- purjosipuli
- yksi
- keskikokoista perunaa
- 2-3
- vettä tai laihaa kasvislientä
- 4-5 dl
- (pakastettua) maa-artisokkasosetta
- noin 7½ dl
- muskottipähkinää
- ripaus
- pehmeää vuohenjuustoa
- 100 g
- voita
- (mustapippuria)
Ota maa-artisokkasose sulamaan hyvissä ajoin ennen ruoanlaittoa, mielellään edellisenä päivänä.
Halkaise purjosipuli pituussuunnassa puoleenväliin vartta siten että pystyt huuhtelemaan mullan pois myös lehtien välistä. Silppua erikseen valkoinen osa ja jonkin verran vihreitä lehtiä. Kuori ja pilko perunat pieniksi paloiksi.
Sulata pieni määrä voita kattilassa ja lisää purjosipulin valkoinen osa. Kuullota purjo läpikuultavaksi mutta varo ruskistamasta sitä. Lisää peruna ja vesi tai laiha kasvisliemi (liian voimakas liemi peittää maa-artisokan hienon maun). Keitä purjoa ja perunaa noin 10-15 minuutin ajan kunnes ne ovat kypsiä. Jos pidät samettisesta keitosta, voit survoa kasvikset perunasurvimella tai soseuttaa sauvasekoittimella.
Lisää keittoon sulanut maa-artisokkasose ja purjon vihreät osat. Keitä noin viiden minuutin ajan ja lisää sitten keittoon hieman muskottipähkinää sekä murustele joukkoon koko ajan hämmentäen pehmeä vuohenjuusto. Keittele hiljalleen kunnes juusto on sulanut. Ota (käsi)vatkain avuksi jos se ei tahdo onnistua. Mausta halutessasi ripauksella vastajauhettua mustapippuria.
Anna kuulua