Mullasta nousee kasvi

Blog Articles

Huhtikuun kuu-kausi lähestyy loppuaan

Sinivuokko kukkii

Huhtikuun 15. päivän tienoilla kevään edistymisessä tapahtui käänne: keskikevään merkki sinivuokko puhkesi kukkaan.

Sinivuokkojen herääminen on meidän puutarhassa merkki siitä, että maa on lämmennyt riittävästi ensimmäisiä kylvöjä varten. Monia viljelykasvien siemeniä voi kylvää jo syksyllä ennen talven tuloa, mutta jos sitä ei tullut tehtyä niin nyt on sopiva hetki. Niinpä pääsimme kuin pääsimmekin kylvämään huhtikuun istutusajalla avomaalle muun muassa porkkanaa, retiisiä, mustajuurta sekä kokeilumielessä myös härkäpapua Hangdown, joka mainitaan hyvin kestäväksi. Jos siis siemenpussin viljelyohjeissa sanotaan että ”kylvetään aikaisin keväällä”, niin tämä on se ajankohta!

Maa-artisokan kevätsatoa

Maa-artisokan kevätsatoa

Kaivoimme maasta myös edellisvuoden viimeiset maa-artisokan mukulat. Osa istutettiin saman tien uuteen penkkiin ja loput vietiin keittiöön. Tämä on maa-artisokan toinen sesonki, kun talven yli maassa säilyneistä mukuloista saa aikaista satoa. Nyt kokataan taas maa-artisokkakeittoa, maa-artisokkapikkelsiä ja vaikkapa maa-artisokalla maustettuja leivonnaisia!

Myös piparjuuren voi nyt kaivaa ylös maasta, jos sitä ei tehnyt jo syksyllä. Samalla voi ottaa ylimääräiset juurenpätkät käyttöön keittiössä; piparjuuren tulisenraikas maku sopii hyvin yhteen kevään kirpeiden makujen kanssa, esimerkiksi villiyrttien ja suolaheinän höysteenä. Jos kaikkea ei ehdi käyttää tuoreeltaan, piparjuuren voi pakastaa palasina. Niitä on sitten helppo raastaa ruokiin, sillä jäätynyttä juurta on helpompi käsitellä kuin tuoretta.

Tänä keväänä istutimme kokeeksi myös pienen määrän meille uutta viljelykasvia, mukulapähkämöä (tunnetaan nimillä Stachys affinis/sieboldii/tuberifera). Tietyillä alueilla Ranskassa se on paikallinen erikoisuus, jonka viljelyn pitäisi olla yhtä helppoa kuin maa-artisokan kasvattaminen. Saa nähdä miten se pärjää täällä meillä.

Mukulapähkämö versoo jo

Mukulapähkämö versoo jo

Suurin osa huhtikuun kylvötöistä tehtiin kuitenkin vielä sisätiloissa. Kylvimme esikasvatusta varten kaaleja, salaattia, munakoisoa, tomaattia, lisää chiliä sekä yrttejä. Monivuotisista yrteistä erityisesti timjami ja laventeli näyttävät kärsineen lumettomasta talvesta, joten valmistaudumme korvaamaan kuivuneet taimet uusilla. Hassu juttu, mutta mennyt superleuto talvi saattoi itse asiassa olla aika ankara joillekin kasveille, jotka pärjäävät meidän ilmastossa vain lumen suojissa!

Keksimme myös käyttöä siemenille, joita meille on vuosien varrella kertynyt ja joita emme jostain syystä halua enää kylvää kasvimaalle. Tällaisia ovat esimerkiksi jotkut kaalit joihin olemme kyllästyneet, koska emme ole onnistuneet saamaan kunnon satoa. Kylvimme niitä tiheästi ruukkuihin ja ajattelimme nauttia ne baby-leaf-kokoisina eli hyvin nuorina taimina. Tällä tavoin pääsemme eroon turhista siemenistä mutta saamme kuitenkin niistä vielä satoa!

Kuistilla alkaakin olla täyttä vaikka olemme yrittäneet käyttää niin pieniä kylvölaatikoita ja ruukkuja kuin mahdollista. Meillä on pihamaalla muutama pienoiskasvihuone ja lava, joihin voimme viedä taimet karaistumaan kun sää sen sallii. Tilasta tulee kuitenkin puute vielä ennen kuin päästään kasvimaalle istuttamaan. Täytyy sanoa että kevään puutarhamessuilla huomasimme taas haaveilevamme kunnon kasvihuoneesta… Ehkä sitten kun remontti on ohi!

Yhdeksän parasta yrttiä

Yrttejä ruukkutarhassa

Herkullisen ja terveellisen ruuan ystävä tarvitsee monipuolisen valikoiman yrttejä niin kulinaariseen kuin lääkinnälliseenkin käyttöön. Näillä yhdeksällä kasvilla pääsee pitkälle eikä niiden viljely ole kovin vaikeaakaan, kunhan tuntee niksit! Continue Reading

Varhaiskevään puuhia puutarhassa

Jouluruusun aika

Lauantaina huhtikuun 5. päivänä alkaa kuun rata taas laskea taivaalla ja koittaa istutusaika. Eletään kiireistä esikasvatuksen aikaa.

