Mullasta nousee kasvi

Ryytisalvialajikkeita

Pikkukesästä isoonkesään

Juhannusruusu ja kurtturuusu kilpailevat kukinnassa

Kesäpäivänseisauksesta lasketaan kesän alkavan vähän etelämmissä kulttuureissa, mutta suomalaisen perinteen mukaan silloin kesä kypsyy jo keskikesäksi. Kesää ennen juhannusta on aikoinaan kutsuttu pikkukesäksi juhannuksen jälkeisen isonkesän vastakohtana. Ne ovatkin aika kuvaavia nimityksiä, onhan tämä niitä aikoja, jolloin kevään ja alkukesän tuore vehreys alkaa kadota ja luonnossa tilaa valtaavat tummemmat, kypsän vihreät sävyt.

Toukokuu oli kolea ja harvinaisen kuiva täällä meidän seuduilla, mikä teki puutarhurin olon hankalaksi. Kylvöt oli tarkasti suojattava harsoilla ja arimpien pikkutaimien suojaksi viriteltiin kaikenlaisia pienoiskasvihuoneita, esimerkiksi katkaistuja muovipulloja.

Harsot ja pullot taimien suojana

Harsot ja pullot taimien suojana

Kesäkuun tultua keskimääräiset lämpötilat ovat olleet tyypillisempiä ajankohtaan nähden ja sadettakin on saatu. Suojaukset on enimmäkseen poistettu kasvimaalta, joten nyt hieman huolestuttaa, että juhannukseksi on ennustettu verrattain koleaa säätä. Tällä viikolla on koettu ankariakin raekuuroja, joista istutukset ovat selvinneet kuin ihmeen kaupalla. Juhannuspäivänä alkava uusi istutusaika koittaa siis viluisissa merkeissä.

Kesä-heinäkuun istutusaika

Joku voi ihmetellä, mitä istutusajalla voi tehdä kun kaikki kylvöt ja istutukset on jo hoidettu. Aikaisempina vuosina on ollut puhetta siitä, että juhannuksen jälkeen onkin paras aika lomailla; jos kasvimaalla on kerran ehtinyt harata rivinvälit ja kitkeä ensimmäiset rikkaruohot niin pari viikkoa palsta pärjäileekin melko hyvin omin päin! Jos sateita saadaan samaan malliin kuin kesäkuussa tähän asti niin kastelukaan ei ole ongelma. Tosin jos harson joutuu jättämään loman ajaksi viljelysten suojaksi niin sen suojassa myös rikkakasveilla on lokoisat ongelmat. Erityisesti vesiheinä tuntuu viihtyvän harson alla!

Vesiheinä piinaa härkäpavun taimia

Vesiheinä piinaa härkäpavun taimia

Jos kuitenkin viettää juhannuksen jälkeiset kaksi viikkoa kasvimaalla niin kyllä istutusajalle riittää tekemistä. Kuten aikaisemminkin on ollut puhetta, istutusajalle on biodynaamisten periaatteiden mukaan ominaista voimakas juurtumisimpulssi. Siitä on hyötyä esimerkiksi rikkaruohojen kitkemisen yhteydessä tai kylvösten harventamisessa: siinä tulee rikkaruohojen ja ylimääräisten taimien lisäksi joskus irroteltua maasta sellaisiakin kasveja, joiden toivoisi jatkavan kasvuaan. Varsinkin kun rivit kastelee kitkemisen tai harventamisen jälkeen, kasvit juurtuvat koettelemuksen jälkeen hyvin takaisin.

Härkäpavun taimet saavat vettä

Härkäpavun taimet saavat vettä

Monet muutkin hoitotoimenpiteet on hyvä ajoittaa istutusajalle, koska silloin kasvien ajatellaan keskittyvän juurtumiseen voimakkaan kasvun sijaan. Silloin leikkaaminen, karsiminen, haravoiminen ynnä muut operaatiot eivät rasita niitä yhtä lailla kuin voimakkaan kasvun aikana. Kannattaa kokeilla, säilyykö nurmikko pitempään lyhyenä tai pensasaita kauemmin siistimpänä, jos ne leikkaa istutusajan lehtipäivänä!

Siitäkin on ollut aiemmin puhetta, että istutusaika sopii myös osalle sadonkorjuuta, nimittäin kuivatettavien kasvinosien korjaamiselle. Alenevan kuun kaudella maanpäällisten kasvinosien ajatellaan olevan kuivakkaampia kuin voimakkaamman kasvun aikana ylenevän kuun kaudella. Siispä ne ovat jo valmiiksi vähän ”kuivempia” ja kuivuvat siten nopeammin ja parempilaatuisiksi.

Timjami kukkii

Timjami kukkii

Monet yrtit kypsyvät korjuukuntoon kesä-heinäkuussa; jos esimerkiksi timjamin on saanut talvehtimaan niin se aloittaa kukinnan piakkoin, samoin kuin kestävämmät sukulaisensa ajuruohot. Paras korjuuhetki on juuri kukinnan alkaessa, poutaisena kukkapäivänä puolenpäivän aikoihin. Katsotaan siunautuuko tulevalle istutusajalle suotuisia kukkapäiviä…

Istutusaika jakaantuu seuraavasti

  • ensiksi on kukkakasveille otollinen aika 24.6. kello 16 alkaen 26.6. kello 12 asti. Lisää kukkapäiviä seuraa 3.7. kello 16 alkaen, 4.6., 5.6. kello 16 alkaen ja 6.7. aamulla kello 11 asti.
  • lehtikasveille sopii 26.6. iltapäivällä kello 13 alkaen sekä 5.7. aamupäivällä kello 15 asti ja 6.7. kello 12 alkaen 7.7. kello 17 asti.
  • hedelmäkasveille suotuisia aikoja on 27.6. kello 9-16, 28.–29.6. sekä 7.7. kello 18 alkaen 8.7. kello 13 asti.
  • juuripäiviä ovat 30.6.–3.7.kello 15 asti.

Mutta kuten sanottua, nyt on aikaa hengähtääkin kiireisen kylvö- ja istutuskauden jälkeen ja nauttia juhannuksen taikayöstä. Iki-ihana juhannusruusu onkin tänä vuonna päättänyt ajoittaa kukintansa juuri juhannukseksi, mikäs sen sopivampaa!

Meillä juhlitaan juhannusta vetämällä lippu vastapestyyn ja puunattuun lipputankoon – onhan juhannus myös Suomen lipun päivä! Näin vuorotteluvapaalla on ollut aikaa sellaiseenkin hommaan, vaikka vähän hankalaahan se oli, sillä lipputangon perustuksen ympärille on levittäytynyt ihana kukkapenkki…

Hauskaa juhannusta kaikille!

Lipputanko kasvaa muuripenkistä

Lipputanko kasvaa muuripenkistä

Muut istutusajat

Istutusaika 22.6.2020 alkaen

Keskikesän puuhia puutarhassa

Keskikesän puuhia puutarhassa

Monivuotiset yrtit ovat jo ehtineet siihen vaiheeseen, että satoa voi ryhtyä korjaamaan kuivattavaksikin, ei pelkästään tuorekäyttöön.

Istutusaika 26.5.2020 alkaen

Kevätesikon aikaan

Kevätesikon aikaan

On vuoden suloisin aika: vaahteran herkästä limetinkeltaista kukinnasta on saatu nauttia harvinaisen kauan, ja nyt niityllä kevään keltaista viestiä julistaa kevätesikko.

Istutusaika 28.4.2020 alkaen

Voiton puutarha

Voiton puutarha

Nyt on pelkkää plussaa, jos voi lisätä kotimaista omavaraisuutta omilla toimillaan eli viljelemällä osan tarvitsemastaan ruoasta itse!

Istutusaika 5.3.2020 alkaen

Aurinko paistaa risukasaan

Aurinko paistaa risukasaan

Kevät koittaa poikkeusoloissakin!

Istutusaika 13.12.2019 alkaen

Puutarhavuosi 2019

Puutarhavuosi 2019

Vaihtelevat säät olivat leimallisia menneelle vuodelle.

Istutusaika 3.7.2019 alkaen

Sadonkorjuuta yrttimaalla

Sadonkorjuuta yrttimaalla

Varsinkin monivuotiset yrtit ovat pian korjuukypsiä.

Ihanat kuivakukat

Ihanat kuivakukat

Kesäloman hauskinta puuhaa puutarhassa on kukkien ja yrttien kuivaaminen talven varalle.

Istutusaika 5.6.2019 alkaen

Yrttiunelmia

Yrttiunelmia

Alkavalla istutusajalla meillä tehdään perustustöitä terassin yrttitarhassa.

Istutusaika 9.5.2019 alkaen

Heikun keikun -kevät

Heikun keikun -kevät

Nyt jännitetään, mitä kasvimaalla on mahdollista tehdä alkavalla istutusajalla.

Istutusaika 12.4.2019 alkaen

Kasvukauden kynnyksellä

Kasvukauden kynnyksellä

Huhtikuun istutusajalla päästään itse asiaan: ulos puutarhaan.

Istutusaika 15.3.2019 alkaen

Taas on aika auringon

Taas on aika auringon

Vihdoinkin on koittanut se aika vuodesta, jolloin voi herätä yhdessä auringon kanssa sen sijaan, että herätyskello tuntuu pirisevän keskellä yötä.

Herkkusuun valinnat

Herkkusuun valinnat

Tänä keväänä ajattelimme tehdä viljelysuunnitelmat sillä yksinkertaisella perusteella, mikä on kaikkein herkullisinta.

Istutusaika 23.12.2018 alkaen

Puutarhavuosi 2018

Puutarhavuosi 2018

Mennyt vuosi rikkoi ennätyksiä: touko-elokuu oli Suomen mittaushistorian lämpimin. Yhtä lämmin kesä toistuu noin 20–30 vuoden välein!

Istutusaika 12.7.2018 alkaen

Kesää pikakelauksella

Kesää pikakelauksella

Tällaisena poikkeuksellisten säiden leimaamana vuonna fenologinen kalenteri nousee arvoon arvaamattomaan.

Istutusaika 15.6.2018 alkaen

Mittumaaria kohti

Mittumaaria kohti

Kesäkuun istutusaika alkaa perjantaina ja kestää juhannuksen yli.

Istutusaika 18.5.2018 alkaen

Valkeat yöt kasvimaalla ja puutarhassa

Valkeat yöt kasvimaalla ja puutarhassa

Tulevalla istutusajalla suotuisia kylvöaikoja on myöhään illalla ja varhain aamulla, jopa öisin!

Istutusaika 21.4.2018 alkaen

Kevättä pukkaa

Kevättä pukkaa

Nyt ovat hanget ja jää muisto vain. Niiden kohtaloksi koituivat pääsiäisen jälkeinen lämpöaalto ja huhtikuun alkupuolen sateet.

Istutusaika 25.3.2018 alkaen

Valon aika koittaa

Valon aika koittaa

Tähtitieteellisen kevään aloitus, kevätpäiväntasaus, on meille myös puutarhakauden avaus.