Frittata omasta sadosta | Olemme puutarhassa

Mullasta nousee kasvi

Hernesatoa

Frittata omasta sadosta

Frittatan ainekset

Tähän aikaan vuodesta satoa pukkaa sellaista vauhtia, että tarvitaan reseptejä, joihin voi käyttää mahdollisimman paljon oman kasvimaan tuotteita.

Reseptikokoelmastamme löytyy aiemmilta vuosilta muun muassa makoisia, kesäisiä keittoja kuten pistou tai toskanalaistyylinen keitto pavuista ja lehtikaalista. Ne syntyvät lähes kokonaan omavaraisesti. Myös ruokaisan salaatin kuten esimerkiksi klassisen Nizzan salaatin pyöräyttää pääosin omista vihanneksista ja yrteistä (ja kalamies hankkii kalankin itse!). Italialainen sadonkorjuupiiras on esimerkki leivonnaisesta, johon saa ympättyä roppakaupalla sesongin vihanneksia.

Yksi mahtava ruokaklassikko sadonkorjuuajalle on myös italialaistyylinen kasvismunakas eli frittata. Sen täytteeksi voi laittaa lähes mitä tahansa, mitä kasvimaalta juuri nyt löytyy: sipulia, kesäkurpitsaa, salaattifenkolia, valkosipulia, herneitä, tuoreita papuja ja härkäpapuja, lehtivihanneksia kuten esimerkiksi pinaattia, lehtikaalia tai mangoldia sekä tietenkin tuoreita yrttejä. Peruna ja juurekset kaipaavat hieman pidemmän esikypsytyksen, mutta miksei niitäkin voi käyttää; frittataa voi varioida mielensä mukaan (jossain vaiheessa siitä tosin tulee espanjalainen tortilla, varsinkin jos perunan lisäksi käyttää keitettyjä valkoisia papuja…)!

Tuoreita palkokasveja frittatassa

Tuoreita palkokasveja frittatassa

Meillä kypsennetään frittata mielellään uunissa, mutta jos uunia ei halua lämmittää niin onnistuu se varmaan grillissäkin! Kun munakkaan valmistaa uunissa tai grillissä sitä ei tarvitse kääntää, vaan yläpuoli ruskistuu ilmankin. Uunissa voi lopuksi käyttää grillitoimintoa pinnan ruskistamiseksi.

Meillä on kirpputorilta löytynyt laakea keraaminen pannu, joka on siitä kätevä, että se sopii käytettäväksi sekä liedellä että uunissa. Pannussa voi siis ensin kuullottaa täytteeksi tulevat vihannekset sopivan pehmeiksi ja lisätä sitten munaseoksen samaan pannuun ja paistaa lopuksi uunissa. Tällä tavoin valmistettuna frittata on siis myös nykyään niin trendikäs, helppo ”one pot meal”.

Frittata sienistä ja salaattifenkolista

Frittata sienistä ja salaattifenkolista

Jos ei omista sekä uuniin että liedelle sopivaa pannua, niin frittatan voi toki valmistaa loppuun asti liedellä kuten perinteisen munakkaan, tai kuullottaa vihannekset liedellä ja siirtää ne sitten uunivuokaan, jossa päälle lisätään munaseos ja laitetaan uuniin. Jostain luimme vinkin, että vuoan voi vuorata kastellulla leivinpaperilla, jolloin frittata irtoaa helpommin ehjänä. Tämä valmistustapa sopii erityisesti, jos haluaa frittatasta paksun ja piirakkamaisen. Silloin voi käyttää vaikkapa irtopohjaista kakkuvuokaa munakkaan valmistamiseen.

Frittata on helppo valmistaa, mutta yksi asia saattaa joskus yllättää: jos täytteeseen tulevat vihannekset ovat kovin vetisiä niin frittataa voi olla vaikea saada tarpeeksi kuivaksi. Sen pitäisi olla suurin piirtein yhtä kostea kuin täytetty piirakka. Tämän vuoksi itse aina kuullotamme vihannekset, koska siinä samalla niistä haihtuu pois liika vesi. Kesäkurpitsoista voi myös poistaa vettä suolaamalla viipaleet tai suikaleet ennen käyttämistä. Lehtivihannekset voivat myöskin olla todella kosteita, joten munakasseokseen ei kannata lisätä vettä, maitoa tai muuta nestettä, kun täytteenä käyttää paljon kasviksia.

Frittata on siitä monipuolinen ruoka, että se maistuu sekä kuumana että kylmänä. Kylmiä frittataviipaleita voi hyvin ottaa evääksi piknikille, ja yhtä hyvin se sopii brunssipuffettin munaruuaksi. Alinna olevassa kuvassa olevaan frittataan on käytetty täytteeksi salaattifenkolin, sipulin ja valkosipulin lisäksi sieniä.

Katso resepti

Vastakaikua

    Anna · Elokuun 16. päivänä 2016 klo 18.08

    Hei! Löysin vasta blogisi etsiessäni härkäpapu-reseptejä. Täällähän on vaikka mitä muutakin mielenkiintoista! Reipasta elonkorjuu-elokuuta!terkuin, Anna

    Vastaa tähän viestiin  – tai aloita uusi keskustelu

Anna kuulua

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *