Mullasta nousee kasvi

Ryytisalvialajikkeita

Oi ihana elokuu!

Heinäkuista satoa

Satokausi on päässyt täyteen vauhtiin: nyt korjataan kevään työn tulokset.

Tänä kesänä on ollut kiva palata lomilta takaisin palstalle. Toisin kuin parina viime vuonna, jolloin viileät säät aiheuttivat pettymyksen jos toisenkin, satotoiveet ovat paljon korkeammalla. Nyt kasvimaalla lähes kaikki kasvaa rehottaa todella komeasti – rehellisyyden nimissä on myönnettävä että myös rikkaruohot…

Oikeastaan ainoa pettymys meidän kasvimaalla on ollut peruna, joka on joutunut ennätyksellisen aikaisin perunaruton uhriksi. Lomamatkamme aikana se oli tuskin lainkaan kasvanut korkeutta saati sitten kukkinut, ja lehdet olivat ruton runtelemat. Nyt naatit alkavat olla täysin kuolleet, vaikka naapurin palstalla vasta ruton ensimmäiset merkit ovat näkyvissä. Tänä vuonna viljelimme lajiketta Arielle, jota toimittaja kuvaa aikaiseksi varhais- ja syysperunaksi. Sen ei pitäisi olla ruvenarka, mutta rutosta ei mainita mitään. Ilmeisesti sitä vastaan lajikkeella ei ole vastustuskykyä! Onneksi mukulat kuitenkin ovat terveitä ja ihan kohtuullisen kokoisiakin, vaikka niitä ei ole kovin paljon. Pääsemme siis nauttimaan omista uusista perunoista sekä uuden sadon perunasalaatista tänäkin vuonna.

Härkäpapusatoa

Härkäpapusatoa

Tällä hetkellä näyttävin satokasvi on härkäpapu, joka on tuottanut valtavan määrän muhkeita palkoja. Meillä on tapana poimia härkäpapusatoa vasta kun palot ovat muuttuneet lähes kivikoviksi. Jos ne tuntuvat vielä pehmeiltä, siemenillä on vielä tilaa kasvaa. Ensimmäisiä papuja on nyt päästy maistelemaan, mutta pääsatoa vielä odotellaan, sen verran pehmeiltä palot vielä tuntuvat. Pian päästään nauttimaan härkäpapuja valkosipulin kera, tai herkullista muhennosta tuoreista härkäpavuista. Saimme muuten yhtenä ihanana lomapäivänä Suomenlinnan saaristossa hyvin samankaltaista, herneistä ja tuoreista härkäpavuista valmistettua muhennosta ravintola Lonnassa; siellä sen kanssa tarjoiltiin marinoituja siitakesieniä ja karkeasti murskattuja manteleita sekä uusia perunoita, kevyesti muhennettua varhaiskaalia ja salaattia. Nam!

Meillä kasvaa isosiemenisten härkäpapulajikkeiden Con Amore ja Express lisäksi myös jonkin verran suomalaista pienisiemenistä lajiketta Savitaipale. Siitä olisi toiveissa saada tuleentuneita siemeniä käytettäväksi talvella härkäpapurokan valmistamiseen. Viime vuonna yritimme samaa, mutta joku ehti tyhjentää palot ennen kuin me tajusimme ryhtyä sadonkorjuuseen – ehkä hiiri? Tänä vuonna täytyy väijyä oikeaa hetkeä, ettei sato mene tänäkin vuonna sivu suun…

Pensaspapu ’Maxi’

Pensaspapu Maxi’

Pensaspapujen sato alkaa myös olla korjuukypsää. Siinäkin kannattaa olla tarkka sadonkorjuun kanssa: varsinkin pakastettaviksi tai muuten säilöttäviksi sopivat vielä ohuet, hienot palot, joissa siemenet eivät ole vielä alkaneet kehittyä. Jos niin on päässyt tapahtumaan niin palon sisälle tulee tilaa, johon vesi pääsee valmistettaessa pesiytymään ja pavuista tulee helposti vetisiä. Koska pakastettavat pavut kiehautetaan usein kahdesti, ryöpättäessä ennen pakastamista sekä ruuaksi valmisteltaessa, niin niiden kohdalla riski on erityisen suuri. Sen vuoksi yritämme pakastaa vain hienot ohuet palot. Satokaudella papumaalla onkin hyvä käydä parin päivän välein, vähintäänkin joka kolmas päivä, jotta on sopivaan aikaan liikkeellä! Mutta ei hätää, toki niitäkin papuja voi mainiosti käyttää, jotka ovat jo alkaneet pullistua. Tuoreeltaan meillä tehdään pavuista kesäisin erityisesti ihanaa papu-tomaatti-paistosta Provencen tyyliin.

