- salaattifenkolin mukula
- 1
- vihreitä papuja (kourallinen)
- 150 g
- kesäkurpitsaa (yksi pieni)
- 150 g
- keskikokoista perunaa tai vastaava määrä pieniä
- 4
- keskikokoista tomaattia tai 1½ dl tomaattimehua
- pari
- appelsiini
- 1
- mauste- tai salaattifenkolin lehtiä
- nippu
- basilikaa
- nippu
- oliiviöljyä
- 1–2 rkl
- fenkolinmakuista kasvislientä (ks. erillinen resepti)
- 1½ l
- kalaa (mielellään useampaa sorttia ja maun mukaan myös äyriäisiä)
- 400 g
- (valkoviiniä ja/tai anisviinaa eli pastista)
- (valkosipulin kynsi)
Kuori tai pese ja käsittele vihannekset. Leikkaa salaattifenkoli suikaleiksi, pavut viiden sentin pätkiksi ja kesäkurpitsa paksuiksi viipaleiksi (isot viipaleet puolittaen). Leikkaa perunat ja tomaatit kuutioiksi.
Kuumenna öljyä kattilassa ja kuullota salaattifenkolia, papuja ja kesäkurpitsaa muutaman minuutin ajan öljyssä mutta varo ruskistamasta. Lisää peruna, tomaatti ja kasvisliemi. Kiehauta ja keitä sen jälkeen miedolla tulella 15–20 minuutin ajan.
Purista appelsiinista mehu. Huuhdo ja silppua fenkolin ja basilikan lehdet. Käsittele kala (ja mahdolliset äyriäiset) ja leikkaa kala sopiviksi suupaloiksi.
Kun kaikki vihannekset ovat lähes kypsiä, lisää kala (ja mahdolliset äyriäiset). Jos haluat juhlavaa keittoa, voit lurauttaa siihen ranskalaiseen tapaan tilkan valkoviiniä ja mahdollisesti pastista, anisviinaa. Keitä viitisen minuuttia kunnes kala on kypsynyt. Mausta keitto appelsiinimehulla, fenkolilla ja basilikalla sekä tarvittaessa suolalla ja pippurilla. Valkosipulin ystävä puristaa kuumaan keittoon vielä kynnen.
Anna kuulua