Amerikkalainen kurpitsapiirakka | Olemme puutarhassa

Mullasta nousee kasvi

Hernesatoa

Amerikkalainen kurpitsapiirakka

piirakkataikinaa makeille piirakoille (ks. erillinen ohje)
annos
kurpitsasosetta (noin puolet normaalikokoisesta talvikurpitsasta)
5 dl
kondensoitua maitoa (397 g)
1 purkki
munaa
3
vaniljasokeria
1 tl
kanelia
1 tl
jauhettua inkivääriä
1½ tl
jauhettua muskottipähkinää
¼ tl
jauhettua maustepippuria
¼ tl
jauhettua pomeranssinkuorta
¼ tl
(raastettua luomumandariinin kuorta)

Jos sinulla ei ole valmista kurpitsasosetta esimerkiksi pakasteena, valmista kurpitsasose leikkaamalla puolikas kurpitsa kuorineen lohkoiksi. Poista siemenet ja paahda lohkoja uunissa noin 180 asteessa kunnes ne ovat pehmenneet. Siihen menee noin 30–40 minuuttia. Anna lohkojen jäähtyä hieman ja koverra sitten hedelmämalto irti kuorista esimerkiksi lusikalla tai kuori lohkot perunankuorimaveitsellä. Soseuta kurpitsa monitoimikoneella tai sauvasekoittimella.

Kauli taikina noin sentin paksuiseksi. Vuoraa irtopohjainen piirakkavuoka leivinpaperilla ja painele kaulittu taikinalevy sen pohjalle ja reunoille. Huolittele reunat leikkaamalla pois liika taikina. Vuoan läpimitasta riippuu, kuinka paksu täytekerroksesta tulee. Ohut täyte jähmettyy helpommin, kun taas paksu täyte tuntuu ylellisemmältä. Vuoka voi olla 24 sentistä 28 senttiä läpimitaltaan.

Paina haarukalla muutamia reikiä taikinapohjaan, laita sen päälle leivinpaperi ja leivinpaperin päälle painoksi parin sentin paksuinen kerros kuivia herneitä. Esipaista taikinapohjaa ensin noin kymmenen minuuttia 200 asteessa ja laske sitten lämpötila 190 asteeseen viiden minuutiksi. Kun taikinapohja on esipaistettu, poista herneet ja pohjan päällä oleva leivinpaperi.

Valmista täyte sillä aikaa kun taikinapohja esikypsyy. Vatkaa kurpitsasose, kondensoitu maito ja mausteet keskenään tasaiseksi seokseksi. Kaada täyte taikinapohjan päälle ja laita piiras uuniin. Kypsennä piirakkaa noin 170 asteen lämpötilassa suunnilleen tunnin ajan kunnes täyte on jähmettynyt. Voit tarkistaa sen tökkäämällä hammastikun piirakan keskiosiin. Täytteen ei pitäisi tarttua tikkuun.

Anna piirakan jäähtyä täysin kylmässä, esimerkiksi yön yli. Tarjoa kermavaahdon kera (ks. erillinen ohje).

Pumpkin Pie

Pumpkin Pie

    Anna kuulua

    Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *