Mullasta nousee kasvi

Hernesatoa

Italialainen sadonkorjuupiiras

Taikina

erikoisvehnäjauhoja
250 g
kuivahiivaa (5–7 g)
½ pkt
vettä (42 asteista)
1½ dl
voita
2 rkl
oliiviöljyä
 
(suolaa)
 

Täyte

perunaa
½ kg
kesäkurpitsaa
½ kg
sipuli tai purjo (valkoinen osa)
1
mangoldia
½ kg
oliiviöljyä
n. ½ dl
munaa
2
parmesan-juustoa
50 g
suolaa
 
mustapippuria
 

Valmista ensin taikina. Ota voi pehmenemään hieman ennen kuin ryhdyt alustamaan taikinaa. Liuota kuivahiiva veteen. Mittaa isoon kulhoon jauhot, pehmennyt voi ja ripaus suolaa ja sekoita. Tee seoksen keskelle kuoppa ja kaada siihen hiljalleen hiivavesi samalla sekoittaen. Vaivaa taikinaa jauhotetulla alustalla noin 10 minuuttia kunnes se on pehmeää mutta ei enää tartu. Pyöritä taikina palloksi, aseta kulhoon ja peitä puhtaalla pyyhkeellä. Aseta lämpimään, vedottomaan paikkaan nousemaan noin kahdeksi tunniksi.

Valmista sillä aikaa täyte. Pane uuni lämpenemään 200 asteeseen. Huuhdo ja kuori perunat ja leikkaa noin puolen senttimetrin paksuisiksi siivuiksi. Peitä uunipelti leivinpaperilla ja voitele se oliiviöljyllä. Asettele perunasiivut pellille yhteen kerrokseen, mausta suolalla ja pippurilla, ja pirskottele päälle oliiviöljyä. Pane pelti uuniin noin 15 minuutiksi, kunnes perunasiivut ovat pehmeitä mutta vielä kiinteitä. Jätä jäähtymään.

Huuhtele kesäkurpitsa(t) ja poista mahdollinen pehmeä sisus ja siemenet. Leikkaa kurpitsa ohuiksi siivuiksi. Kuori sipuli ja leikkaa sekin ohuiksi siivuiksi. Poista ruoti mangoldinlehdistä. Se onnistuu parhaiten pitämällä lehteä ylösalaisin ja liu’uttamalla keittiöveistä pitkin ruotia alaspäin. Heitä ruodit kompostiin ja pese lehdet hyvin. Kuivaa liika vesi lehdistä esimerkiksi salaattilingolla ja suikaloi karkeasti.

Lämmitä suurin osa öljystä keskilämpötilassa tilavassa kasarissa tai kattilassa ja lisää sipuli kuullottumaan muutamaksi minuutiksi. Lisää sitten kesäkurpitsa ja jatka kuullottamista noin kymmenen minuuttia. Kun sipuli ja kesäkurpitsa ovat pehmenneet, lisää mangoldi. Sekoita ja peitä kannella. Anna muhia noin viisi minuuttia ja anna sitten seoksen jäähtyä.

Riko munat kulhoon ja vispaa sekaisin. Raasta parmesan-juusto ja lisää munaseokseen. Mausta suolalla ja pippurilla. Yhdistä munaseos ja jäähtynyt sipuli-kesäkurpitsa-mangoldiseos kevyesti sekoittaen.

Nosta uunin lämpötila 220 asteeseen. Vuoraa mielellään irtopohjainen piirakkavuoka leivinpaperilla. Jaa taikina kahteen osaan, joista toinen on hieman suurempi kuin toinen. Kauli isommasta ohuehko pyöreä levy ja asettele se vuokaan niin, että se peittää pohjan ja reunat ja tulee hieman yli reunojenkin. Pane perunaviipaleet pohjalle tasaiseksi kerrokseksi ja sen jälkeen muna-vihannesseos. Kauli toinen taikinalevy piiraan kanneksi. Paina taikinalevyjen reunat tiiviisti yhteen ja taita piiraan kanteen päin. Voit samalla nyppiä taitoksen koristeellisesti yhteen. Jos olet säästänyt hieman ylimääräistä taikinaa sitä varten, voit myös tehdä taitoksen peitteeksi taikinaletin kuten alla olevassa kuvassa (mutta ei hätää vaikka et koristelisi taitosta millään tavalla, piiraasta tulee hyvää joka tapauksessa!).

Pistele sinne tänne piiraan kantta reikiä haarukalla ja voitele kansi vielä oliiviöljyllä. Paista piirasta uunin alaosassa noin 30–35 minuuttia tai kunnes se on kullanruskea.

Tarjoile piiras hieman jäähtyneenä tai kylmänä. Hyvää myös eväsruokana!

Italialainen kasvispiiras (sformato di pane alle verdure)

Italialainen kasvispiiras (sformato di pane alle verdure)

    Anna kuulua

    Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

    Connect with Facebook

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.