Setä Sinisen säilykechilit | Olemme puutarhassa

Mullasta nousee kasvi

Hernesatoa

Setä Sinisen säilykechilit

chilipaprikoita (n. 350–360 g)
n. 20 kpl
väkiviinaetikkaa (10 %)
0,3 dl
valkoviinietikkaa (6 %)
0,9 dl
condimento balsamico biancoa (eli valkoista balsamicoa, 6 %)
0,9 dl
sokeria
30–40 g
vettä
2 dl
kapeaa, noin 3 dl vetoista lasipurkkia muovitetulla kannella
3

Lisäksi kuhunkin purkkiin:

valkosipulinkynsi
1
rakuunanoksa
1
timjamin tai oreganon oksa
1
laakerinlehti
1
korianterinsiemeniä
½ tl
luomusitruunankuorta)
(suikale
neitsytoliiviöljyä
1 rkl

Aloita siivoamalla työskentelyalue pyyhkimällä huolellisesti astianpesuaineveteen kastetulla puhtaalla liinalla sekä steriloimalla työskentelyvälineet ja purkit kansineen. Jos haluat pelata varman päälle, voit laittaa purkit ja kannet likoamaan kylmään veteen jo edellisenä päivänä ja pestä ne sitten astianpesuainevedellä ennen sterilomista kiehuvan kuumalla vedellä tai uunissa. Meillä on tapana täyttää purkit ja kannet kiehuvalla vedellä ja antaa liota vähintään 5 minuuttia. Uunissa tarvitaan noin 200 asteen kuumennus vähintään 15 minuutin ajan.

Laita uuni lämpenemään 250 asteiseksi. Kuori ja puolita valkosipulinkynnet. Huuhtele yrtit hyvin ja linkoa kuiviksi. Huuhtele chilipaprikat hyvin ja poista kannasta varsi, mutta ei ”hattua” eli jätä chili kokonaiseksi. Pistele sen seinämiin reikiä haarukalla tai terävän veitsen kärjellä.

Lado chilipaprikat leivinpaperilla päällystettyyn uunivuokaan ja pane ne sitten uuniin ensin kuumenemaan ylä-alalämpötoiminnolla noin 5–10 minuutin ajaksi. Vaihda sitten grillitoiminnolle ja paahda chilejä grillivastusten alla kunnes ne saavat hieman väriä pintaansa eli noin 5 minuuttia.

Mittaa sillä välin etikat, vesi ja sokeri valmiiksi teräskattilaan sekä tyhjennä kuuma vesi purkeista ja kansista.

Kun chilit ovat valmiit, ota ne pois uunista ja laske uunin lämpötila 180 asteeseen. Lado chilit purkkeihin käyttämällä esimerkiksi steriloituja pihtejä niiden käsittelyyn. Jos chilit ovat pitkulaisia, lado ne pystysuunnassa vuorotellen eri suuntiin, jotta purkki tulee täytettyä mahdollisimman taloudellisesti. Paahdetut chilit ovat sen verran pehmenneet, että ne antavat myöten. Ujuta chilien sekaan puolikkaat valkosipulinkynnet, yrtit sekä muut mausteet. Lorauta jokaiseen purkkiin ruokalusikallinen oliiviöljyä.

Kuumenna etikat, vesi ja sokeri kiehuvaksi ja sekoita kunnes sokeri on liuennut. Kaada liemi purkkeihin niin, että chilit peittyvät, mutta kannen alle jää pari senttiä tilaa. Pidä huolta siitä, että vihreät yrtit peittyvät täysin. Jos liemi loppuu kesken, voit kuumentaa hieman väkiviinaetikkaa vedessä ja lisätä sitä purkkeihin.

Seuraavaksi on vuorossa umpiointi: sulje purkit, mutta kierrä kannet kiinni siten, että ne eivät ole täysin tiiviit. Laita purkit uunivuokaan ja kaada sitten vuokaan kiehuvaa vettä kunnes purkit ovat noin kolmen senttimetrin syvyydeltä vedessä. Kuumenna purkkeja uunissa noin 15 minuuttia, minä aikana kansien pitäisi sulkeutua tiiviisti. Ota purkit pois uunista ja tarkista kansien tiiviys; jos joku on vielä hieman löyhästi suljettu kierrä kansi tiivisti kiinni.

Anna purkkien jäähtyä ja seuraa, että kannet ovat painuneet keskeltä alas; silloin umpiointi on onnistunut. Jos kansi ei kaikesta huolimatta ole sulkeutunut kunnolla, säilytä chilit jääkaapissa ja nauti muutaman viikon kuluessa. Muitakin purkkeja kannattaa seurata säilytyksen aikana ja varmistaa, että purkit pysyvät tiiviisti suljettuina. Jos kannet alkava pullistua, heitä säilyke pois.

Paholaisen purkit

Paholaisen purkit

    Anna kuulua

    Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *