Miten täyttää viljelysäkki? | Olemme puutarhassa

Mullasta nousee kasvi

Yrttejä ja samettikukkia

Miten täyttää viljelysäkki?

Istutussäkit

Koska kotipihamme on remontin ja ulkovaraston rakentamisen takia suurelta osalta sora-aavikkoa vielä tämän kesän ajan, päätimme hankkia pihalle kaksi viljelysäkkiä tilapäiseksi kasvimaaksi. Ostimme säkit Dodo ry:n kaupunkiviljely­keskuk­sesta Pasilan Kääntöpöydästä. Nyt ne pitäisi täyttää, mutta millä?

Kasvatussäkit ovat kooltaan 90×90×62 cm3, joten multaa tai muuta kasvatusalustaa kuluu yhden säkin täyttämiseen noin 450 litraa. Se on aika paljon. Tyypillisesti puutarhamyymälöiden ja rautakauppojen myymissä multasäkeissä on noin 50 litraa multaa. Yhden kasvatussäkin täyttämiseen tarvittaisiin siis yhdeksän multasäkkiä ja koska meillä on kaksi säkkiä, niin multaa pitäisi hankkia kahdeksantoista säkin verran! Jos mullan ostaisi kotiin toimitetussa ns. suursäkissä, niin lähes koko säkillinen (1000 litraa) menisi.

Viljelyn hinnasta

Multaa on myynnissä kaikenlaista laatua. Nykyään saa myös ns. kasvimaamultaa, joka on tarkoitettu erityisesti vihannesten viljelyyn. Mullan hinta vaihtelee laadun ja myyjän mukaan, mutta noin yhdeksänkymmentä euroa saa pulittaa kahdeksastatoista säkistä multaa. Suursäkin hinta vaihtelee toimittajasta riippuen n. 65-99 euroon 1000 litralta. Halvemmallakin multaa voi saada, jos on mahdollisuus itse noutaa irtomultaa, esimerkiksi HSY Veden Metsäpirtin multaa. Dodolaiset lupaavat myös välittää multaa halukkaille.

Itse viljelysäkit maksoivat kaksikymmentä euroa kappale eli yhteensä neljäkymmentä euroa, joten kokonaiskustannus nousisi reippaasti yli sadan euron jos käyttäisimme ostomultaa. Saitoja kun olemme, hinta hirvittää sen verran että päätimme miettiä vaihtoehtoja.

Vaihtoehtoja viljelysäkkiin?

Multapaakkuja istutussäkissä

Multapaakkuja istutussäkissä

Perinteinen tapa perustaa uusi kasvimaa on ns. kohopenkkimenetelmä. Siinä maanpinta kuoritaan pois, pannaan penkin pohjalle karkeaa ainesta ja sen päälle ladotaan paikalta poistettu pintamaa ylösalaisin käännettynä. Tämän pohjakerroksen päälle kasataan ensin kuivia lehtiä ja muuta kompostoituvaa materiaalia, minkä jälkeen lisätään valmista tai puolivalmista kompostia ja viimeiseksi kerrokseksi hyvää puutarhamultaa noin 20-30 senttimetrin paksuinen kerros.

Kuivia lehtiä istutussäkissä

Kuivia lehtiä istutussäkissä

Kohopenkin etuna on, että se ei ole kertakäyttöratkaisu, vaan viljelyä voi jatkaa seuraavina vuosina samassa kasvualustassa. Ensimmäisenä kesänä kasvualusta on kompostoituvan materiaalin vuoksi hyvin ravinteikasta, joten siinä kasvatetaan paljon ravinteita tarvitsevia viljelykasveja. Salaattia ja muita kasveja, joihin kerääntyy nitraatteja liian ravinteikkaassa maassa, ei sen sijaan suositella viljeltäväksi vastavalmistetussa kohopenkissä. Seuraavina vuosina ravinnetaso laskee ja silloin penkissä voi kasvattaa vähemmän ravinteikkaassa kasvualustassa viihtyviä kasveja. Kohopenkissä toteutuu siis viljelykierto luonnollisella tavalla. Myös istutussäkin voi täyttää kohopenkkimenetelmällä, mutta silloin täytyy ottaa huomioon edellä mainitut rajoitukset koskien viljeltäviä kasveja.

Kompostia istustussäkissä

Kompostia istustussäkissä

Koska istutussäkki yleensä tyhjennetään viljelykauden jälkeen, kasvualusta on tavallaan ”kertakäyttöinen”. Tämän vuoksi monet varmaankin valitsevat ostomullan kasvualustaksi: perusmulta sopii kasvualustaksi kaikenlaisille kasveille. Mutta jos viljelyä harrastaa seuraavanakin vuonna, kannattaa kompostoida multa käytön jälkeen jos se vain on mahdollista. Seuraavana kesänä voi sitten täyttää istutussäkin siten, että alimmaksi kerrokseksi panee kompostimultaa. Näin ostomultaa tarvitaan vähemmän, vain päällimmäiseksi kerrokseksi.

Meidän ratkaisumme

Päätimme täyttää omat viljelysäkkimme kohopenkkimenetelmällä, jolloin ostomultaa tarvitaan vain pussillinen per säkki. Meillä on pihalla yllin kyllin kompostoitavaa puutarhajätettä, valmista ja puolivalmista kompostimultaa sekä ruohopaakkuja, jotka pitää upottaa jonnekin. Viljelysäkki on mainio sijoituspaikka, jossa maa-aines lisäksi prosessoituu puutarhassa helpommin käytettävään muotoon.

Viljelemme säkeissä kasveja, jotka tarvitsevat hyvin voimakasta ja ravinteikasta maata. Säkkeihin istutetaan ruutuviljelyn periaatteita noudattaen pensastomaatteja, kurkkua, kesäkurpitsaa, latva-artisokkaa ja salaattifenkolia. Nämä kasvimaan hienohelmat toivottavasti viihtyvät säkkien eksklusiivisessa ilmapiirissä. Kumppanuuskasviksi tulee erityisesti pensaskrassia. Mielenkiintoista nähdä miten viljely onnistuu!

Yhden vinkin annamme istutussäkin täyttäjälle: parasta katsoa säkin sijoituspaikka huolellisesti ennen kuin alkaa täyttää sitä mullalla – pian se on niin painava, että siirtäminen ei onnistu enää millään. Viimeistään siinä vaiheessa tajuaa, kuinka epärealistinen on Bacsac-istutussäkkimainos, jossa iso säkki on nostettu pikkuisen auton katolle. Söpö kuva, mutta ilman nosturia ei säkkiä kyllä saa auton katolle, ja tuskinpa tuollainen vintage-auto edes kestäisi säkin painoa…!

Linkkejä

    Anna kuulua

    Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *