Kevään kynnyksellä | Olemme puutarhassa

Mullasta nousee kasvi

Ryytisalvialajikkeita

Kevään kynnyksellä

Huhtikuu 2013 (Sanna Mander/Kauniste)

Huhtikuun istutusaika alkaa maanantaina 15.4.2013 ja säässä on jo kevään merkit. Aikamoinen ihmekäänne säähän pitäisi kuitenkin tulla, jotta tulevan istutusajan aikana päästäisiin jo kylvämään avomaalle.

Tänä vuonna kuukalenterin mukaiset istutusajat ovat asettuneet hieman toisella tavalla kuin esimerkiksi viime vuonna: ne ovat almanakkaan nähden joko aikaisemmin tai myöhemmin, riippuen siitä miten asiaa katsoo. Alkuvuodesta arvuuttelimme kilpaa, tarkoittaako tämä sitä että kasvukausi koittaa varhain vai että se alkaa tavallista myöhemmin. Tässä vaiheessa näyttää jo selvältä että jälkimmäinen vaihtoehto on oikeampi: Ilmatieteen laitos ei vieläkään ole ilmoittanut termisen kevään alkaneen missään päin Suomea, kun viime vuonna sen katsottiin tapahtuneen maaliskuun 10. päivänä täällä meidän seuduilla.

Muutamat viime yöt ovat kuitenkin olleet jo lämpimämpiä joten terminen kevät taitaa vihdoin olla koittamassa – sehän tapahtuu kun vuorokauden keskilämpötila nousee enemmän tai vähemmän pysyvästi nolla yläpuolelle. Siitä menee kuitenkin jonkin aikaa kunnes lumet ovat sulaneet ja terminen kasvukausi pääsee alkamaan.

Jouluruusun nuppu pälvessä

Jouluruusun nuppu pälvessä

Oman puutarhakalenterimme mukaan varhaiskevät on juuri alkamassa puutarhassamme: jouluruusun nuput nostavat päätään ensimmäisissä vaahteroiden alle syntyneissä pälvissä. Lumi sulaa ja haihtuu nyt kovaa vauhtia ja pälvet kasvavat silmissä! Varhaiskeväällä puutarhassa on aika leikata hedelmäpuita ja pensaita niin kauan kun silmut ovat vielä syvässä unessa. Jos aikoo ruiskuttaa hedelmäpuita tuholaisia vastaan niin sekin pitäisi tehdä hyvissä ajoin ennen silmujen avautumista. Kylmästä keväästä huolimatta monien puiden silmut näyttävät jo olevan turpoamassa. Se kielinee roudan olevan aika pinnallinen tänä vuonna, joten olisiko niin että alkuun päästyään kevät saattaisikin edistyä aika harppauksin!?

Sisätiloissa esikasvatuksessa siirrytään isommalle vaihteelle: nyt on aika kylvää taimikasvatusta varten esimerkiksi kaaleja, purjoa, salaattifenkolia sekä erilaisia yrttejä. Kurpitsat ja kurkut aiomme kuitenkin jättää vasta seuraavalla istutuskaudella kylvettäviksi. Aiemmin kylvettyjä taimia koulitaan tarvittaessa isompiin ruukkuihin.

Perunat pannaan itämään

Perunat pannaan itämään

Siemenperunat voinee istutusajan loppupuolella ottaa esiin itämään jos ne on jo tullut ostettua. Itse tilasimme siemenperunat Kauppilasta ja ne toimitettiin yllättävän aikaisin. Mukulat ovat jo ruvenneet itämään vaikka niitä on säilytetty talouskellarin pimeydessä ja viileydessä. Ostimme tänä vuonna muutamia erikoisempia lajikkeita kuten Asparges, Amandine, Linzer Delikatesskartoffel sekä Mayan Twilight, joka on itse asiassa eri perunalajia (Solanum phureja) kuin perinteiset perunamme (Solanum tuberosum L.). Sen sanotaan olevan ”gourmet-peruna” joka maistuu hieman marsipaanilta ja kypsyy viidessä minuutissa! Mielenkiintoista nähdä millainen on todellisuus…

Istutusaika jakautuu ”hedelmänmuodostuksen” mukaan seuraavasti:

  • Hedelmäpäiviä ovat 20.–22.4. sekä 24.4. kello 12–22. Ruiskutamme hedelmäpuita tuholaisia vastaan jonain noista päivistä.
  • Kukkapäivät ovat 15.4. kello 16 alkaen 18.4. kello 12 asti. Silloin on yllin kyllin aikaa kylvää samettikukkia sekä kukkivia yrttejä esikasvatusta varten.
  • Lehtipäiviä ovat 18.4. kello 13 lähtien, 19.4. sekä 28.4. kello 10–20. Ohjelmassa on kaalien, salaattifenkolin, sikurisalaatin, purjosipulin sekä lehtiyrttien kylväminen.
  • Jonakin juuripäivänä 15.4. kello 10–15, 23.4.–24.4. kello 11 asti tai 25.4. nostamme perunat valoon itämään. Jos maa sattuisi olemaan sula istutusajan loppupuolella, korjaamme viimeiset maa-artisokat ja valitsemme osan mukuloista siemeniksi tulevalle kaudelle.

Linkkejä

Vastakaikua

    Puutarhan Väki · Huhtikuun 22. päivänä 2013 klo 20.36

    Ilmatieteen laitoksen mukaan Etelä-Suomessa terminen kevät alkoi 11.4. – pääkaupunkiseudulla tosin jo 2.4.

    Vastaa tähän viestiin  – tai aloita uusi keskustelu

Anna kuulua

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *