Kylmä punajuurikeitto | Olemme puutarhassa

Mullasta nousee kasvi

Hernesatoa

Kylmä punajuurikeitto

punajuurta naatteineen
3-4
suolaa
½ tl
avomaakurkkua
2–3
retiisiä)
(6
tilliä (vähintään ½ dl silputtuna)
nippu
uuden sipulin varsi lehtineen (tai 2 kevätsipulia)
1
(virolaista) smetanaa (20 %) tai turkkilaista jugurttia tai kermaviiliä
350 g
piimää (2 %) tai kefiiriä
7 dl
suolaa
valkopippurin marjaa
4
omenaviinietikkaa)
(1 tl

Huuhtele punajuuret, säästä lehdet ja lehtivarret. Kuori juuret ja raasta ne raastimen karkealla terällä (onnistuu parhaiten monitoimikoneella) tai leikkaa ne veitsellä ohuiksi tikkumaisiksi suikaleiksi. Silppua lehtivarret ja lehdet erikseen. Huuhtele tilli ja erottele hienot lehdet paksuista varsista. Pane punajuuriraaste ja lehtivarsisilppu kattilaan ja lisää vettä sen verran että punajuuret juuri ja juuri peittyvät. Lisää suola. Voit heittää myös tillinvarret keitinvettä maustamaan. Keitä noin 15 minuuttia kunnes punajuuret ovat kypsyneet pehmeiksi ja anna sitten seoksen jäähtyä.

Punajuurten kypsyessä huuhtele kurkut ja kuori ne tarvittaessa (ainakin jos kuori on kovin ”piikikäs”). Raasta kurkut karkeaksi raasteeksi. Jos käytät retiisejä, huuhtele ja raasta myös ne. Leikkaa tillin lehdet hienoksi silpuksi. Huuhtele sipulinvarret ja silppua ohuiksi viipaleiksi.

Kaada piimä ja smetana kulhoon ja vatkaa sekaisin, hieman vaahtomaiseksi paksuhkoksi nesteeksi. Kun punajuuriseos on jäähtynyt, ota tillinvarret pois ja lisää kaikki muut ainekset kattilaan. Sekoita tasaiseksi ja anna maustua jonkin aikaa ennen tarjoilemista. Koristele keitto punajuuren lehtisilpulla.

Vinkki: keiton voi valmistaa myös säilykepunajuurista. Jos pitää etikan mausta niin myös tuoreista punajuurista valmistettuun keittoon voi lisätä hieman etikkaa makua antamaan.

Ihana kesäkeitto eli kylmä punajuurikeitto

Ihana kesäkeitto eli kylmä punajuurikeitto

    Anna kuulua

    Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *