Kevättä kohti | Olemme puutarhassa

Mullasta nousee kasvi

Ryytisalvialajikkeita

Kevättä kohti

Basilika ’Lemon’

Päivät ovat jo pidentyneet ilahduttavasti; enää ei tarvitse tarpoa aamulla töihin pimeässä ja pimeässä myös illalla takaisin kotiin. Tähän aikaan vuodesta riemastuttaa ajatella, että seuraavan kerran tulee niin pimeää vasta marraskuussa!

Kevätpäiväntasaus eli tähtitieteellisen kevään aloitus koittaa palmusunnuntaina 20. maaliskuuta. Kevätpäiväntasauksen jälkeen valoisa aika pidentyy yhä kiihtyvällä nopeudella, mikä tarkoittaa että taimien esikasvatukselle koittavat paremmat ajat: niistä ei kasva yhtä honteloita kuin talven lyhyinä päivinä. Meillä aloitetaankin pidemmän kasvukauden vaativien vihannesten ja yrttien esikasvatus yleensä vasta kevätpäiväntasauksen aikoihin, koska meillä on lisävaloa vain noin metrin pituisella ikkunanlaudalla keittiössä. Se täyttyy nopeasti varsinkin jos pikkutaimia joutuu koulimaan ennen kuin valo riittää muissa tiloissa.

Basilika ’Red’

Basilika Red

Kun maaliskuun lopussa vielä siirrytään kesäaikaankin niin päivää pidentää entisestään se, että valoisaa aikaa siirretään aamusta iltaan – tervetullut muutos ainakin iltavirkuille, vaikka kellon siirtely muuten ärsyttäisikin.

Kaikenlaista kevätseurantaa

Hollywoodissa tehtiin 1990-luvulla kulttimaineen saanut hömppäkomedia nimeltä Päiväni murmelina (Groundhog Day), jonka pääosassa toilaili Bill Murray. Hän esitti tv-meteorologia, joka lähetetään tekemään juttua paikallisesta perinteestä, jonka mukaan kevään tuloa ennustetaan sen perusteella, millainen sää on murmelin herätessä talviunilta. Elokuvassa kyyninen mies juuttuu heräämään samaan kalenteripäivään aamusta toiseen kuin opetukseksi siitä, mistä elämässä on oikeastaan kyse. Tarina on salaviisas vertauskuva ihmisen osasta: eikö elämämme olekin tavallaan saman toistoa päivästä toiseen? Ei siis ole samantekevää, miten tuon päivänsä käyttää…

Kevään ennustaminen murmelin heräämisestä on tyyppiesimerkki kansanperinteestä, jossa seurataan eläinten ja kasvien elämänkierrossa vuosittain toistuvien tapahtumien ajoittumista. Tosin tuo pennsylvanialainen tapa on aika lailla erkaantunut murmelin elintapojen tarkkailusta, koska murmelin päivää vietetään joka vuosi samana kalenteripäivänä eli helmikuun 2. päivänä, jolloin eläinparka pakotetaan talviuniltaan säätä todistamaan (aivan kuin se ei olisi tiedossa ilman murmeliakin!).

Kevät sulattaa jään

Kevät sulattaa jään

Suomessa Luonto-Liitto on yleisön avustuksella havainnoinut kevään etenemistä jo 40 vuoden ajan. Kevätseuranta on itsessään yksi kevään merkeistä ja ensimmäinen kevätseurantaviikonloppu on jo tänä viikonloppuna! Tämän vuoden teema on lehtipuut ja -pensaat: kevätseurannassa havainnoidaan erityisesti haavan, näsiän, tuomen ja vaahteran kukintaa, sekä haavan ja koivun lehtien ilmaantumista. Havaintojaan voi jokainen kirjata osoitteessa www.kevatseuranta.fi.

Meidän fenologisessa kalenterissamme seurataan vuodenkiertoa omassa puutarhassamme, tarkkailemalla tiettyjen tunnuskasvien käytöstä. Varhaiskevät koittaa meillä, kun jouluruusu alkaa kukkia; vielä siitä ei ole merkkejä, mutta jos säät jatkuvat yhtä leutoina kuin viime aikoina niin kuka tietää minä aamuna jouluruusu nostaa päätään… Jännittävä aika on siis edessä: kuinka kevät edistyy, millaisia talvivaurioita on aiheutunut vai onko talvipakkasista kenties ollut jotain hyötyäkin. Näihin kysymyksiin saamme vastaukset tulevina viikkoina ja kuukausina!

Kylvö- ja korjuukalenterin kevät

Entä miltä näyttää kevät kuukalenterin mukaan? Kun lähikuukausia tarkastelee niin keväästä näyttäisi tulevan taas aikainen, niin kuin parina edellisenäkin vuonna. Huhtikuussa alenevan kuun kausi eli biodynaamisen kalenterin mukainen kylvö- ja istutusaika on 12.–27.4. Varhaiset avomaakylvöt täällä etelässä näyttäisivät siis ajoittuvan jo huhtikuun puolelle, kun monesti aikaisemmin olemme aloittaneet kylvöt palstalla vasta vapun tienoilla. Toukokuun istutusaika on näet 10.–24.5. ja se olisi kovin myöhäinen aika ensimmäisille avomaakylvöille. Toivotaan siis, että luonto on samaa mieltä kevään aikataulusta kuin taivaankappaleet!

Basilika ’Aton’

Basilika Aton

Mutta sitä ennen on vielä maaliskuun istutusajan vuoro. Se on sopiva sesonki aloittaa pitkän kasvukauden vaativien kasvien esikasvatus sekä hoitaa omenapuita ja marjapensaita leikkaamalla. Istutusaika alkaa keskiviikkona maaliskuun 16. päivänä ja kestää kuukauden loppuun asti. Istutusaika jakautuu seuraavasti:

  • hedelmäkasvien kylvöille otollisia päiviä ovat 16.3. sekä 20.–21.3. samoin kuin 30.3. illalla kello 19 jälkeen. Hedelmäpäivinä kannattaa kylvää esimerkiksi tomaatteja tai chilipaprikoita sekä leikata omenapuut.
  • kukkapäiviä ovat 17.3. ja 28.3. Monien pitkän esikasvatuksen vaativien kesäkukkien ja kukkayrttien esikasvatus aloitetaan maaliskuussa. Ja jos hedelmäpäivinä ei ehdi tehdä kaikkia hedelmäkasveihin liittyviä töitä niin siihen sopivat toissijaisesti myös kukkapäivät.
  • lehtikasveille suosiollisia aikoja on 18.–19.3. sekä 24.3. kello 15 lähtien, samoin kuin 28.–30.3. kello 18 asti. Maaliskuussa meillä on tapana aloittaa sellaisten hidaskasvuisten lehtiyrttien kuin basilikojen (kuvissa), timjamin ja salvian esikasvattaminen.
  • juurikasveille otollisia hetkiä on 22.–24.3. mutta juureksia harvemmin kannattaa esikasvattaa. Tosin sipuli lasketaan kuukalenterissa juurikasviksi, joten jos sipuleita aikoo lisätä siemenestä niin se kannattaa tehdä tuolloin.

Vastakaikua

    Outi · Maaliskuun 18. päivänä 2016 klo 13.34

    Hei! Mistä kalenterista nuo päivämäärät on, koska mun kännykän kuu appi on erimieltä. Esim. lehtikasveille tuo suosittelemanne 24. päivä klo 15 alkaen näyttäisi olevan vaakaa joka on kukka aikaa??? Myös 28–30 klo 18 asti menee mun kalenterin mukaan vahvasti jouskarin puolelle kun skorpparipäivät eli lehtipäivät ois 26–28 päivä. Oon uusi tässä joten vähän ehkä hämillään ja omia esikasvatuksia tässä suunnittelen. Muita päivämääriä en nyt vielä kauheesti kattonu kun hämmennyin jo noistakin. Lehtikaalia olisin laittamassa. Katoin kännykkä appini lisäksi Wanhan ajan kuukalenteria, josta netissä nähtävissä vain kesäkuu. Tämä kalenteri on kyllä ainakin kesäkuun osalta täysin synkassa oman känykkä appini tähtimerkkien kanssa. (http://www.ylakuu.com/suomi/img/kalenteri_iso.jpg)

    Vastaa tähän viestiin  – tai aloita uusi keskustelu
    sofia · Huhtikuun 7. päivänä 2016 klo 11.03

    Minulta meni maaliskuun paorika ja tomaattikylvöt ohi. Kannattaako odottaa vähenevää kuuta vai löytyiskö hedelmäkasville sitä ennen nousevan kuun aikaan otollisia kylvöhetkiä?

    Vastaa tähän viestiin  – tai aloita uusi keskustelu
    Paula Huoviala · Huhtikuun 8. päivänä 2016 klo 10.11

    Mihin viljelyryhmään kuuluvat kukkakaali, lehtikaalit ja yrtit, esim sitruunamelissa?

    Vastaa tähän viestiin  – tai aloita uusi keskustelu
      Paula Huoviala · Huhtikuun 8. päivänä 2016 klo 10.24

      Höh! Lehtikaalit ja sitruunamelissahan varmaan ovatkin lehtikasveja. Viljelyajat maaliskuussa menikin jo ohi! Onko jo tietoa tulevista suotuisista päivistä?
      Tarkoittaako avomaakylvö kaikkia suoraan maahan laitettavia?
      Nämä kun ovat näin tarkkoja aikoja, ettei aina ehdi mukaan, niin olen aiemmin noudattanut vain periaatetta, että maan sisään kasvavat kuun pienentyessä ja maan päälle kasvavat kuun kasvaessa.
      Anteeksi sekalaiset kysymykset, täällä kun pyörittelen näitä siemenpusseja ja yritän saada jotakn järjestystä.

      Vastaa tähän viestiin  – tai aloita uusi keskustelu
      Puutarhan Väki · Huhtikuun 8. päivänä 2016 klo 19.02

      Hei Paula, olet oikeassa: lehtikaalit ja sitruunamelissa ovat lehtikasveja biodynaamisen kalenterin mielessä, koska niitä viljellään lehtisadon vuoksi. Vastaavasti kukkakaali ja kukkien vuoksi viljeltävät yrtit kuten vaikkapa kruunutilli ovat kukkakasveja. Kuten tuosta vastauksesta Sofialle käy ilmi, tänään ja huomenna on hedelmäpäivä. Sunnuntai ja maanantai ovat juuripäiviä ja tiistai lehtipäivä. Tiistaina alkaa myös seuraava istutusaika, joten julkaisemme nyt viikonloppuna sitä koskevan postauksen!

      Vastaa tähän viestiin  – tai aloita uusi keskustelu

Anna kuulua

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *