- oliiviöljyä
- 2 rkl
- valkosipulinkynttä
- 2
- pieni keltasipuli tai muutama salottisipuli
- 1
- maa-artisokkaa
- 700-800 g
- kuivaa valkoviiniä
- 1-1½ dl
- pätkä purjoa
- n. 10 cm
- timjaminoksaa
- n. 3
- persiljan oksaa
- n. 3
- laakerinlehti
- 1
- muskottipähkinää tai muskotinkukkaa
- hyppysellinen
- valkopippuria
- hyppysellinen
- suolaa
Pieni valkosipuli ja sipuli. Huuhtele purjo ja yrtit ja tee niistä maustekimppu sitomalla ne yhteen keittiölangalla. Kuori maa-artisokka ja leikkaa se lohkoiksi tai paloiksi. Kuorimiseen menee hieman aikaa, joten pane kuoritut lohkot saman tien kylmään veteen jossa on muutama tippa sitruunamehua, jotta ne eivät tummu liikaa odotellessaan muiden valmistumista.
Kuumenna öljy pannussa ja kuullota sipulia ja valkosipulia viitisen minuuttia. Älä ruskista! Lisää joukkoon valutetut maa-artisokkalohkot ja kuullota viisi minuuttia lisää. Lisää viini ja maustekimppu. Anna kypsyä kannen alla, sekoita silloin tällöin. Mausta kypsät mutta vielä kiinteät maa-artisokkalohkot muskotilla, valkopippurilla ja suolalla.
Meidän kokemuksemme on että maa-artisokka kypsyy nopeasti vedessä keitettäessä ja soseutuu silloin helposti, jo noin 20 minuutissa. Mutta kun sitä höyrytetään tai kypsennetään vähässä vedessä, kypsyminen kestää yllättävän kauan ja maa-artisokka pysyy kiinteänä. Joten lohkojen kypsymiseen kuluu keskilämmöllä ainakin 50 minuuttia. Seuraa kuitenkin säännöllisesti kypsymisen edistymistä, lohkot eivät ole kovin esteettisiä osittain muussaantuneina.
Anna kuulua