Mullasta nousee kasvi

Ryytisalvialajikkeita

Kevään ja talven taistelu

Sinivuokko kukkii

Tänä vuonna talven väistyminen kevään tieltä on ollut juuri niin dramaattista kuin keskiaikaisessa perinteessä. Conflictus veris et hiemis oli Kustaa Vilkunan mukaan etenkin aatelisten suosima vapun aikoihin esitetty spektaakkeli, jossa valittu ”maikreivi” kauniissa asussaan otteli takkuisen talven kanssa – ja voitti tietysti.

Voittaa se kevät tänäkin vuonna, siitä huolimatta että välillä on usko ollut loppua. Vaikka kevään lasketaan alkaneen meidän seuduilla jo maaliskuun alkupuolella, se ei pitkään tuntunut juurikaan edistyvän ainakaan lämpötilojen osalta. Pyhän Yrjön päivänä 23.4., eurooppalaisen perinteen mukaisena viljelykauden avauspäivänä, oli maa aamulla lumen peitossa täällä etelässäkin. Sääennustuksissa lupaillaan kylmää ja sateista vappua.

Kevään ja talven taistelu

Kevään ja talven taistelu

Auringon ote vahvistuu kuitenkin päivä päivältä kohti kesäpäivänseisausta kuljettaessa. Aamulla saattaa sataa lunta, mutta puoleenpäivään mennessä kaikki on sulanut. Pähkinäpensaan silmut paisuvat silmissä ja kevätkukat nostavat päätään – hieman ujostellen, mutta kuitenkin määrätietoisesti. Keskikevään tunnuskasvi sinivuokko kukkii; arasti, mutta kukkii kuitenkin. Monivuotisten vihannesten kuten suolaheinän ja pinaattihierakan kasvu on jo alkanut. Varsinkin väinönputki on niin terhakkaan näköinen, että tänä vuonna se varmaankin kukkii! Villivihanneksista vuohenputken ensimmäiset suppuiset lehdet ovat valmiita kerättäviksi ruuanlaittoon. Myös karhunlaukan satokausi lähestyy. Alla olevissa kuvissa näkyy noita aikaisia vihertäjiä.

Väinönputki keväällä

Väinönputki keväällä

Vappuna ollaan aurinkovuodessa suunnilleen puolivälissä kevätpäiväntasauksen ja kesäpäivänseisauksen välillä, joten ei ihme, että vappuna on juhlittu kevättä maailman sivu. Tänä vuonna vappuaattona alkaa kuukalenterin mukainen istutusaika, joka kestää 14.5. asti. Toivoa siis sopii, että routa on vappuun mennessä sulanut ja maan muokkaaminen onnistuu, jotta päästään tekemään aikaiset kylvöt avomaalle.

Vappu vakan pellolle kantaa

Eteläsuomalaisen kansanperinteen mukaan ”vappu vakan pellolle kantaa, vappuna papu vaolle, viikon päästä viimeistäänkin”, joten vappua on täällä perinteisesti pidetty kylvökauden avauksena. Tuo ”papu” viitannee härkäpapuun, joka ovat palkokasveista kaikkein kestävimpiä eivätkä siemenet mätäne kylmäänkään maahan kylvettyinä. Kannattaakin tarkastaa, että valitsee aikaisiin kylvöihin vain viljelykasveja, joiden kasvatusohjeissa sanotaan ”kylvetään aikaisin keväällä” tai ”kylvetään kun maa on sulanut”.

Karhunlaukka puskee ylös sammaleesta

Karhunlaukka puskee ylös sammaleesta

Aikaisen kylvön etuna on se, että itäminen tapahtuu heti kun olosuhteet ovat sille otolliset. Silloin saadaan kasvulle aikaisin mahdollinen startti. Yleensä itämisen kannalta maan minimilämpötilana pidetään noin viittä astetta. Ei liene sattumaa, että termisen kasvukauden katsotaan alkavan, kun vuorokauden keskilämpötila lumen sulamisen jälkeen nousee yli viiden asteen.

Härkäpavun lisäksi muita aikaisin kylvettäviä viljelyskasveja ovat monet juurekset kuten porkkana, palsternakka, retiisi ja nauris. Lehtivihanneksista muun muassa pinaatti ja lehtisalaatti voidaan kylvää aikaisin. Yrteistä persilja suorastaan kaipaa aikaisen kevään oikukkaita säitä itääkseen eikä tillikään pane sitä pahakseen. Myös sipulit ovat kylmänkestäviä kasveja, joten istukassipulit voi panna maahan samoin kuin maa-artisokan mukulat.

Tarhasuolaheinä keväällä

Tarhasuolaheinä keväällä

Esikasvatusta varten voi tulevalla istutusajalla kylvää lyhyttä esikasvatusta vaativia kasveja, joiden istuttaminen ulos tulee ajankohtaiseksi, kun maa on lämmennyt eli seuraavalla istutuskaudella toukokuun 28. päivä alkaen. Esimerkiksi lehtikaali, kesä- ja talvikurpitsa, kurkku sekä ruusupapu hyötyvät siitä, että saavat itää ja aloittaa kehityksen suojatummissa oloissa. Meillä oli alun perin ajatuksena, että emme olisi lainkaan harrastaneet esikasvatusta tänä keväänä. Matkasuunnitelmamme ovat kuitenkin muuttuneet siten, että ehkä olemme sittenkin paikalla toukokuussa huolehtimassa pikkutaimista!

Toukokuun alun istutusaika jakaantuu seuraavasti

 • vappuaatto ja vappupäivä ovat kukkapäiviä, samoin kuin 10.5. ja 12.5. kello 15 jälkeen. Jos hedelmäkasveja ei ennätä kylvää hedelmäpäivinä, niin kukkapäivät ovat toiseksi paras vaihtoehto.
 • lehtikasveille suotuisia aikoja ovat 2.–3.5. kello 16 asti sekä 11.5. kello 11 jälkeen ja 13.5. Silloin kannattaa kylvää lehtikaali, salaatti ja pinaatti sekä persilja ja tilli.
 • hedelmäpäiviä ovat 3.5. kello 17 jälkeen sekä 4.5. kello 18 – 5.5. Kurpitsat, kurkut, pavut ja herneet ovat hedelmäkasveja.
 • juurikasvien kannalta otollisia ajankohtia ovat 6.–7.5. sekä 12.5. kello 12 asti. Juurekset sekä maa-artisokka ja sipuli lasketaan juurikasveiksi.

Vastakaikua

  Maija · Huhtikuun 30. päivänä 2017 klo 11.53

  Hei! Kiitos kiinnostavista sivuistanne. Törmäsin tänne, kun etsin kuunvaiheiden huomioonottamista kylvöissä. Kiitos noista päivämääristä. Haluaisitteko kertoa, mistä löydätte nuo lehti- ja kukkapäivät jne.?

  Vastaa tähän viestiin  – tai aloita uusi keskustelu
  Puutarhan Väki · Toukokuun 19. päivänä 2017 klo 20.29

  Terminen kasvukausi alkoi kuin alkoikin meidän seuduilla 1. toukokuuta. Hyvä Maikreivi!!!

  Vastaa tähän viestiin  – tai aloita uusi keskustelu

Muut istutusajat

Istutusaika 22.6.2020 alkaen

Keskikesän puuhia puutarhassa

Keskikesän puuhia puutarhassa

Monivuotiset yrtit ovat jo ehtineet siihen vaiheeseen, että satoa voi ryhtyä korjaamaan kuivattavaksikin, ei pelkästään tuorekäyttöön.

Istutusaika 26.5.2020 alkaen

Kevätesikon aikaan

Kevätesikon aikaan

On vuoden suloisin aika: vaahteran herkästä limetinkeltaista kukinnasta on saatu nauttia harvinaisen kauan, ja nyt niityllä kevään keltaista viestiä julistaa kevätesikko.

Istutusaika 28.4.2020 alkaen

Voiton puutarha

Voiton puutarha

Nyt on pelkkää plussaa, jos voi lisätä kotimaista omavaraisuutta omilla toimillaan eli viljelemällä osan tarvitsemastaan ruoasta itse!

Istutusaika 5.3.2020 alkaen

Aurinko paistaa risukasaan

Aurinko paistaa risukasaan

Kevät koittaa poikkeusoloissakin!

Istutusaika 13.12.2019 alkaen

Puutarhavuosi 2019

Puutarhavuosi 2019

Vaihtelevat säät olivat leimallisia menneelle vuodelle.

Istutusaika 3.7.2019 alkaen

Sadonkorjuuta yrttimaalla

Sadonkorjuuta yrttimaalla

Varsinkin monivuotiset yrtit ovat pian korjuukypsiä.

Ihanat kuivakukat

Ihanat kuivakukat

Kesäloman hauskinta puuhaa puutarhassa on kukkien ja yrttien kuivaaminen talven varalle.

Istutusaika 5.6.2019 alkaen

Yrttiunelmia

Yrttiunelmia

Alkavalla istutusajalla meillä tehdään perustustöitä terassin yrttitarhassa.

Istutusaika 9.5.2019 alkaen

Heikun keikun -kevät

Heikun keikun -kevät

Nyt jännitetään, mitä kasvimaalla on mahdollista tehdä alkavalla istutusajalla.

Istutusaika 12.4.2019 alkaen

Kasvukauden kynnyksellä

Kasvukauden kynnyksellä

Huhtikuun istutusajalla päästään itse asiaan: ulos puutarhaan.

Istutusaika 15.3.2019 alkaen

Taas on aika auringon

Taas on aika auringon

Vihdoinkin on koittanut se aika vuodesta, jolloin voi herätä yhdessä auringon kanssa sen sijaan, että herätyskello tuntuu pirisevän keskellä yötä.

Herkkusuun valinnat

Herkkusuun valinnat

Tänä keväänä ajattelimme tehdä viljelysuunnitelmat sillä yksinkertaisella perusteella, mikä on kaikkein herkullisinta.

Istutusaika 23.12.2018 alkaen

Puutarhavuosi 2018

Puutarhavuosi 2018

Mennyt vuosi rikkoi ennätyksiä: touko-elokuu oli Suomen mittaushistorian lämpimin. Yhtä lämmin kesä toistuu noin 20–30 vuoden välein!

Istutusaika 12.7.2018 alkaen

Kesää pikakelauksella

Kesää pikakelauksella

Tällaisena poikkeuksellisten säiden leimaamana vuonna fenologinen kalenteri nousee arvoon arvaamattomaan.

Istutusaika 15.6.2018 alkaen

Mittumaaria kohti

Mittumaaria kohti

Kesäkuun istutusaika alkaa perjantaina ja kestää juhannuksen yli.

Istutusaika 18.5.2018 alkaen

Valkeat yöt kasvimaalla ja puutarhassa

Valkeat yöt kasvimaalla ja puutarhassa

Tulevalla istutusajalla suotuisia kylvöaikoja on myöhään illalla ja varhain aamulla, jopa öisin!

Istutusaika 21.4.2018 alkaen

Kevättä pukkaa

Kevättä pukkaa

Nyt ovat hanget ja jää muisto vain. Niiden kohtaloksi koituivat pääsiäisen jälkeinen lämpöaalto ja huhtikuun alkupuolen sateet.

Istutusaika 25.3.2018 alkaen

Valon aika koittaa

Valon aika koittaa

Tähtitieteellisen kevään aloitus, kevätpäiväntasaus, on meille myös puutarhakauden avaus.