Mullasta nousee kasvi

Ryytisalvialajikkeita

Syyspäiväntasauksesta oravan päivään

Ruskasyksy alkaa

Uusi kuun kausi alkoi lähes yhtä aikaa tähtitieteellisen syksyn kanssa.

Syyskuun sää on meillä päin ollut enimmäkseen leppoisa: aurinko on hellinyt ja lämmintä on piisannut pitkään. Elokuun runsaiden sateiden jälkeen on ollut kuivempaa lukuun ottamatta muutamaa sadepäivää kuun alussa sekä viileiden öiden mukanaan tuomaa kastetta ja sumua. Puutarhassa ja palstalla on ollut mukava puuhailla syyshommissa!

Vaikka kalenterin mukaan vietetään jo syksyä ja torstaina oli syyspäiväntasaus eli tähtitieteellisen syksyn avajaiset, terminen syksy on alkanut vasta maan pohjoisosissa. Terminen syksyhän tarkoittaa sitä, että vuorokauden keskilämpötila on +10 ja 0 asteen välillä. Kasvukausi siis jatkuu vielä, sillä termisen kasvukauden katsotaan päättyvän vasta, kun keskilämpötila laskee alle +5 asteen.

Euroopan keskipitkien ennusteiden keskuksen syyskuun alussa julkaiseman vuodenaikaisennusteen mukaan lokakuusta joulukuuhun ulottuvalla kolmen kuukauden jaksolla Suomessa on odotettavissa noin asteen tavanomaista korkeampaa keskilämpötilaa (todennäköisyys on 70–80 %), joten lauha sää saattaa hyvinkin jatkua pitkään – ties vaikka meillä olisi pitkä ja leppoisa syksy edessä!

Murattisyklaami kukkii

Murattisyklaami kukkii

Leppoisa siinäkin mielessä, että syystöiden loppuun saattamiselle ei tule kiire, jos sää pysyy leutona. Kompostia ehtii rakennella hiljalleen ja syksyn istutus- ja sadonkorjuuajat voi käyttää hyväkseen kiirettä pitämättä. Maan muokkaaminen sadonkorjuun jälkeen jää monina syksyinä kesken tai kokonaan tekemättä, kun säät yhtäkkiä hyytyvät. Kevät on kuitenkin niin lyhyt vuodenaika, että töitä ei kannata lykätä yli talven. On kuin panisi rahaa säästöpossuun, jos syksyllä ehtii valmistautua seuraavan kasvukauden varalle!

Syksyn puutarhatöiden yhteydessä on myös hyvä tilaisuus havainnoida, mitä kaikkea puutarhassa onkaan ehtinyt tapahtua kauden aikana. Me löysimme tällaiset pikkutaimet niittäessä uutta niittyämme: lienevät tuijia? Nyt ne ovat päässeet ruukkuun jatkamaan kehittymistä – tätä menoa saamme omista taimista kokonaisen tuija-aidan!

 • Tuijan taimia?

  Tuijan taimia?

  Tuijan taimet ruukussa

  Tuijan taimet ruukussa

Syyspäiväntasauksen jälkeen päivän lyheneminen alkaa tosin tuntua yhä selvemmin, joten valoisaa aikaa liikenee aina vain vähemmän puutarhassa vietettäväksi. Harmi, sillä nyt on paras aika nauttia syksyisen puutarhan kauneudesta: ruskasyksy hehkuvine väreineen on alkanut. Tänä vuonna ruskan lisäksi ihastusta herättää luonnon uhkea hedelmällisyys; monen kasvin sato on ollut erityisen runsas tänä vuonna. Se koskee niin hyöty- kuin koristekasvejakin: omenat notkuvat sadon painosta, pihlajat loistavat punaisina ja tammet ovat intoutuneet tuottamaan ennätyksellisen määrän terhoja!

Tammenterhosatoa

Tammenterhosatoa

Kuun kaudet syksyn aikana

Kuu siirtyi alenevalle radalle sopivasti syyspäiväntasauksen jälkeen, 23. päivänä syyskuuta. Alenevan kuun kausi eli istutusaika päättyy 4. lokakuuta, jolloin kuun rata alkaa taas tehdä korkeampaa ja korkeampaa kaarta taivaallamme. Sen jälkeen loka–marraskuussa on vielä istutusaikoja 21.10.–4.11. sekä 17.11.–1.12. joten sadonkorjuulle ja syyskylvöille tulee vielä monia hyviä tilaisuuksia ainakin eteläisessä Suomessa.

Koivuangervo punertaa

Koivuangervo punertaa

Meillä ei vielä alkavalla kaudella ole tarkoitus nostaa maa-artisokkaa tai piparjuurta, koska ne voivat täällä etelässä hyvin jatkaa kasvuaan vielä seuraavaan istutusaikaan. Vihannesten syyskylvötkin on parempi tehdä myöhemmin, jotta ei ole riskiä siementen itämisestä tämän vuoden puolella. Myös valkosipulin istutuksen jätämme lokakuun tai marraskuun kaudelle, kun maa on jo viilennyt. Siemenet ja istukassipulit ehtii siis hyvin vielä hankkia!

Alkanut kuun kausi näyttää seuraavanlaiselta:

 • istutusajan ensimmäisiä päiviä ei kylvö- ja korjuukalenterin mukaan pidetä kovin suotuisina aikoina planeettojen liikkeiden vuoksi, vaan suositellut ajat alkavat pääosin vasta tiistaista 27.9.
 • hedelmäkasveille suotuisia päiviä ovat 27.–29.9. jolloin voi vaikkapa istuttaa hedelmäpuita ja pensaita. Istutusajan jälkeen hedelmäpäiviä ovat 8.–9.10. ja 17.10. illalla kello 16 lähtien. Esimerkiksi varastoitavat omenat voi poimia tuolloin.
 • juuripäiviä on istutusajalla 30.9.–1.10. kello 12 asti sekä 2.–3.10. kello 18 asti. Ne sopivat varastoitavien juurikasvien kuten esimerkiksi porkkanoiden, palsternakkojen ynnä muiden juuresten korjaamiseen. Istutusajan jälkeen juurikasveille suotuisia aikoja on 10.–11.10. ja 18.–20.10. kello 17 asti.
 • istutusajalla kukkapäiviä on 1.10. kello 13–23 sekä 4.10. Esimerkiksi kukkivia pensaita ja perennoja kannattaa istuttaa tuolloin, jotta ne saavat hyvän alun ensi kasvukauteen. Istutusajan jälkeen kukkapäiviä on 12.–13.10. Ne sopivat juurikasveja lukuun ottamatta kaikkien muiden kasvien sadonkorjuuseen.
 • lehtikasveille suotuisat päivät istutusajalla ovat 5.–7.10. Lehtipensaat ja ‑perennat ovat silloin istutusvuorossa. Istutusajan ulkopuolella lehtipäiviä on 14.–16.10. kello 14 asti. Lehtipäiviä ei ylipäänsä suositella sadonkorjuupäiviksi.

Sillä tavoin edetään syyspäiväntasauksesta oravan päivään. Mutta mikä oikein onkaan oravan päivä? Se selviää seuraavan kuu-kauden alkaessa…

Vastakaikua

  E · Syyskuun 27. päivänä 2016 klo 10.51

  Moi! Löysin tämän bloginne sattumalta muutama viikko sitten ja kaikki artikkelit jotka olen tähän mennessä lukenut ovat olleet mielenkiintoisia ja informatiivisia. Tykkään kovasti. 🙂

  Olen itse ihan aloittelija mitä kasvimaahan tulee ja tulokset eivät ole olleet kovin kehuttavia… Tänä kesänä yritin kasvattaa papuja mutta ne eivät koskaan edes itäneet.

  Oletteko kirjoittaneet komposteista? Mitä luulette, voikohan lehtikompostin perustaa vielä tänä syksynä?

  Vastaa tähän viestiin  – tai aloita uusi keskustelu
   Puutarhan Väki · Syyskuun 27. päivänä 2016 klo 17.58

   Kiitos kivasta palautteesta E! Ikävä kuulla että pavut eivät itäneet; aina ei mene meilläkään kaikki kuin Strömsössä. Itse asiassa aika harvoin 😉

   Kompostoinnista meillä ei ole omaa artikkelia, mutta aihetta on käsitelty siellä täällä. Lehtikompostin perustaminen on juuri sopiva syksyn homma! Meillä on tapana silputa lehdet keräävällä ruohonleikkurilla, koska varsinkin isommat lehdet maatuvat nopeammin kun ne on silputtu. Lisäksi sekaan joutuu nurmikolta myös vihreää materiaalia, mikä myös edistää maatumista. Talven jälkeen sitten komposti käännetään kerran ja jätetään jatkamaan maatumista. Tällä tavoin on seuraavana loppukesänä käytettävissä esimerkiksi maanparannuksessa ja katteena, ja uudelle kompostille syntyy taas tilaa!

   Hyvää syksyn jatkoa sinulle!

   Vastaa tähän viestiin  – tai aloita uusi keskustelu
  Puutarhan Väki · Marraskuun 20. päivänä 2016 klo 13.43

  Ilmatieteen laitoksen mukaan terminen syksy alkoi lounais- ja etelärannikolla 2.10. Melko lauhat säät jatkuivat koko lokakuun, mutta marraskuun alussa koitti ”etutalvi”: parin viikon pakkasjakso, joka aloitti ilmatieteen laitoksen mukaan jo termisen talven…

  Vastaa tähän viestiin  – tai aloita uusi keskustelu

Muut istutusajat

Istutusaika 3.7.2019 alkaen

Sadonkorjuuta yrttimaalla

Sadonkorjuuta yrttimaalla

Varsinkin monivuotiset yrtit ovat pian korjuukypsiä.

Ihanat kuivakukat

Ihanat kuivakukat

Kesäloman hauskinta puuhaa puutarhassa on kukkien ja yrttien kuivaaminen talven varalle.

Istutusaika 5.6.2019 alkaen

Yrttiunelmia

Yrttiunelmia

Alkavalla istutusajalla meillä tehdään perustustöitä terassin yrttitarhassa.

Istutusaika 9.5.2019 alkaen

Heikun keikun -kevät

Heikun keikun -kevät

Nyt jännitetään, mitä kasvimaalla on mahdollista tehdä alkavalla istutusajalla.

Istutusaika 12.4.2019 alkaen

Kasvukauden kynnyksellä

Kasvukauden kynnyksellä

Huhtikuun istutusajalla päästään itse asiaan: ulos puutarhaan.

Istutusaika 15.3.2019 alkaen

Taas on aika auringon

Taas on aika auringon

Vihdoinkin on koittanut se aika vuodesta, jolloin voi herätä yhdessä auringon kanssa sen sijaan, että herätyskello tuntuu pirisevän keskellä yötä.

Herkkusuun valinnat

Herkkusuun valinnat

Tänä keväänä ajattelimme tehdä viljelysuunnitelmat sillä yksinkertaisella perusteella, mikä on kaikkein herkullisinta.

Istutusaika 23.12.2018 alkaen

Puutarhavuosi 2018

Puutarhavuosi 2018

Mennyt vuosi rikkoi ennätyksiä: touko-elokuu oli Suomen mittaushistorian lämpimin. Yhtä lämmin kesä toistuu noin 20–30 vuoden välein!

Istutusaika 12.7.2018 alkaen

Kesää pikakelauksella

Kesää pikakelauksella

Tällaisena poikkeuksellisten säiden leimaamana vuonna fenologinen kalenteri nousee arvoon arvaamattomaan.

Istutusaika 15.6.2018 alkaen

Mittumaaria kohti

Mittumaaria kohti

Kesäkuun istutusaika alkaa perjantaina ja kestää juhannuksen yli.

Istutusaika 18.5.2018 alkaen

Valkeat yöt kasvimaalla ja puutarhassa

Valkeat yöt kasvimaalla ja puutarhassa

Tulevalla istutusajalla suotuisia kylvöaikoja on myöhään illalla ja varhain aamulla, jopa öisin!

Istutusaika 21.4.2018 alkaen

Kevättä pukkaa

Kevättä pukkaa

Nyt ovat hanget ja jää muisto vain. Niiden kohtaloksi koituivat pääsiäisen jälkeinen lämpöaalto ja huhtikuun alkupuolen sateet.

Istutusaika 25.3.2018 alkaen

Valon aika koittaa

Valon aika koittaa

Tähtitieteellisen kevään aloitus, kevätpäiväntasaus, on meille myös puutarhakauden avaus.

Istutusaika 5.12.2017 alkaen

Puutarhavuosi 2017

Puutarhavuosi 2017

Suomen valtio vietti satavuotisjuhlaa, mutta puutarhassa mennyt vuosi tuntui arjelta, joskus aika ankaraltakin.

Istutusaika 14.9.2017 alkaen

Koko maassa vaihtelevaa säätä

Koko maassa vaihtelevaa säätä

Syksyn sääennuste on tuttu tältä kasvukaudelta.

Istutusaika 18.8.2017 alkaen

Vihdoinkin sadonkorjuukausi!

Vihdoinkin sadonkorjuukausi!

Tänä kesänä on päästy täyteen vauhtiin sadonkorjuussa muutaman viikon verran tavanomaista myöhemmin.

Istutusaika 22.7.2017 alkaen

Kasvukauden välitilinpäätös

Kasvukauden välitilinpäätös

Mollivoittoinen kesä on puolessavälissä; mitä on tehtävissä?

Istutusaika 24.6.2017 alkaen

Pikkukesästä isoonkesään

Pikkukesästä isoonkesään

Juhannuksesta alkaa myös uusi istutusaika; mitä silloin voi tehdä kasvimaalla ja puutarhassa?

Istutusaika 28.5.2017 alkaen

Kiirettä kasvimaalla

Kiirettä kasvimaalla

Alkavalla istutusajalla on tarkoitus viimeistellä kevään kylvöt ja istuttaa esikasvatetut taimet.

Istutusaika 30.4.2017 alkaen

Kevään ja talven taistelu

Kevään ja talven taistelu

Päästäänkö alkavalla istutusajalla kylvämään avomaalle?

Istutusaika 3.4.2017 alkaen

Aprillia, aprillia

Aprillia, aprillia

Huhtikuun on alkanut talvisissa merkeissä, mutta istutusajalle riittää puuhaa.

Istutusaika 7.3.2017 alkaen

Katse kevääseen päin!

Katse kevääseen päin!

Tulevan kauden suunnitelmissa on helppohoitoinen kasvimaa.