Mullasta nousee kasvi

Ryytisalvialajikkeita

Katse kevääseen päin!

Talvi palsta-alueella

Hanget hupenevat, päivät pitenevät, lämpötila sahaa öisten pakkasten ja päivän suojasään välillä – kevät etenee vääjäämättä!

Viime vuoden lopulla arvuuttelimme, tuleeko tästä talvesta yhtä leuto kuin ennusmerkit antavat odottaa. Kyllähän aavistelut pitivät paikkansa: sää on vaihdellut täydellisestä vesikelistä ja leudoista föhn-tuulista sakeisiin lumipyryihin ja jopa hirmumyrskyihin. Kipakoita pakkasjaksojakin on ollut, mutta missään vaiheessa talvi ei ole niin vakaasti asettunut sijoilleen, että olisimme päässeet hiihtämään täällä rannikolla. Lämpötila on ollut tavanomaista korkeampi ja sadetta on saatu tavanomaista vähemmän.

Ei siis ihme, että ajatukset ovat jo kääntyneet kevättä ja kesää kohden. Nopeimmat ovat varmaan jo tilanneet siemenensä ja aloittaneet esikasvatuksen kylvämällä pitkän kasvukauden vaativia kesäkukkia ja vihanneksia. Meillä ei ole pidetty kiirettä, sillä tulevasta kasvukaudesta on meidän kannalta tulossa aivan erityinen: olemme nimittäin vuorotteluvapaalla puolisen vuotta keväästä syksyyn.

Mangoldin-, pavun-, korianterin- sekä väinönputken siemeniä

Mangoldin-, pavun-, korianterin- sekä väinönputken siemeniä

Joku voisi ajatella, että silloinhan sitä vasta voikin keskittyä viljelyhommiin. Mutta vapaa-ajalle on paljon muutakin käyttöä joten ironista kyllä, meillä näyttää olevan entistä vähemmän aikaa puutarhanhoidolle ensi kesänä! Remontissa on vihdoin vuorossa piha-alueiden viimeistely ja haluamme tehdä työstä mahdollisimman paljon itse. Aikaa menee siis kivitöihin ja muihin pihan perustamishommiin. Suunnitelmissa on myös matkustella tavallista ahkerammin kun siihen kerrankin on aikaa, joten olemme paljon poissa kotoa kasvukauden aikana. Lisäksi perhepiirissämme on tukea tarvitsevia, joita on mahdollista auttaa enemmän, kun päivätyö ei aseta omia tiukkoja aikataulujaan. Jossain välissä pitäisi ehkä lepäilläkin…? Viljelysuunnitelmat on siis sovitettava yhteen kilpailevien toiveiden, harrastusten ja vastuiden kanssa.

Kaunis kiveys

Kaunis kiveys

Helppohoitoisia kasveja kaivataan

Kauden teemaksi valikoituu siis kuin itsestään helppohoitoisuus: ensi kasvukaudella meidän on tarkoitus keskittyä viljelemään vihanneksia, jotka pärjäävät mahdollisimman pitkään itsekseen eivätkä kaipaa ylettömästi paapomista pärjätäkseen. Esikasvatustarve on miinusta, samoin kuin heikko kuivuuden sietokyky sekä alttius kärsiä tuholaisista tai rikkaruohoista. Sadonkorjuukaudenkin pitäisi olla niin pitkä, ettei sato mene sivu suun ellei ole juuri oikealla hetkellä sitä korjaamassa. Vinkkejä otetaan vastaan!

Meidän kasvimaa on kosteutta pidättävää savimaata, joten kuivuus ei yleensä aiheuta kovasti haittaa. Sen sijaan rikkaruohot ovat ristinä, sillä satoja vuosia viljelyssä olleessa maassa on huikea siemenpankki rikkaruohojen siemeniä! Kun maa pysyy kosteana ne myös itävät hyvin ja voittavat viljelykasvit kuusi-nolla jos ei pidä varaansa.

Valkosipuli kasvaa ruohokatteessa

Valkosipuli kasvaa ruohokatteessa

Sen vuoksi helppohoitoisuuskriteerin täyttävät meillä vain kasvit, jotka sietävät ainakin kohtuullisen määrän rikkaruohoja kumppanuuskasveina. Sellaisia ovat etenkin rotevat, isokokoiset kasvit, jotka ovat jo taimettumisvaiheessa niin vahvoja, että pystyvät panemaan hanttiin rikkaruohoille. Tällä perusteella viljelysuunnitelmaamme päätyy ainakin härkäpapua ja tarhapapuja sekä kurpitsoja. Sen sijaan porkkanan kaltaiset kasvit, jotka ovat alkuvaiheessa kautta onnettoman hentoja eivätkä pärjää ilman huolellista kitkemistä, saavat tällä kertaa jäädä pois suunnitelmasta.

Kateviljely ja kesannointi ohjelmaan

Isokokoiset kasvit sopivat myös kateviljelyyn, joka vähentää kastelun, kitkemisen ja lannoittamisen tarvetta. Syksyllä istutimme jo valkosipulia, jolle sopii mainiosti ruohonsilppukatteessa viljely. Myös palsternakka on jo kylvetty ja sehän onkin roteva juures, joka saa kasvattaa juurta pitkälle syksyyn asti. Sen sijaan monet yrtit kuten kirveli ja korianteri pitää varmaan jättää tällä kertaa kylvämättä, koska nopeakasvuisina niiden satokausi menee ohi vilauksessa, jos ei satu olemaan oikealla hetkellä paikalla…!

Kun viljelyyn on vähän aikaa, osan kasvimaasta voi jättää kesannolle. Ajattelimme antaa yhden palstoista kesannoida alkukesään asti, poistaa sitten itäneet rikkaruohot ja kylvää sen jälkeen viherlannoituskasveja. Tällainen astetta tehokkaampi maanparannuskuuri on varmaan ihan tervetullut ainakin kymmenen vuoden vuoroviljelyn jälkeen. Viime kesänä peruna ei pärjännyt kovin hyvin ilman näkyvää syytä joten mietimme, että maanparannus saattaisi olla paikallaan kyseisessä penkissä.

Maaliskuussa tapahtuu

Kevääseen kuitenkin kuuluvat ikkunanlaudalla itävät pikkutaimet, joten ihan kokonaan ei meilläkään jätetä esikasvatushommia. Basilika on niin kiitollinen esikasvatettava ja niin rakastettava ruukkuyrtti, että sitä on ihan pakko kylvää muutamaa eri lajiketta! Basilikan siemenet itävät nopeasti, mutta sen jälkeen kasvu on melko hidasta. Maaliskuu on siis sopiva aika kylvää kunhan on tarjolla valoisa paikka, johon kasvit saa sijoitettua taimettumisen jälkeen. Kesällä saa sitten ihanaa pestoa omasta basilikasta!

Basilika

Basilika

Maaliskuun istutusaika alkaa kuukalenterin mukaan 7. päivänä, jolloin kuun rata taivaalla alkaa laskea, ja päättyy kevätpäiväntasauksen aikoihin 21.3. aamulla, kun rata on taas nousemaan päin. Suositellut kylvö- ja istutusajat ovat

  • kukkakasvien osalta 7.–8.3. kello 14 asti sekä 16.3. kello 13 alkaen – 17.3.
  • lehtien vuoksi kasvatettavien kasvien osalta 8.3. kello 15 lukien – 9.3. sekä 19.3. kello 14 alkaen 20.3. kello 14 asti
  • hedelmäkasvien osalta 10.–12.3. kello 19 asti sekä 20.3. kello 15 jälkeen
  • juurien vuoksi kasvatettavien kasvien osalta 13.–16.3. kello 12 asti.

Kiireisestä kesästä huolimatta ajattelimme jatkaa kylvö- ja korjuukalenterin mukaisten istutusaikojen kirjaamista entiseen tapaan, joten tervetuloa viljelemään kanssamme kuun vaiheet huomioiden!

Vastakaikua

    Puutarhan Väki · Huhtikuun 1. päivänä 2017 klo 6.12

    Tänä vuonna terminen kevät koitti meidän tienoilla 8. maaliskuuta.

