Karkausvuosi on juhlavuosi | Olemme puutarhassa

Mullasta nousee kasvi

Ryytisalvialajikkeita

Karkausvuosi on juhlavuosi

Malja blogille!

Karkauspäivänä vietämme juhlaa: bloggaaminen aloitettiin tasan neljä vuotta sitten!

Vuoden 2012 karkauspäivän postauksessa oltiin samoissa tunnelmissa kuin tänäänkin: talven selkä on taittunut, ajatukset ovat jo kesässä – tai ainakin keväässä. Se saattaakin koittaa pian, sillä talvi on ollut lähes yhtä leuto kuin kaksi edellistä. Tammikuussa tosin koettiin muutaman viikon jakso kipakkaa pakkassäätä, mutta helmikuu on ollut lauha ja vetinen.

Kevättä pukkaa

Kevättä pukkaa

Toisin oli vuonna 2012: silloin talvi alkoi myöhään, vasta loppiaisena, mutta sen jälkeen tulikin ihan kunnolla lunta niin että talvi pääsi vuosikymmenen alun huippulumisten talvien tilastoon. Terminen talvi päättyi kuitenkin maaliskuun puolenvälin tienoilla, eli talvea ei kestänyt paria kuukautta pidempään. Toki takapakkia kevään edistymisessä tuli useaan otteeseen: pääsiäisviikolla huhtikuun alussa oli hyytävän kylmää ja pysyvämmin keväisiin tunnelmiin päästiin vasta tyypilliseen aikaan eli huhtikuun toisella puoliskolla.

Siemenluettelot hiirenkorvalla

Kuten neljä vuotta sitten, nytkin on mielessä siementilausten ja tulevan kasvukauden viljelysuunnitelmien laatiminen. Meillä pohditaan parhaillaan kuumeisesti, mitä kasveja jätetään tänä vuonna pois ohjelmasta, jotta tilaa saadaan myös uusille kokeiluille. Joukko suosikkejamme toki löytyy aina meidän kasvimaalta, mutta niidenkin osalta on siementen ehtyessä hauska kokeilla uusia lajikkeita. Yrttien ystävinä tilaa täytyy löytää myös niille, samoin kuin monivuotisille hyötykasveille.

Siemenet ovat saapuneet

Siemenet ovat saapuneet

Helmikuussa 2012 oli juttua maatiaislajikkeista ja siitä, että niistä voi kerätä siemeniä tulevia kasvukausia varten, koska niiden jälkeläisistä yleensä tulee samanlaisia kuin emokasveistakin. Silloin kerroimme omasta kokemuksestamme, että kaikkien kasvien kohdalla tämä ei päde, koska ne ovat herkkiä risteytymään lähisukulaistensa kanssa. Omasta sadosta kerätyistä siemenistä saattaa siinä tapauksessa kasvaa aika outojakin yksilöitä. Esimerkkeinä mainitsimme kurpitsat, joista meillä oli omaakin kokemusta: talvikurpitsasta tuli oudon muotoinen ja vetinen. Pohdimme, mitä olisikaan tapahtunut, jos toinen vanhempi olisikin ollut kitkerä koristekurpitsa eikä kesäkurpitsa niin kuin epäilimme.

Oudoksi kasvanut kurpitsa

Oudoksi kasvanut kurpitsa

Noh, viime kesänä Keski-Euroopassa sukuloidessamme kuulimme karmaisevasta tapauksesta joka opetti, että kurpitsojen kanssa kannattaa todellakin pitäytyä ostosiemenissä. Eräs vanhempi herrasmies oli kuollut syötyään kummallisen näköistä ja kitkerän makuista kesäkurpitsaa, joka oli kasvatettu omasta sadosta kerätyistä siemenistä. Hänen vaimonsa oli viisaasti jättänyt oudon makuisen aterian syömättä ja selvinnyt pelkillä vatsanväänteillä. Viranomaisten käsityksen mukaan tragedian selitys oli, että kesäkurpitsa oli risteytynyt syötäväksi kelpaamattoman koristekurpitsan kanssa!

Talven herkkuja

Keväällä 2012 valmistimme talvisia salaatteja blogin ensimmäisessä keittiö-postauksessa.

Talvinen salaattilautanen

Talvinen salaattilautanen

Myöhempinäkin vuosina kevättalven resepteissä ovat painottuneet juurekset ja muu varastosta löytyvä edellisvuoden sato; esimerkkeinä kaunis juurespiirakka sekä pariisilainen sipulikeitto.

Kaunis juurespiirakka

Kaunis juurespiirakka

Kuivatuista härkäpavuista syntyy muhevia ja valkuaisainepitoisia ruokia paastokauden pöytään – ironista kyllä esimerkiksi härkäpapurokka oli ennen vanhaan paastoa edeltävä mässäilyruoka, kun nykyään se mielletään vaatimattomaksi, jopa askeettiseksi ruokalajiksi! Meille se maistuu erityisesti talvisen ulkoilun eväänä.

Härkäpapurokka

Härkäpapurokka

Nostamme blogisivujen alalaitaan säännöllisesti löytöjä ”arkistojen kätköistä”, muun muassa sesongin ajankohtaisia reseptejä aiemmilta vuosilta. Sillä tavoin ei tarvitse kahlata läpi reseptiarkistoa, joka on kieltämättä neljän vuoden aikana ehtinyt paisua aika muodottomaksi kokonaisuudeksi…

Elämää remontin keskellä

Blogia aloitellessamme elimme remonttirintamalla kauhun hetkiä: kotitalomme pihamaa oli myllätty mullin mallin salaoja- ja sadevesijärjestelmän remontin yhteydessä. Kun putket oli vihdoin saatu upotettua maahan, oli aika alkaa entistää pihaa ja puutarhaa.

Piha myllerryksessä

Piha myllerryksessä

Ensimmäisenä kunnostimme lähellä talon sisäänkäyntiä sijaitsevan ns. yläterassin tukimuurin ja pyöreän laatoitetun oleskelualueen, jotta pääsisimme kaikesta keskeneräisyydestä huolimatta nauttimaan myös ulkoilmaelämästä. Remontin edistymisvauhtia kuvaa se, että vasta viime kesänä saimme kunnostettua talon sokkelin oleskelualueen kohdalta ja siten viimeisteltyä kiveyksen mukulakivillä…

Yläterassin muuripenkin istutuksia

Yläterassin muuripenkin istutuksia

Sittemmin on piha on saatu joten kuten kunnostettua kaikkialta muualta, mutta entisen autotallin edusta on vielä vaiheessa. Siitä tulee ns. alaterassi, joka voidaan kuitenkin viimeistellä vasta kun talon julkisivu on kunnostettu ja maalattu. Siinä onkin projektia tulevalle kesälle! Sitä ennen pihalla kasvatetaan vihanneksia ja yrttejä vaikkapa viljelysäkissä.

Yläterassin oleskeluryhmä

Yläterassin oleskeluryhmä

Kaatoluokka: vapaalla

Blogin neljännessä osiossa käsitellään kaikenlaista sekalaista puutarhanhoitoon – välillä hyvinkin etäisesti – liittyvää. Ensimmäisenä vuonna meitä innosti fenologisen puutarhakalenterin kehittäminen. Sillä tarkoitetaan luonnon ilmiöiden tarkkailuun perustuvaa ajanlaskua, eli kyse on meille suomalaisille tutusta ilmiöstä. Ainahan meillä on seurattu kevään edistymistä muuttolintujen saapumisen, lehtien puhkeamisen ja kevätkukkien kukinnan perusteella! Meidän tietojemme mukaan kukaan ei kuitenkaan ole pannut näitä tietoja paperille kalenterin muotoon, joten teimme itse oman fenologisen kalenterin, joka perustuu havaintoihin vuodenaikojen edistymisestä meidän puutarhassamme. Yhdessä kuukalenterin ja tietysti perinteisen almanakan kanssa fenologinen kalenteri auttaa suunnittelemaan viljelyvuotta.

Astrologinen kello

Astrologinen kello

Vapaalla-osiossa olemme myös vuosien kuluessa raportoineet puutarha- ja luontomatkoistamme Suomessa ja muualla Euroopassa. Toivottavasti niistä on ollut jollekin iloa ja inspiraatiota, ainakin itse haluamme sisällyttää jokaiseen matkaan jokin puutarha-aiheisen vierailun tai luontokohteen!

  • Hedelmäpuut kukkivat Bad Wimpfenissä

    Hedelmäpuut kukkivat Bad Wimpfenissä

    Bad Wimpfenissä on vähän tilaa puutarhalle

    Bad Wimpfenissä on vähän tilaa puutarhalle

    Fachwerk in Bad Wimpfen

    Fachwerk in Bad Wimpfen

Samoissa merkeissä on tarkoitus jatkaa bloggaamista tulevanakin vuonna: vuodenkiertoa seuraten, puutarhassa ja palstalla touhuten sekä omasta sadosta ja kaiken maailman puutarhoista nauttien – sikäli kuin remonttipuuhat antavat myöten. Tervetuloa mukaan!

Vastakaikua

    Jatta Kröger · Maaliskuun 1. päivänä 2016 klo 15.10

    Hienoa, että vielä jatkatte blogi kirjoitteluanne. Mielenkiinnolla olen seuraillut ja oppia ottanut…

    Vastaa tähän viestiin  – tai aloita uusi keskustelu
    Paula · Maaliskuun 9. päivänä 2016 klo 19.33

    Joo, myöhäiset Onnittelut. Innolla odottelen taas ajankohtaisia juttuja.

    Vastaa tähän viestiin  – tai aloita uusi keskustelu

Anna kuulua

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *