Nokkossesongin jatkuessa kaivataan uusia ideoita siitä, mihin kaikkiin ruokiin tätä villivihannesten kuningatarta voi lisätä.
Tähän aikaan kesää nokkosen varret ovat jo muuttuneet aika karkeiksi ja kuituisiksi, joten meillä käytetään ruuanlaittoon lähinnä lehtiä ja korkeintaan kärkiversoja, jotka vielä ovat pehmeitä kauttaaltaan. Nokkosen latvan alle on ilmestynyt kukkanuppuja ja joissain paikoissa kukinta on jo alkanutkin. Nyt on siis korkea aika leikata kasvit mataliksi, jos haluaa pidentää lehtisadon korjuuaikaa. Tosin nokkosen siemeniäkin käytetään rohtona ja ravintona, mutta jos haluaa mieluummin käyttää lehtiä, kukkiminen kannattaa ehkäistä tai ainakin lykätä sitä. Se tapahtuu voimakkaalla alasleikkaamisella.
Nokkospesto
Viime viikonloppuna kokeilimme ensimmäisen kerran valmistaa nokkosesta pestoa. Selvisi että nokkonen sopii siihen tarkoitukseen vallan hyvin! Kuten aiemmin on ollut puhetta, perinteinen pesto valmistetaan basilikasta, valkosipulista, pinjansiemenistä, pecorino- tai parmesan-juustosta ja oliiviöljystä. Nykyään pestoksi kutsutaan kuitenkin kaikenlaisia tahnoja tai kastikkeita, joissa käytetään jonkin yrtin, valkosipulin ja pähkinän tai siemenen sekä parmesan-juuston ja kasvisöljyn yhdistelmää. Kokeilemassamme nokkospeston reseptissä käytetään pinjansiementen sijaan kurpitsansiemeniä ja oliiviöljyn asemasta kurpitsansiemenöljyä. Kurpitsa yhdistettynä nokkoseen tuokin pestoon oman mainion säväyksensä!
Kaupassa myytävät kurpitsansiemenet ovat erityisen öljypitoisten kurpitsalajikkeiden, öljykurpitsojen siemeniä, mutta mikään ei estä kokeilemasta myös tavallisten talvikurpitsojen siementen käyttöä, jos niitä sattuisi olemaan varastossa. Meillä kerätään joskus pulleimmat talvikurpitsan siemenet talteen ja paahdetaan uunissa ”naksuiksi”. Tavalliset kurpitsansiemenet ovat toki aika kuivia verrattuna öljykurpitsan siemeniin, mutta liottamalla siemeniä jonkin aikaa ennen valmistusta ja lisäämällä pestoon vähän enemmän kurpitsansiemenöljyä tavallisetkin siemenet saattaisivat kelvata.
Nokkospuustit
Nokkospesto sopii käytettäväksi sellaisenaankin levitteenä, pastan kastikkeena tai lisukkeena, mutta sitä voi myös käyttää puustintapaisten sämpylöiden täytteenä. Peston ja puustien ohje perustuu keittiömestari Jouni Toivasen resepteihin, jotka on julkaistu Glorian Ruoka & Viini ‑lehdessä vuonna 2011. Olemme muokanneet ohjeita erityisesti vähentämällä suolan määrää. Suolaa käytetään useissa ohjeissa tarpeettoman paljon kun ottaa huomioon, kuinka aromaattisia tuoreet kasvikset ja yrtit ovat. Sen vuoksi olemme käyttäneet näissä resepteissä alkuperäistä vähemmän suolaa ja suolaista parmesan-juustoa. Hiivaleipätaikinan voi valmistaa spelttijauhoista kuten Toivasen ohjeessa, mutta me käytimme tällä kertaa vehnäjauhoja.
Anna kuulua