Juureksia vehnänjyvien ja yrtti-jogurttikastikkeen kera | Olemme puutarhassa

Mullasta nousee kasvi

Hernesatoa

Juureksia vehnänjyvien ja yrtti-jogurttikastikkeen kera

Uunijuurekset

juureksia (porkkanaa, palsternakkaa, mukulaselleriä ym)
noin 1 kg
sipulia
2
valkosipulin kynttä
4-5
öljyä
1-2 rkl
rosmariinia
oksa
timjamia
oksa
suolaa
1 tl
mustapippuria
(hunajaa)
persiljaa
kourallinen

Keitetyt vehnänjyvät

vehnänjyviä
2 dl
kasvislientä
4-5 dl

Yrtti-jogurttikastike

täyteläistä maustamatonta jogurttia (turkkilaista tai kreikkalaista)
1½-2 dl
tuoreita yrttejä (tilliä, kirveliä, ruohosipulia, minttua ym)
kourallinen
suolaa
noin ½ tl
mustapippuria
sitruunamehua
hieman
(valkosipulia)

Ohje

Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen.

Keitä vehnänjyviä kasvisliemessä miedolla lämmöllä kannen alla noin 40-45 minuutin ajan, kunnes jyvien purutuntuma on mielestäsi sopiva. Valuta pois liika keitinliemi.

Puhdista juurekset harjaamalla tai kuorimalla tarpeen mukaan. Leikkaa juurekset sopiviksi suupaloiksi. Jotta kaikki kypsyisivät samoihin aikoihin, pisimmän kypsymisajan vaativat juurekset kannattaa pilkkoa pienemmiksi kuin lyhyemmässä ajassa kypsyvät. Kuori sipulit, mutta jätät osa kannasta jäljelle. Leikkaa sipulit lohkoiksi siten, että jokaisessa lohkossa on osa kantaa. Näin sipulit eivät hajoa yhtä helposti. Kuori myös valkosipulinkynnet ja halkaise isot kynnet kahtia tai useampaankin osaan.

Laita juurekset ja sipulit kulhoon ja kaada päälle öljy sekä mausteet persiljaa lukuunottamatta. Pyörittele kasviksia kulhossa niin että mausteet ja öljy levittyvät niille tasaisesti. Kaada sitten kasvikset leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Halutessasi voit valuttaa päälle hieman hunajaa. Pane pelti uuniin ja paahda kasviksia noin 30-35 minuuttia sekoittaen niitä pari kertaa kypsentämisen aikana.

Tee vehnänjyvien ja kasvisten kypsyessä kastike. Huuhdo ja silppua yrtit ja sekoita kaikki kastikkeen ainesosat keskenään.

Huuhdo ja silppua myös persilja. Kun kasvikset ovat kypsiä, sekoita persilja kasviksiin. Lisää myös vehnänjyvät ja sekoita. Mausta tarvittaessa suolalla ja mustapippurilla.

Salaatti maistuu myös kylmänä, vaikkapa seuraavana päivänä. Silloin voit ennen tarjoilua pirskottaa päälle hieman sitruunamehua ja tuoretta persiljaa.

Juureksia vehnänjyvien ja jogurttikastikkeen kera

Juureksia vehnänjyvien ja jogurttikastikkeen kera

    Anna kuulua

    Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *