Mullasta nousee kasvi

Hernesatoa

Lehtikaali-papukeitto toskanalaisittain

musta- eli palmukaalia tai muuta lehtikaalia (noin 10–12 isoa lehteä)
n. 150 g
iso sipuli (tai vastaava määrä pieniä)
1
valkosipulinkynttä
2–4
porkkanaa
2–3
isoa tomaattia tai säilyketomaatteja/tomaattimurskaa
4
kuivia valkopapuja/purkillinen säilykepapuja (tai tuoreita härkäpapuja)
1 dl
laakerinlehti
1
rosmariinia
oksa
timjamia
pari oksaa
kynteliä
pari oksaa
oliiviöljyä
2 rkl
kasvislientä
n. 1 l
gremolataa (ks. erillinen ohje) tai persiljasilppua
annos
(pecorino-juustoa)

Valmista gremolata ensimmäiseksi ja jätä tekeentymään.

Jos käytät kuivia papuja, liota ja keitä ne pakkauksen ohjeen mukaan lähes valmiiksi. Jos käytät säilykepapuja, valuta niistä vesi ja huuhtele hyvin. Jos käytät valkoisten papujen sijasta tuoreita härkäpapuja, esivalmistele pavut seuraavasti:

Avaa tuoreet härkäpavun palot ja ota siemenet talteen. Heitä palot kompostiin. Kuumenna kiehuvaksi riittävä määrä suolattua vettä ja lisää pavunsiemenet. Keitä papuja neljästä viiteen minuuttia kunnes siementen kuorikerros on muuttunut lasittuneen vaaleaksi. Valuta vesi pois ja kaada keitetyt pavut kylmään veteen. Kun pavut ovat jäähtyneet, poista vaalea kuorikerros esimerkiksi nipistämällä kynnellä kuori rikki ja puristamalla varovasti toisesta päästä, jolloin sisus ”pullahtaa” ulos kuoresta. Yhdestä desilitrasta kuivia valkopapuja tulee noin 3 dl keitettyjä papuja, joten keitettyjä ja kuorittuja härkäpapuja pitäisi olla suunnilleen saman verran.

Huuhtele kaalinlehdet ja poista lehtiruoti. Ravistele tai linkoa liika vesi pois. Leikkaa lehdet suikaleiksi tai paloiksi. Kuori ja leikkaa sipuli paloiksi. Kuori ja viipaloi valkosipulinkynnet. Pese ja viipaloi porkkana. Huuhtele tomaatit ja leikkaa kuutioiksi. Huuhtele yrtinoksat.

Kuumenna öljy tilavassa kattilassa ja lisää sipuli, porkkana ja valkosipuli. Kuullota mutta älä ruskista. Muutaman minuutin jälkeen lisää kaali ja jatka kuullottamista pari minuuttia sekoittaen jatkuvasti, jotta kaali ei tartu kattilan pohjaan. Lisää sitten tomaatti, yrtit ja liemi. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä miedolla tulella noin 15–20 minuuttia kunnes kaikki vihannekset ovat pehmenneet. Lisää sitten pavut ja keitä vielä muutama minuutti.

Poista yrtinoksat keitosta. Tarjoile keitto gremolatan kanssa laittamalla sitä lautaselle ja annostelemalla sitten keitto päälle. Voit myös lisätä gremolatan vasta keiton pinnalle. Jos et käytä gremolataa, lisää valmiiseen keittoon runsaasti persiljasilppua. Juustonystävä viimeistelee annoksen muutamalla lastulla pecorinoa tai jotain muuta kovaa italialaista juustoa.

Mustakaali-härkäpapukeittoa

Mustakaali-härkäpapukeittoa

    Anna kuulua

    Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

    Connect with Facebook

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.