Ilmatieteen laitoksen mukaan talvi päättyi täällä Etelä-Suomessa jo 7. helmikuuta – taitaa olla ennätysvuosi tässä mielessä! Tuntuu kuitenkin että kevät on edistynyt periaatteella yksi askel eteenpäin ja kaksi taaksepäin. Välillä oli jo leudompaa, mutta viime päivinä lämpötila on hädin tuskin ollut viiden asteen tienoilla päivisin, ja selvästi pakkasella yöaikaan. Viimeisimmän leudon jakson aikana tuli kevät sentään meidänkin puutarhaan, kun varhaiskevään viestintuoja jouluruusu puhkesi kukkimaan!

Raparperi aikaisin keväällä

Raparperi aikaisin keväällä

Muutoin puutarhassa näyttää lohduttomalta. Tämä on niitä hetkiä vuodesta jolloin usko on koetuksella: voiko tästä harmaanruskeasta maisemasta tosiaan muutamassa viikossa kehkeytyä kukkiva keidas!? Kuitenkin, jos tarkkaan katsoo niin näkee että kuolleelta näyttävä maa alkaa jo versoa. Raparperi pullistaa mullan alta, ruohosipuli ja muut monivuotiset sipulit työntyvät maasta, suolaheinien ja hierakoiden ensimmäiset lehdet ovat avautuneet. Jopa syksyllä kylvetty pinaatti on itänyt ja kasvattanut hentoiset sirkkalehdet. Ihan hirvittää pikkuisten pinaatintainten puolesta kun yöt kuitenkin painuvat vielä pakkaselle! Onneksi ennusteiden mukaan istutusajan alkaessa on luvassa vähän lämpimämpää säätä. Ties vaikka pääsisimmekin kylvöhommiin ennen kuin istutusaika päättyy kiirastorstaina (17.4.)?

Pinaatti itää

Pinaatti itää

Jos kasvimaan on syksyllä kääntänyt ja kunnostanut niin se ei välttämättä kaipaa muuta kuin haraamista ja tasoittamista ennen kylvämistä. Ensimmäisenä maahan voi panna siemenet, joiden kylvöohjeessa lukee ”kylvetään aikaisin keväällä”. Näitä ovat esimerkiksi porkkanan, palsternakan, persiljan, retiisin, mustajuuren, pinaatin ja kirvelin siemenet. Ja jos valkosipulin on jättänyt keväällä istutettavaksi niin on syytä toimia heti kun se on mahdollista! Ensimmäinen – tai edellisvuoden viimeinen – sadonkorjuu on myös mahdollinen, jos on syksyllä jättänyt maahan maa-artisokan mukulat. Ne voi nyt korjata ja käyttää osan siemeninä uutta satoa ajatellen. Myös korjaamatta jäänyt vuonankaali kannattaa käyttää ennen kuin se alkaa työntää kukkavartta. Raparperin satoa voi aikaistaa peittämällä kasvin esimerkiksi ylösalaisin käännetyllä ämpärillä. Sen pimeydessä ensimmäiset versot kasvavat nopeasti vaaleiksi ja meheviksi.

Vuonankaali keväällä

Vuonankaali keväällä

Mutta lämpimämpiä säitä odotellessa pääpaino on nyt esikasvatuksessa. Olemme itse jättäneet esikasvatettavien kasvien kylvön suosiolla huhtikuulle, joten istutusajasta on tulossa vilkas: kaalit, salaattifenkoli, lehtiselleri, keräsalaatit, avomaantomaatti, munakoiso sekä esikasvatettavat yrtit ja kesäkukat on tarkoitus kylvää potteihin ja istutuslaatikoihin tulevalla kaudella.

Muita puutarhatöitä ovat puutarhan siivoaminen haravoimalla sekä leikkaamalla pensaat ja talventörröttäjät eli syksyllä sijoilleen jääneet perennojen ja kesäkukkien varret. Onneksi komposti on painunut talven aikana!

Istutusaika alkaa juuripäivänä 5.4. kello 13;

  • lisäksi juurikasvien kylvölle sopivia päiviä ovat 13.–14.4. sekä 16.4 aamupäivä. Jos istutusajalla ei pääse kylvöhommiin, niin myöhemmin kuussa ovat juuripäiviä 22.4. kello 15 asti ja 23.4. kello 15 jälkeen sekä 30.4. kello 13 lähtien 2.5. asti
  • kukkakasvien kylvämiselle, leikkaamiselle ja istuttamiselle otollisia päiviä ovat 6.–8.4. sekä 16.4. kello 13 alkaen ja 17.4. kello 12–20. Istutusajan jälkeen kukkapäiviä ovat 24.–25.4.
  • lehtipäiviä on tällä istutuskaudella vähän, käytännössä vain 9.4., joten kaalien ja salaattien kylvöjä pitänee jatkaa istutusajan jälkeisenä lehtipäivänä 26.4.
  • hedelmäkasvien kannalta parhaita päiviä ovat kylvökalenterin mukaan 10.4. kello 15 asti sekä 12.4. kello 11–22, sekä istutusajan jälkeen 20.–21.4. ja 29.–30.4. kello 12 asti.