Myös punajuuret ovat kasvaneet sen verran mittaa, että niitä voi jo korjata. Erityisesti lajikkeen Cylindra pitkulaiset juuret ovat kehittyneet mainiosti. Ajattelimme tehdä niistä jonain päivänä illalliseksi yhdessä mangoldin ja punajuuren naattien kanssa version kauniista juurespiirakasta. Lisäksi muun muassa salaatit, nauriit ja kesäkurpitsat odottavat myös syöjäänsä. Nyt ei ole enää vähään aikaan asiaa kaupan vihannestiskille!

Sadonkorjuu kuukalenterin näkökulmasta

Tänään sunnuntaina on alkamassa uusi alenevan kuun kausi, joka vaihtuu ylenevän kuun kaudeksi 14. elokuuta. Sadonkorjuun kannalta kuukalenterin noudattaminen on relevanttia lähinnä silloin, kun kysymys on sadosta, joka halutaan varastoida esimerkiksi kuivattamalla tai maakellarissa säilyttämällä. Silloin voi olla paikallaan korjata sato mahdollisimman otolliseen aikaa. Pääsäännön mukaan ylenevän kuun kausi eli ei-istutusaika on parasta sadonkorjuukautta lukuun ottamatta juurikasveja ja kuivatettavaa satoa, jotka kannattaa korjata varastointia varten istutusajalla.

Valkosipuli tuleentuu

Valkosipuli tuleentuu

Näin elokuussa meidän kasvimaalla tärkeimmät kasvikset, joiden osalta otamme kuun vaiheen huomioon sadonkorjuussa, ovat peruna ja valkosipuli. Juurikasveina ne pyritään korjaamaan istutusajan juuripäivinä. Koska perunan osalta kasvu on jo täysin loppunut, asialla ei liene kauheasti merkitystä, mutta valkosipuli olisi hyvä saada säilymään pitkälle ensi vuoteen asti. Kuten aiemmin on ollut puhetta, valkosipuli korjataan kun lehdet ovat kellastumassa. Meillä odotellaan suunnilleen niin kauan, että vähintään puolet tai kaksi kolmasosaa lehdistöstä on kuivunut. Jos odottaa liian kauan kynnet saattavat alkaa itää ja silloin ne eivät säily hyvinä läpi talven.

Valkosipuli kuivataan muiden sipuleiden tapaan ensin naatteineen ulkosalla mielellään auringossa, mutta joka tapauksessa sateelta suojattuna. Myöhemmin ne voi siirtää sisätiloihin ja siistiä kuivuneet naatit pois. Hyvin tuleentunut ja kuivunut valkosipuli säilyy hyvin huoneenlämmössä esimerkiksi keittiössä.

Muita istutusajan töitä elokuussa

Viime syksynä kun oli puhetta piparjuuresta suunnittelimme kokeilevamme tänä kesänä tekniikkaa, jota käytetään ammattimaisessa viljelyssä: heinä–elokuussa kaivetaan maata juuren ympäriltä ja poistetaan sivujuuret. Silloin pääjuuresta pitäisi kasvaa muhkea. Viime syksynä istutimme juuret lähes vaaka-asentoon, jotta sivujuurien karsinta olisi helpompaa. Alkavalla istutusajalla ajattelimme yrittää karsimista…

Lisäksi ajattelimme jatkaa syksyisten lehtivihannesta kylvämistä, josta oli puhetta kuukausi sitten. Peltokanankaali on itänyt mainiosti (alla kuvassa vasemmalla kesäkuun kylvös ja oikealla heinäkuun), mutta vuonankaali sen sijaan ei ole itänyt juuri lainkaan! Olisivatkohan siemenet liian vanhoja? Tarkoitus on ostaa uusia ja kokeilla vielä, onnistuisiko vuonankaalin viljely vielä.

Peltokanankaali

Peltokanankaali

Kotipuutarhassa istutusajalla on kiireistä, sillä tavalliseen tapaan täydennämme istutusalueita ja valmistamme uusia kukkapenkkejä ensi kesää varten loppukesän ja syksyn istutuksilla. Siihen onkin tänä vuonna erityisen paljon tarvetta, koska viime talvena monivuotiset kasvit kokivat kovia. Mutta ei hätää, vanhassa puutarhassa on aina paljon kasvimateriaalia, jota voi siirtää paikasta toiseen!

Alkava kuun kausi näyttää seuraavanlaiselta:

  • istutusaika alkaa kukkakasveille otollisella ajanjaksolla, joka kestää 1.8. kello 17 asti. Lisää kukkapäiviä on 9.8. kello 18 alkaen 10.8. kello 16 asti sekä 11.8. kello 7 – 15. Ei-istutusajalla kukkapäiviä ovat 18.8. kello 14 lähtien – 19.8. sekä 27.8. kello 6 – 16.
  • lehtikasveille otollisia aikoja on istutusajalla 1.8. kello 18 – 3.8. kello 13 sekä 11.8. kello 16 – 13.8. Ei-istutusajalla lehtipäiviä ovat 20. – 22.8.
  • hedelmäpäiviä ovat istutusajalla 3.8. kello 14 lähtien sekä 10.8. kello 17 lähtien. Ei-istutusajalla hedelmäkasveille otollisia aikoja on 14. – 16.8. kello 12 asti sekä 23. – 24.8. kello 15 asti.
  • Valkosipulin korjuuseen sopivia istutusajan juuripäiviä ovat 6. – 9.8. kello 17 asti; onneksi otollisia aikoja on noin paljon! Ei-istutusajalla juuripäiviä ovat 16.8. kello 13 lähtien – 17.8. sekä 18.8. kello 10 – 13 ja 24.8. kello 16 – 26.8.

Muut istutusajat

Istutusaika 9.5.2019 alkaen

Heikun keikun -kevät

Heikun keikun -kevät

Nyt jännitetään, mitä kasvimaalla on mahdollista tehdä alkavalla istutusajalla.

Istutusaika 12.4.2019 alkaen

Kasvukauden kynnyksellä

Kasvukauden kynnyksellä

Huhtikuun istutusajalla päästään itse asiaan: ulos puutarhaan.

Istutusaika 15.3.2019 alkaen

Taas on aika auringon

Taas on aika auringon

Vihdoinkin on koittanut se aika vuodesta, jolloin voi herätä yhdessä auringon kanssa sen sijaan, että herätyskello tuntuu pirisevän keskellä yötä.

Herkkusuun valinnat

Herkkusuun valinnat

Tänä keväänä ajattelimme tehdä viljelysuunnitelmat sillä yksinkertaisella perusteella, mikä on kaikkein herkullisinta.

Istutusaika 23.12.2018 alkaen

Puutarhavuosi 2018

Puutarhavuosi 2018

Mennyt vuosi rikkoi ennätyksiä: touko-elokuu oli Suomen mittaushistorian lämpimin. Yhtä lämmin kesä toistuu noin 20–30 vuoden välein!

Istutusaika 12.7.2018 alkaen

Kesää pikakelauksella

Kesää pikakelauksella

Tällaisena poikkeuksellisten säiden leimaamana vuonna fenologinen kalenteri nousee arvoon arvaamattomaan.

Istutusaika 15.6.2018 alkaen

Mittumaaria kohti

Mittumaaria kohti

Kesäkuun istutusaika alkaa perjantaina ja kestää juhannuksen yli.

Istutusaika 18.5.2018 alkaen

Valkeat yöt kasvimaalla ja puutarhassa

Valkeat yöt kasvimaalla ja puutarhassa

Tulevalla istutusajalla suotuisia kylvöaikoja on myöhään illalla ja varhain aamulla, jopa öisin!

Istutusaika 21.4.2018 alkaen

Kevättä pukkaa

Kevättä pukkaa

Nyt ovat hanget ja jää muisto vain. Niiden kohtaloksi koituivat pääsiäisen jälkeinen lämpöaalto ja huhtikuun alkupuolen sateet.

Istutusaika 25.3.2018 alkaen

Valon aika koittaa

Valon aika koittaa

Tähtitieteellisen kevään aloitus, kevätpäiväntasaus, on meille myös puutarhakauden avaus.

Istutusaika 5.12.2017 alkaen

Puutarhavuosi 2017

Puutarhavuosi 2017

Suomen valtio vietti satavuotisjuhlaa, mutta puutarhassa mennyt vuosi tuntui arjelta, joskus aika ankaraltakin.

Istutusaika 14.9.2017 alkaen

Koko maassa vaihtelevaa säätä

Koko maassa vaihtelevaa säätä

Syksyn sääennuste on tuttu tältä kasvukaudelta.

Istutusaika 18.8.2017 alkaen

Vihdoinkin sadonkorjuukausi!

Vihdoinkin sadonkorjuukausi!

Tänä kesänä on päästy täyteen vauhtiin sadonkorjuussa muutaman viikon verran tavanomaista myöhemmin.

Istutusaika 22.7.2017 alkaen

Kasvukauden välitilinpäätös

Kasvukauden välitilinpäätös

Mollivoittoinen kesä on puolessavälissä; mitä on tehtävissä?

Istutusaika 24.6.2017 alkaen

Pikkukesästä isoonkesään

Pikkukesästä isoonkesään

Juhannuksesta alkaa myös uusi istutusaika; mitä silloin voi tehdä kasvimaalla ja puutarhassa?

Istutusaika 28.5.2017 alkaen

Kiirettä kasvimaalla

Kiirettä kasvimaalla

Alkavalla istutusajalla on tarkoitus viimeistellä kevään kylvöt ja istuttaa esikasvatetut taimet.

Istutusaika 30.4.2017 alkaen

Kevään ja talven taistelu

Kevään ja talven taistelu

Päästäänkö alkavalla istutusajalla kylvämään avomaalle?

Istutusaika 3.4.2017 alkaen

Aprillia, aprillia

Aprillia, aprillia

Huhtikuun on alkanut talvisissa merkeissä, mutta istutusajalle riittää puuhaa.

Istutusaika 7.3.2017 alkaen

Katse kevääseen päin!

Katse kevääseen päin!

Tulevan kauden suunnitelmissa on helppohoitoinen kasvimaa.