Koristekate omasta pihasta | Olemme puutarhassa

Mullasta nousee kasvi

Yrttejä ja samettikukkia

Koristekate omasta pihasta

Erilaisia katteita

Koristekatteet ovat nyt puutarhamuotia. Kauniita katteita saa myös käyttämällä omasta pihapiiristä löytyvää materiaalia.

Kateviljely on päivän sana: yhä useammat torjuvat rikkaruohoja sekä maanpinnan kuivumista ja kuorettumista kattamalla maan kasvien ympäriltä erilaisilla katemateriaaleilla. Perinteisesti on käytetty katteena muun muassa ruohosilppua, puuhaketta ja jopa sanomalehteä.

Nykyään puutarhakaupoista löytyy myös monenmoisia koristekatteita: värjättyä haketta, erilaisia koristekiviä, lasimurskaa ja vaikka mitä. Niitä näkee käytettävän erityisesti kaupunkipihojen istutuksissa ja ruukkupuutarhoissa.

Katemateriaalia ei kuitenkaan tarvitse ostaa, vaan kauniita katteita saa aikaiseksi myös keräämällä ainekset omasta pihasta tai jokamiehenoikeutta käyttäen lähimetsästä. Parhaimmillaan jopa puutarhan ”ongelmajätteistä” saa loihdittua hauskoja koristekatteita! Tässä on muutamia meidän suosikkeja.

Epäorgaanisia katteita

Erilaisia kivikatteita

Erilaisia kivikatteita

Erilaiset kivimateriaalit sopivat hyvin katteiksi erityisesti lämpöä kaipaaville kasveille, sillä kivi lämpenee auringossa ja luovuttaa sitten varaamaansa lämpöä luoden kasveille sopivan pienilmaston. Meillä käytetäänkin kivikatteita erityisesti etelän yrttejä kasvatettaessa. Painavana kivikate ei ole paras vaihtoehto hennoille kasveille, mutta puuvartisille ja varpumaisille yrteille kivikate sopii mainiosti.

Meidän pihassa on vanhastaan käytetty paljon harmaata liuskekiveä, josta olemme rakentaneet muureja ja kiveyksiä. Osa kivestä on mennyt pieniksi säleiksi ja sitä olemme keränneet katemateriaaliksi ruukkukasveille. Liuskekivestä saa tyylikästä katetta.

Remontin jäljiltä pihassa on paljon kirjavaa asennussoraa. Sellaisenaan se olisi aika arkisen näköinen kate, mutta olemme erotelleet harmaita ja punaisia kiviä omikse ryhmikseen ja silloin se näyttää hieman kaupan värilliseltä koristekiveltä!

Vanhoja rikkinäisiä saviruukkuja useimmat käyttävät ruukkuistutuksien pohjalla salaojituksena, mutta voi ruukunpaloista tehdä myös katetta. Meillä käytetään meren pyöristämiä tiilenpalasia, joita lapset aikoinaan keräsivät rannalta Suomenlinnassa. Jos on siis joskus matkoiltaan raahannut kotiin kauniita rantakiviä niin ne on tilaisuus panna hyötykäyttöön koristekatteena!

Orgaanisia katteita

Koivunrisukatetta mintun juurella

Koivunrisukatetta mintun juurella

Yksi kauneimpia katteita on mielestämme kuorikate, joka on tehty männyn kaarnasta. Se ei kovin nopeasti maadukaan, joten kate kestää useamman kesän. Hauskan näköisiä ovat myös käpykatteet: siihen sopivat niin männyn, lehtikuusen kuin monen muunkin havupuun kävyt. Tai miksei myös lehtipuun kävyt: esimerkiksi tervalepällä on hauskat pikku ”kävyt”. Samantapainen kate syntyy tammenterhojen ”hatuista”.

Oksahake tai ‑silppu on perinteisimpiä katteita, mutta siitäkin voi kehitellä uusia muunnelmia. Jos pihalla on koivuja niin koivunrisut ovat jokakesäinen murheenkryyni: niiden silppuaminen on hankalaa, koska ainakin meidän silppurimme menee helposti tukkoon jos siinä yrittää silputa rentoja, ohuita koivunoksia. Siispä käytämme ohuimmat risut usein katteena leikkaamalla ne noin viisi senttimetriä pitkiksi pätkiksi. Suurina määrinä ne muodostavat koristeellisen tumman katteen, mielestäni paljon kauniimman kuin värjätyt ostokatteet!

Tänä keväänä olemme käyttäneet katteeksi myös puutarhasta löytyneet lehtokotilon kuoret – vaikka tuntuuhan se vähän makaaberilta käyttää perivihollisensa ”pääkallot” koristeena…

Ruukunkatteita

Ruukunkatteita

Mitä sinä käytät mieluiten katteena?

Vastakaikua

    Mai · Kesäkuun 1. päivänä 2013 klo 18.52

    Kiitos hyvistä vinkeistä. Katkottavia risuja ja pieniä kiviä kyllä löytyy!

    Vastaa tähän viestiin  – tai aloita uusi keskustelu
    savea ja papuja · Kesäkuun 2. päivänä 2013 klo 19.08

    Tuo kotilokate on kaunis. Itse käytän mielelläni oksahaketta katteena. Lisäksi säilytän talvella linnuille tarjotut kauralyhteet ja käytän ne härkäpapujen katteena kesällä. Kate ei ole ihan kaunis ja siitä itää vielä kauraakin, mutta eipä tarvi heittä lyhteitä pois.

    Vastaa tähän viestiin  – tai aloita uusi keskustelu
    Puutarhan Väki · Kesäkuun 2. päivänä 2013 klo 21.27

    Kiitos viesteistä, tulivat perille! Tänä helteisenä viikonloppuna katteet ovatkin tulleet tarpeeseen…

    Vastaa tähän viestiin  – tai aloita uusi keskustelu
    Puutarhan Väki · Kesäkuun 3. päivänä 2013 klo 7.18

    Tuosta s&p:n vinkistä tulikin mieleen että olki on tietysti yksi perinteisiä katemateriaaleja, joten lyhteiden säästäminen on hyvä idea. Erityisesti mansikan katteena käytetään olkea – siitä ilmeisesti tulee myös mansikan englanninkielinen nimi? Katteenkäytön yksi hyöty onkin se, että sato pysyy puhtaana kun sade ei pääse piiskaamaan multaa ja hiekkaa kasveille. Siksi erityisesti marjojen ja yrttien viljelyssä kate on paikallaan.

    Vastaa tähän viestiin  – tai aloita uusi keskustelu
    Leena · Kesäkuun 24. päivänä 2013 klo 19.21

    Ruukkuihin saa todella kaunista katetta kuivattujen ruusujen terälehdistä. Säästän kuivahtaneet ruusut ja irrotan terälehdet katteeksi jouluhyasinttien ruukkuihin.

    Vastaa tähän viestiin  – tai aloita uusi keskustelu

Anna kuulua

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *