Useiden juuresten talvisäilytystä koskeva suositus kuuluu: hieman yli nollan asteen lämpötilassa, kosteassa hiekassa. Harvalla on tällaisia olosuhteita ilman erityisjärjestelyitä. Menneen talven aikana kokeilimme maa-artisokan talvisäilytystä maakuopassa.
Talouskellarimme olosuhteet eivät ole parhaat mahdolliset: kesällä on liian lämmintä ja talvella liian kylmää. Vain syksyisin ja keväisin lämpötila on hyvälle maakellarille tyypillinen noin seitsemän astetta. Talouskellarimme on kuistin alla ja noin ⅓ korkeudesta on maanpinnan yläpuolella, joten maakellarin olosuhteita on mahdotonta saada aikaiseksi ilman koneellista jäähdytystä/lämmitystä. Kokemuksemme mukaan maa-artisokka ei todellakaan viihdy liian lämpimässä säilytystilassa: se muuttuu tummaksi ja niljakkaaksi. Ilmankos kaupoissa maa-artisokat ovat järjestäen surkean näköisiä! Toisaalta pakkasen puolellekaan ei lämpötilan pitäisi mennä.
Kotipuutarhassa on melkeinpä suotavampaa lykätä maa-artisokan korjuu kevääseen kuin säilyttää satoa huonoissa olosuhteissa. Eli ei haittaa, vaikka sadonkorjuu jää joskus syksyn kiireissä tekemättä, sato säilyy melko hyvin myös maassa. Tosin silloin sadonkorjuu on tehtävä aikaisin keväällä heti roudan sulettua; mukulat alkavat pian sen jälkeen ”hajota” eli muuttua rakeisiksi.
Viime syksynä maa-artisokan sato korjattiin pitkään jatkuneen leudon sään vuoksi vastaa juuri ennen ensimmäistä adventtia. Päätimme kokeilla niiden säilyttämistä maakuopassa. Meillä on remontin jäljiltä kaikenlaista tarviketta, jota käytimme hyväksi maakuoppaa rakentaessamme. Kuopan seinämät tuettiin muovisella viemäriputken pätkällä. Pohjalle pantiin kanaverkkoa. Kuoppa täytettiin kostealla asennushiekalla, johon mukulat ladottiin. Styroksista leikattiin kuopalle kaksinkertainen kansi. Runsaslumisena talvena luonto hoiti muun eristyksen.
Kun lumi ja suojaukset ensimmäistä kertaa poistettiin maaliskuun puolenvälin tienoilla, mukulat olivat primakunnossa. Pääsiäismenun suunnittelu saattoi alkaa!
Uskon, että maa-artisokkani säilyisivät parhaiten maassa, mutta kun myyrät tykkää niistä ylettömästi, niin on pakko korjata talteen.
Ennen ovat säilyneet hyvin veljenpoikani talon alla olevassa maapohjaisessa kellarissa, mutta jostain käsittämättömästä syystä viime talvena mätänivät lähes kaikki samoissa olosuhteissa.
Nyt on naapurini rakentanut upean maakellarin, jossa ihanneolosuhteet, kosteus noin 90 % ja lämpötila 5–6 astetta. Kaivoin äsken pari ämpärillistä, mutta niihin on tällä ilmalla takertunut aika paljon multaa. Pitäsikö se multa saada niistä pois, vai/ja pitäsikö niiden antaa ensin kuivua? Apua! Kiitos.
Silloin kun olemme säilyttäneet maa-artisokkaa hiekassa maakuopassa emme ole sen kummemmin poistaneet multaa ja hyvin ovat mukulat säilyneet. Jos multa on kovin märkää niin olisi varmaan hyvä antaa mukuloiden hieman kuivahtaa, jolloin multakin helpommin varisee pois. Parempaa säilytysonnea tulevana talvena!
Maa-artisokkani ovat säilyneet oikein hyvin avoimissa puulaatikoissa naapurin kellarissa. Sekä ne multaiset, että vähempimultaiset.
Kiitos Saara kun jaoit kokemuksesi meidän kanssa. Ei siis väliä ovatko mukulat multaisia vai eivät. Hienoa että pääset maistelemaan omia maa-artisokkia pitkin talvea!