asti sekä 1.10. kello 13 – 3.10. Jos juureksia on varastoitavaksi asti, korjuu kannattaa ajoittaa näille päiville.
  • kukkakasvien kannalta suotuisa päivä on vain 25.9. kello 18 – 26.9.
  • lehtipäiviä ovat 27.–29.9. Silloin ei suositella sadonkorjuuta lainkaan.

Muut istutusajat

Istutusaika 12.7.2018 alkaen

Kesää pikakelauksella

Kesää pikakelauksella

Tällaisena poikkeuksellisten säiden leimaamana vuonna fenologinen kalenteri nousee arvoon arvaamattomaan.

Istutusaika 15.6.2018 alkaen

Mittumaaria kohti

Mittumaaria kohti

Kesäkuun istutusaika alkaa perjantaina ja kestää juhannuksen yli.

Istutusaika 18.5.2018 alkaen

Valkeat yöt kasvimaalla ja puutarhassa

Valkeat yöt kasvimaalla ja puutarhassa

Tulevalla istutusajalla suotuisia kylvöaikoja on myöhään illalla ja varhain aamulla, jopa öisin!

Istutusaika 21.4.2018 alkaen

Kevättä pukkaa

Kevättä pukkaa

Nyt ovat hanget ja jää muisto vain. Niiden kohtaloksi koituivat pääsiäisen jälkeinen lämpöaalto ja huhtikuun alkupuolen sateet.

Istutusaika 25.3.2018 alkaen

Valon aika koittaa

Valon aika koittaa

Tähtitieteellisen kevään aloitus, kevätpäiväntasaus, on meille myös puutarhakauden avaus.

Istutusaika 5.12.2017 alkaen

Puutarhavuosi 2017

Puutarhavuosi 2017

Suomen valtio vietti satavuotisjuhlaa, mutta puutarhassa mennyt vuosi tuntui arjelta, joskus aika ankaraltakin.

Istutusaika 14.9.2017 alkaen

Koko maassa vaihtelevaa säätä

Koko maassa vaihtelevaa säätä

Syksyn sääennuste on tuttu tältä kasvukaudelta.

Istutusaika 18.8.2017 alkaen

Vihdoinkin sadonkorjuukausi!

Vihdoinkin sadonkorjuukausi!

Tänä kesänä on päästy täyteen vauhtiin sadonkorjuussa muutaman viikon verran tavanomaista myöhemmin.

Istutusaika 22.7.2017 alkaen

Kasvukauden välitilinpäätös

Kasvukauden välitilinpäätös

Mollivoittoinen kesä on puolessavälissä; mitä on tehtävissä?

Istutusaika 24.6.2017 alkaen

Pikkukesästä isoonkesään

Pikkukesästä isoonkesään

Juhannuksesta alkaa myös uusi istutusaika; mitä silloin voi tehdä kasvimaalla ja puutarhassa?

Istutusaika 28.5.2017 alkaen

Kiirettä kasvimaalla

Kiirettä kasvimaalla

Alkavalla istutusajalla on tarkoitus viimeistellä kevään kylvöt ja istuttaa esikasvatetut taimet.

Istutusaika 30.4.2017 alkaen

Kevään ja talven taistelu

Kevään ja talven taistelu

Päästäänkö alkavalla istutusajalla kylvämään avomaalle?

Istutusaika 3.4.2017 alkaen

Aprillia, aprillia

Aprillia, aprillia

Huhtikuun on alkanut talvisissa merkeissä, mutta istutusajalle riittää puuhaa.

Istutusaika 7.3.2017 alkaen

Katse kevääseen päin!

Katse kevääseen päin!

Tulevan kauden suunnitelmissa on helppohoitoinen kasvimaa.

Istutusaika 21.10.2016 alkaen

Oravan päivästä adventtiin

Oravan päivästä adventtiin

Vanhan kansan vuotuisessa kalenterissa tunnettiin kaikenlaisia kummallisen kuuloisia merkkipäiviä.

Puutarhavuosi 2016

Puutarhavuosi 2016

Maailmanlaajuisesti mennyt vuosi on jatkanut viimeaikaista ikävää perinnettä, että jokainen vuosi rikkoo edellisen tekemän lämpöennätyksen. Suomessakin säät ovat olleet poikkeuksellisen vaihtelevia ja yllätyksellisiäkin.

Istutusaika 23.9.2016 alkaen

Syyspäiväntasauksesta oravan päivään

Syyspäiväntasauksesta oravan päivään

Uusi kuun kausi alkoi lähes yhtä aikaa tähtitieteellisen syksyn kanssa.

Istutusaika 27.8.2016 alkaen

Syksyä ilmassa – ja mielessä?

Syksyä ilmassa – ja mielessä?

Kasvimaalla on kaksijakoinen tunnelma: yhtäältä alkaa jo olla paljon tyhjää tilaa, kun aikainen sato on jo korjattu. Toisaalta siellä missä kasvukausi jatkuu vallitsee varsinainen viidakko.

Istutusaika 31.7.2016 alkaen

Oi ihana elokuu!

Oi ihana elokuu!

Satokausi on päässyt täyteen vauhtiin: nyt korjataan kevään työn tulokset.

Istutusaika 4.7.2016 alkaen

Kylvä superruokaa syksyksi

Kylvä superruokaa syksyksi

Heinäkuussa on aika kylvää lehtivihreitä, jotka suosivat lyhenevää päivää.

Istutusaika 6.6.2016 alkaen

Kesä on tullut kasvimaalle

Kesä on tullut kasvimaalle

Poikkeuksellisen lämmin kevät edistyi kuin pikakelauksella ja kääntyi kesäksi ennätysvarhain.

Istutusaika 10.5.2016 alkaen

Kevään ”resepti”

Kevään ”resepti”

Ensin runsaita sateita, sitten lämpöaalto!

Istutusaika 12.4.2016 alkaen

Milloin voi kylvää avomaalle?

Milloin voi kylvää avomaalle?

Kevät edistyy, ja kotipuutarhurin sormia syyhyttää: tekisi mieli jo siirtyä esikasvatuksesta suorakylvöihin.

Istutusaika 16.3.2016 alkaen

Kevättä kohti

Kevättä kohti

Muutokset luonnossa herättelevät miettimään tulevien kuukausien esikasvatus- ja kylvösuunnitelmia.

Leipurin lempiyrtit

Leipurin lempiyrtit

Leivän maustamiseen tarvittavia siemeniä ja mausteita voi ja kannattaakin kasvattaa itse.

Istutusaika 18.2.2016 alkaen

Karkausvuosi on juhlavuosi

Karkausvuosi on juhlavuosi

Aloitimme bloggaamisen karkauspäivänä tasan neljä vuotta sitten, joten nyt on syytä juhlaan!