    Vastaa tähän viestiin  – tai aloita uusi keskustelu

Muut istutusajat

Istutusaika 26.5.2020 alkaen

Kevätesikon aikaan

Kevätesikon aikaan

On vuoden suloisin aika: vaahteran herkästä limetinkeltaista kukinnasta on saatu nauttia harvinaisen kauan, ja nyt niityllä kevään keltaista viestiä julistaa kevätesikko.

Istutusaika 28.4.2020 alkaen

Voiton puutarha

Voiton puutarha

Nyt on pelkkää plussaa, jos voi lisätä kotimaista omavaraisuutta omilla toimillaan eli viljelemällä osan tarvitsemastaan ruoasta itse!

Istutusaika 5.3.2020 alkaen

Aurinko paistaa risukasaan

Aurinko paistaa risukasaan

Kevät koittaa poikkeusoloissakin!

Istutusaika 13.12.2019 alkaen

Puutarhavuosi 2019

Puutarhavuosi 2019

Vaihtelevat säät olivat leimallisia menneelle vuodelle.

Istutusaika 3.7.2019 alkaen

Sadonkorjuuta yrttimaalla

Sadonkorjuuta yrttimaalla

Varsinkin monivuotiset yrtit ovat pian korjuukypsiä.

Ihanat kuivakukat

Ihanat kuivakukat

Kesäloman hauskinta puuhaa puutarhassa on kukkien ja yrttien kuivaaminen talven varalle.

Istutusaika 5.6.2019 alkaen

Yrttiunelmia

Yrttiunelmia

Alkavalla istutusajalla meillä tehdään perustustöitä terassin yrttitarhassa.

Istutusaika 9.5.2019 alkaen

Heikun keikun -kevät

Heikun keikun -kevät

Nyt jännitetään, mitä kasvimaalla on mahdollista tehdä alkavalla istutusajalla.

Istutusaika 12.4.2019 alkaen

Kasvukauden kynnyksellä

Kasvukauden kynnyksellä

Huhtikuun istutusajalla päästään itse asiaan: ulos puutarhaan.

Istutusaika 15.3.2019 alkaen

Taas on aika auringon

Taas on aika auringon

Vihdoinkin on koittanut se aika vuodesta, jolloin voi herätä yhdessä auringon kanssa sen sijaan, että herätyskello tuntuu pirisevän keskellä yötä.

Herkkusuun valinnat

Herkkusuun valinnat

Tänä keväänä ajattelimme tehdä viljelysuunnitelmat sillä yksinkertaisella perusteella, mikä on kaikkein herkullisinta.

Istutusaika 23.12.2018 alkaen

Puutarhavuosi 2018

Puutarhavuosi 2018

Mennyt vuosi rikkoi ennätyksiä: touko-elokuu oli Suomen mittaushistorian lämpimin. Yhtä lämmin kesä toistuu noin 20–30 vuoden välein!

Istutusaika 12.7.2018 alkaen

Kesää pikakelauksella

Kesää pikakelauksella

Tällaisena poikkeuksellisten säiden leimaamana vuonna fenologinen kalenteri nousee arvoon arvaamattomaan.

Istutusaika 15.6.2018 alkaen

Mittumaaria kohti

Mittumaaria kohti

Kesäkuun istutusaika alkaa perjantaina ja kestää juhannuksen yli.

Istutusaika 18.5.2018 alkaen

Valkeat yöt kasvimaalla ja puutarhassa

Valkeat yöt kasvimaalla ja puutarhassa

Tulevalla istutusajalla suotuisia kylvöaikoja on myöhään illalla ja varhain aamulla, jopa öisin!

Istutusaika 21.4.2018 alkaen

Kevättä pukkaa

Kevättä pukkaa

Nyt ovat hanget ja jää muisto vain. Niiden kohtaloksi koituivat pääsiäisen jälkeinen lämpöaalto ja huhtikuun alkupuolen sateet.

Istutusaika 25.3.2018 alkaen

Valon aika koittaa

Valon aika koittaa

Tähtitieteellisen kevään aloitus, kevätpäiväntasaus, on meille myös puutarhakauden avaus.