Maa-artisokkaa pääsiäispöytään | Olemme puutarhassa

Mullasta nousee kasvi

Hernesatoa

Maa-artisokkaa pääsiäispöytään

Yksinkertaisen hienostunut maa-artisokkakeitto

Viime vuoden maa-artisokkasato on ollut varastoituna maakuoppaan puutarhan perälle. Siellä mukulat ovat uinuneet kinoksen alla, kun käytimme ensin pakastimesta soseita, joita olimme syksyllä valmistaneet maa-artisokasta. Nyt mukulat on kaivettu esille: on aika laittaa niistä herkkuja pääsiäispöytään!

Pääsiäistä vietetään kevätpäiväntasausta seuraavan täydenkuun jälkeisenä sunnuntaina. Sen ajankohta siis vaihtelee vuodesta toiseen. Itse asiassa pääsiäinen on samana päivänä 532 vuoden välein! Yhtäältä kuu ”syntyy” joka 19. vuosi samana kuukauden päivänä ja toisaalta vuoden viikonpäivät sattuvat samalle kuukaudenpäivälle joka 28. vuosi. Tänä vuonna pääsiäinen asettuu huhtikuun alkupuolelle.

Pääsiäisenä päästään vihdoin paastosta, mutta toisaalta pitkä perjantai on ankarin suuren paaston päivistä. Kustaa Vilkuna kertoo, että ennen vanhaan lieteen ei pitkänä perjantaina viritetty tulta, siispä syötiin vain kylmiä ruokia ja edellispäivän keitoksia ja niitäkin vasta auringon laskettua. Pääsiäissunnuntaina sai sitten mässäillä – jos oli millä mässäillä. Ongelmana oli tietysti, että elettiin vuoden laihinta aikaa mitä tulee ruokavarastoihin! Ehkä se selittää sellaiset perinteiset suomalaiset pääsiäisruoat kuin mämmin (mallaspuuro) sekä pashan (maitoherkku): aika vähistä aineksista ne on kyhätty. Meidänkin pääsiäisteemamme on tänä vuonna maa-artisokka siitä yksinkertaisesta syystä, että sitä on vielä jäljellä. Maa-artisokasta kokataan sekä alkuruokaa, pääruoan lisäkettä että leivonnaisia jälkiruoaksi.

Yksinkertaisen hienostunut maa-artisokkakeitto

Maa-artisokasta tehdään usein sosekeittoa, tuntuu että monet keittokirjat eivät muita maa-artisokkareseptejä tunnekaan. Tyypillistä on suurustaa maa-artisokkakeitto kermalla tai tuorejuustolla taikka muulla vastaavalla. Tällä kertaa valmistimme yksinkertaisen maa-artisokkakeiton suurustamalla sen perinteiseen tapaan munankeltuaisella ja pienellä määrällä kermaa. Maa-artisokka on miedon makuista, joten keittoa ei mausteta voimakkailla mausteilla, vaan pinnalle sirotellaan vihanneskrassin pirteänraikkaita versoja. Tällainen keitto sopinee hyvin vaikkapa pitkän perjantain pöytään alkuruoaksi. Tässä reseptissä on sekin hyvä puoli, että soppakulho pääsee kerrankin tarpeelliseen käyttöön: keitto suurustetaan tarjoiluastiassa, vatkaamalla kuumaa keittoa keltuaisen ja kerman kanssa. Jos siis astiakaapissasi lymyää mummon vanha soppa-astia niin nyt voit kaivaa sen esiin ja alkuperäiseen käyttöönsä! Tämän ohjeen inspiraationa on käytetty Kaarina Kaurinkosken ja Mysi Lahtisen reseptejä.

Maa-artisokkaa valkoviinissä

Maa-artisokkaa valkoviinissä

Maa-artisokkaa valkoviinissä

Maa-artisokkaa valkoviinissä voi tarjota pääruoan lisäkkeenä vaikkapa pääsiäispäivänä. Ei tosiaankaan ole hyvä ajatus nauttia kaikkia näitä maa-artisokkaruokalajeja saman aterian aikana, jos ei ole tottunut maa-artisokan syöjä. Siinä voi mennä vatsa sekaisin. Maa-artisokka on valtavan terveellistä, sen käyttöä suositellaan muun muassa diabeetikoille inuliinin takia. Inuliini on hiilihydraatti, joka hajoaa elimistössä fruktoosiksi. Maa-artisokka sisältää myös runsaasti ravintokuitua ja hivenaineita (erityisesti rautaa) eikä rasvaa ollenkaan. Mutta yhtäkkiä suurina määrinä nautittuna se kyllä aiheuttaa ilmavaivoja! Eli pienen tauon jälkeen pääsiäispäivänä voi lammaspaistin kumppaniksi tarjota valkoviinissä kypsennettyjä maa-artisokkalohkoja.

Maa-artisokkacupcaket

Maa-artisokkacupcaket

Maa-artisokkacupcaket

Viime aikoina on ollut trendikästä käyttää juureksia makeissa leivonnaisissa. Etenkin sellaisia reseptejä näkee usein, joissa punajuurta käytetään suklaisissa kakuissa ja muffinseissa. Ajattelimme kehittää vastaavanlaisen reseptin maa-artisokasta, koska sen luulisi sopivan vähintäänkin yhtä hyvin makeisiin ruokalajeihin kuin punajuuren. Maa-artisokan hienostuneen makea aromi sai meidät haaveilemaan limetistä ja vaniljasta, joten kehittelimme trendiohjeista toisen pääsiäispäivän iltapäiväteelle reseptin, jossa yhdistimme kaikki nämä ainekset: maa-artisokkacupcaket. Ja katso, se toimii!

Katso reseptit

Vastakaikua

    Vallaton mummeli · Toukokuun 3. päivänä 2013 klo 12.43

    Hienoja vinkkejä maa-artisokasta! Vähän aikaa sitten näin jonkun puutarhaohjelman, jossa maa-artisokat valmistettiin kuorineen – muistaakseni uunissa. Ohjelma on varmaan jossain tallessa, kunhan muistaisin, mikä ohjelma. Pitääpä mennä sadonkorjuuseen ja testata. Nam!

    Vastaa tähän viestiin  – tai aloita uusi keskustelu
      Puutarhan Väki · Toukokuun 3. päivänä 2013 klo 21.50

      Kiitos palautteesta! Olisikohan se ohjelma ollut Trädgårdsonsdag eli Puutarhakeskiviikko? Jossakin jaksossa kokki Tareq Taylor valmisti maa-artisokasta ruokia kuorimatta mukuloita. Varmasti sekin onnistuu kun harjaa mukulat huolellisesti puhtaiksi, varsinkin jos mukulat ovat ”kaunismuotoisia”. Valitettavasti välillä ne ovat todella muhkuraisia ja hankalia pestä. Mutta uskoisin että esimerkiksi ohjeemme mukaisen maa-artisokkapikkelsin voisi tehdä myös kuorimatta mukuloita.

      Vastaa tähän viestiin  – tai aloita uusi keskustelu

Anna kuulua

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *