Mullasta nousee kasvi

Hernesatoa

Pyree tuoreista härkäpavuista

tuoreita härkäpapuja palkoineen (noin 700 g/1 l siemeniä ja noin 450 g/½ l siementen sisuksia)
noin 2 kg
oliiviöljyä
½ dl
vettä
½ dl
valkosipulin kynttä
1–2
rosmariinia tai kynteliä (1–2 teelusikallista silputtuna)
oksa
mustapippuria
 
suolaa
 

Avaa härkäpavun palot ja ota siemenet talteen. Heitä palot kompostiin. Kuumenna kiehuvaksi noin litra runsaasti suolattua vettä ja lisää pavunsiemenet. Keitä papuja neljästä viiteen minuuttia kunnes siementen kuorikerros on muuttunut lasittuneen vaaleaksi. Valuta vesi pois ja kaada keitetyt pavut kylmään, mielellään jääpaloilla hyvin kylmäksi jäähdytettyyn veteen. Näin raikas vihreä väri säilyy ja siementen sisäkuori muuttuu ryppyiseksi, jolloin sen poistaminen on helpompaa.

Kuori valkosipulinkynnet. Huuhdo ja silppua rosmariini tai kynteli.

Kun pavut ovat jäähtyneet, valuta vesi pois ja poista vaalea sisäkuori esimerkiksi nipistämällä kynnellä kuori rikki ja puristamalla varovasti toisesta päästä, jolloin sisus ”pullahtaa” ulos kuoresta. Sisäkuori saattaa myös rikkoutua keitettäessä. Kun siemenet on kuorittu, valuta vielä mahdollinen vesi pois.

Laita kattilaan puolet oliiviöljystä ja lämmitä juoksevaksi. Lisää härkäpavut ja vesi ja keittele välillä sekoittaen noin 10–15 minuuttia, kunnes pavut ovat aivan pehmeitä. Lisää vettä jos seos kuivuu liikaa.

Ota kattila liedeltä ja soseuta härkäpavut perunansurvimella karkeaksi soseeksi. Laita kattila takaisin liedelle ja tee soseen keskelle kattilan pohjalle asti ulottuva kuoppa. Kaada siihen loput oliiviöljystä ja puserra valkosipulinkynnet öljyyn. Lisää myös yrttisilppu öljyyn ja kuumenna kunnes öljy on alkanut tiristä ja valkosipulin aromit vapautua. Sekoita sitten öljy muun soseen joukkoon ja mausta mustapippurilla ja tarvittaessa suolalla. Voit myös lisätä oliiviöljyä jos pyree tuntuu liian kuivalta. Tarjoile paahdetun leipäviipaleen päällä bruschettana tai lisäkkeenä.

Pyree tuoreista härkäpavuista

Pyree tuoreista härkäpavuista

Vastakaikua

    Oona · Syyskuun 6. päivänä 2016 klo 19.22

    Kiitos erinomaisesta reseptistä! Söin tahnaa uunijuuresten kanssa, sopi mainiosti.

    Vastaa tähän viestiin  – tai aloita uusi keskustelu

Anna kuulua

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Connect with Facebook