Mullasta nousee kasvi

Ryytisalvialajikkeita

Valon aika koittaa

Tunnelmia puutarhahuoneesta

Tähtitieteellisen kevään aloitus, kevätpäiväntasaus, on meille myös puutarhakauden avaus.

Kevätpäiväntasauksen jälkeen päivä pitenee nimittäin sellaista vauhtia, että valoa alkaa olla riittävästi esikasvatusta varten, vaikkei käytössä olisikaan lisävaloa tai viileää tilaa kuten talvipuutarhaa tai kuistia. Liian lämpimässä ja pimeässä esikasvatetuista taimista kasvaa honteloita ja heikkoja, ja ne häviävät pian kehityksessä myöhemmin kylvetyille, mutta sopivissa oloissa kasvaneille lajitovereilleen. Kannattaa siis malttaa mielensä esikasvatuksen kanssa kunnes tarjolla on siihen sopivat olot!

Tänä vuonna muutama päivä kevätpäiväntasauksen jälkeen alkaakin uusi kylvöille sopiva kuun kausi eli jakso, jolloin kuun rata taivaalla alenee päivä päivältä. Tätä ajanjaksoa kutsutaan istutusajaksi, koska sen uskotaan olevan erityisen suosiollinen itämiselle, juurtumiselle ja selviytymiselle voimakkaista hoitotoimenpiteistä kuten esimerkiksi leikkaamisesta ja uudelleenistuttamisesta. Tästä on ollut puhetta blogissamme usein, esimerkiksi artikkelissa Kuukalenteri puutarhanhoidossa.

Täysikuu

Täysikuu

Jos on kiinnostunut noudattamaan viljelyssä kuukalenteria niin näin kevään alussa on hyvä katsella tulevaa puutarhakautta hieman seuraavaa istutusaikaa pidemmällekin. Suomen lyhyessä ja epävarmassa kesässä parhaat tulokset saa, kun viljelyn onnistuu ajoittamaan optimaalisesti eli kylvämään kunkin kasvin siemenet sopivan aikaisin, jotta kasvukaudesta tulee riittävän pitkä, mutta kuitenkin niin myöhään, että taimet eivät kärsi liian pitkästä esikasvatuksesta tai että halla ei pääse tuhoamaan viljelyksiä. Siinä riittää miettimistä, sillä eri kasveilla on kovin erilaiset vaatimukset!

Fenologinen puutarhakalenteri

Fenologinen puutarhakalenteri

Fenologisessa puutarhakalenterissamme seurataan vuodenaikojen edistymistä ja päätellään puutarhan kasvien vaiheista, milloin sää on lämmennyt riittävästi kylvöjä varten. Nyrkkisääntönä pidämme sitä, että keskikeväällä sinivuokon kukinta puutarhassamme on merkki siitä, että terminen kasvukausi on alkanut ja on varhaisimpien avomaakylvöjen aika. Muun muassa suursuosikkimme härkäpapu menestyy kokemuksemme mukaan hyvin jo huhti-toukokuun vaihteen tienoilla kylvettynä. Punajuuri puolestaan vaatii jo hieman lämminnyttä maata itääkseen kunnolla, joten sen kylvöjen kanssa odotellaan sydänkevääseen asti, jonka merkki on vaahteran ja rusokirsikan kukinta. Hallanarkojen kasvien kuten tarhapapujen ja kurpitsojen kylvön ja istutusten kanssa on odotettava alkukesään saakka, joka koittaa syreenin kukinnan aikoihin.

Kun katselee tämän vuoden kylvö- ja korjuukalenteria eli ns. biodynaamista kuukalenteria, niin vaikuttaisi siltä, että tulevasta kasvukaudesta tulee verrattain aikainen. Maalis–huhtikuun istutusaika, joka sopii pidempää esikasvatusta vaativille kasveille, alkaa 25.3. ja päättyy 7.4. Huhti–toukokuussa on istutusaika 21.4.–4.5. jolloin täällä etelärannikolla pitäisi päästä jo tekemään varhaiset kylvöt. Arempien kasvien kylvö ja istutus olisi puolestaan vuorossa jo 18.5.–1.6. istutusajalla. Tällainen aikataulu voi tuntua uskomattomalta nyt kun takana on talvinen helmi–maaliskuu ja vesistöt ovat vielä vahvasti jäässä…

Luistelua luonnonjäällä

Luistelurata Ruoveden Näsijärvellä

Talven ankaruudesta ei kuitenkaan välttämättä seuraa se, että kevään tulo myöhästyisi; niin kuin ei päinvastoinkaan. Viime vuosina talvet ovat olleet ennätyksellisen leutoja, mutta keväät kuitenkin yhtä lailla ennätyksellisiä koleudessaan. Voisiko olla niin, että kun tämä talvi on vaihteeksi pitänyt sisällään myös mannerilmaston elementtejä pakkasineen, niin kesälläkin päästäisiin nauttimaan mannerilmastosta eli helteisistä ja aurinkoisista säistä? Toivotaan niin, sillä peräkkäisinä koleina kesinä koetut pettymykset ovat saaneet monen puutarhurin varmaankin lannistumaan. Mietityttää, kannattaako esimerkiksi talvikurpitsaa edes yrittää viljellä, jos ei ole käytössä tunnelia, lavaa tai kasvihuonetta!

Talviset säät viittaisivat siihen, että tutkimustuloksissa, joista oli puhetta syksyllä 2016, olisi jotain perää. Tuossa tutkimuksessa havaittiin yhteys aurinkosyklin ja pohjoisten alueiden talvien välillä ja ennustettiin, että talvien pitäisi olla muuttumassa taas kylmemmiksi.

Rusakkovahinkoja puutarhassa

Rusakko on järsinyt kaivon peittävää murattia

Luminen talvi on pakottanut eläimetkin etsimään ruokaa sieltä, mikä ei leudoimpina talvina ole maistunut. Meidän puutarhassa on rusakko kaivanut kinoksesta esiin maanpeitekasvina ja vanhan kaivon päällä köyntelevän muratin. Sitä on järsitty niin tehokkaasti että jännitämme, onko kasvustosta mitään jäljellä kun kevät koittaa! Ja jos on niin kevätahavat voivat tehdä siitäkin vähästä lopun…

Sitruuna huonekasvina

Sitruunasisarukset ovat kovin erilaisia

Meillä ei vielä ole suunnitteilla esikasvatuksen aloittaminen, sillä ajattelimme vielä matkustaa haistelemaan Keski-Euroopan kevättä ennen kuin ryhdymme ”lastentarhan” hoitajiksi… Toistaiseksi aiomme tyytyä leikkaamaan omenapuita sekä hoivaamaan talvetettuja yrttejä ja huonekasveja, joiden leikkaaminen ja uudelleenistuttaminen on tarkoitus ajoittaa tulevalle istutusajalle 25.3.–7.4.

Suositellut kylvö- ja istutusajat ovat

 • kukkakasvien osalta 25.3. sekä 2.4. kello 20 alkaen – 3.4.
 • lehtien vuoksi kasvatettavien kasvien osalta 27.3. kello 18–22 sekä 4.–6.4. kello 18 asti
 • hedelmäkasvien osalta 28.-29.3. sekä 6.4. kello 19 – 7.4. kello 20 asti (7.4. on erityisen suotuisaa aikaa!)
 • juurien vuoksi kasvatettavien kasvien osalta 1.–2.4. kello 19 asti.

Täytyykin jonain hedelmäpäivänä hieman muotoilla siemenestä kasvattamiamme sitruunoita. Ne ovat kehittyneet hämmentävän erilaisiksi siitä huolimatta, että siemenet olivat peräisin samasta hedelmästä!

Vastakaikua

  Muut istutusajat

  Istutusaika 22.6.2020 alkaen

  Keskikesän puuhia puutarhassa

  Keskikesän puuhia puutarhassa

  Monivuotiset yrtit ovat jo ehtineet siihen vaiheeseen, että satoa voi ryhtyä korjaamaan kuivattavaksikin, ei pelkästään tuorekäyttöön.

  Istutusaika 26.5.2020 alkaen

  Kevätesikon aikaan

  Kevätesikon aikaan

  On vuoden suloisin aika: vaahteran herkästä limetinkeltaista kukinnasta on saatu nauttia harvinaisen kauan, ja nyt niityllä kevään keltaista viestiä julistaa kevätesikko.

  Istutusaika 28.4.2020 alkaen

  Voiton puutarha

  Voiton puutarha

  Nyt on pelkkää plussaa, jos voi lisätä kotimaista omavaraisuutta omilla toimillaan eli viljelemällä osan tarvitsemastaan ruoasta itse!

  Istutusaika 5.3.2020 alkaen

  Aurinko paistaa risukasaan

  Aurinko paistaa risukasaan

  Kevät koittaa poikkeusoloissakin!

  Istutusaika 13.12.2019 alkaen

  Puutarhavuosi 2019

  Puutarhavuosi 2019

  Vaihtelevat säät olivat leimallisia menneelle vuodelle.

  Istutusaika 3.7.2019 alkaen

  Sadonkorjuuta yrttimaalla

  Sadonkorjuuta yrttimaalla

  Varsinkin monivuotiset yrtit ovat pian korjuukypsiä.

  Ihanat kuivakukat

  Ihanat kuivakukat

  Kesäloman hauskinta puuhaa puutarhassa on kukkien ja yrttien kuivaaminen talven varalle.

  Istutusaika 5.6.2019 alkaen

  Yrttiunelmia

  Yrttiunelmia

  Alkavalla istutusajalla meillä tehdään perustustöitä terassin yrttitarhassa.

  Istutusaika 9.5.2019 alkaen

  Heikun keikun -kevät

  Heikun keikun -kevät

  Nyt jännitetään, mitä kasvimaalla on mahdollista tehdä alkavalla istutusajalla.

  Istutusaika 12.4.2019 alkaen

  Kasvukauden kynnyksellä

  Kasvukauden kynnyksellä

  Huhtikuun istutusajalla päästään itse asiaan: ulos puutarhaan.

  Istutusaika 15.3.2019 alkaen

  Taas on aika auringon

  Taas on aika auringon

  Vihdoinkin on koittanut se aika vuodesta, jolloin voi herätä yhdessä auringon kanssa sen sijaan, että herätyskello tuntuu pirisevän keskellä yötä.

  Herkkusuun valinnat

  Herkkusuun valinnat

  Tänä keväänä ajattelimme tehdä viljelysuunnitelmat sillä yksinkertaisella perusteella, mikä on kaikkein herkullisinta.

  Istutusaika 23.12.2018 alkaen

  Puutarhavuosi 2018

  Puutarhavuosi 2018

  Mennyt vuosi rikkoi ennätyksiä: touko-elokuu oli Suomen mittaushistorian lämpimin. Yhtä lämmin kesä toistuu noin 20–30 vuoden välein!

  Istutusaika 12.7.2018 alkaen

  Kesää pikakelauksella

  Kesää pikakelauksella

  Tällaisena poikkeuksellisten säiden leimaamana vuonna fenologinen kalenteri nousee arvoon arvaamattomaan.

  Istutusaika 15.6.2018 alkaen

  Mittumaaria kohti

  Mittumaaria kohti

  Kesäkuun istutusaika alkaa perjantaina ja kestää juhannuksen yli.

  Istutusaika 18.5.2018 alkaen

  Valkeat yöt kasvimaalla ja puutarhassa

  Valkeat yöt kasvimaalla ja puutarhassa

  Tulevalla istutusajalla suotuisia kylvöaikoja on myöhään illalla ja varhain aamulla, jopa öisin!

  Istutusaika 21.4.2018 alkaen

  Kevättä pukkaa

  Kevättä pukkaa

  Nyt ovat hanget ja jää muisto vain. Niiden kohtaloksi koituivat pääsiäisen jälkeinen lämpöaalto ja huhtikuun alkupuolen sateet.