Alaterassin tukimuurit (3) | Olemme puutarhassa

Mullasta nousee kasvi

Puutarha remontissa

Alaterassin tukimuurit (3)

Tukimuuri

Syyslomalla syntyi taas pätkä tukimuuria alaterassia rajaamaan.

Kylläpä aika kiiruhtaa – on kulunut jo kaksi vuotta siitä, kun kerroimme alaterassimme tukimuurien perustamisesta terassin yhdelle sivulle (alaterassin tukimuurit 1&2). Viime vuosi meni varastorakennuksen viimeistelemisessä ja tämän vuoden alkupuoli on vierähtänyt autotallin muutostöissä. Vasta syyskuussa ehdimme taas muurinrakennushommiin.

Kuten aiemmin kerroimme, muurien on tarkoitus rajata talon edustalla oleva täyttömaa-alue kahdelta laidalta, kahta muuta reunustavat talo ja varastorakennus. Kaksi vuotta sitten perustettiin Kirsikkapuistoon rajautuvat muurit, nyt jatkoimme työtä varaston kulmalta. Kaksi vuotta sitten perustetut muurit ovat muuten asettuneet oikein hyvin; kivien rakoihin on omia aikojaan pesiytynyt muun muassa saniaisia, jotka sopivat mainiosti kasvamaan pohjoisen puolen varjoisissa muureissa.

Saniainen on löytänyt muuriin

Saniainen on löytänyt muuriin

Homma jäi tälläkin kertaa kesken, noin seitsemän metriä muuria puuttuu vielä terassin kulmalta. Siinä sijaitsevat terassialueen ainoat istutukset, jotka selvisivät remontista. Kasveille pitää löytää uusi paikka ennen kuin muurin rakentamista jatketaan – ensi kesänä toivon mukaan!

Koska varasto sijaitsee rinteen puolella tonttia, tällä kertaa ei tarvittu yhtä korkeaa pengerrystä kuin toissa vuonna rakennetulla alueella. Yksi muuri siis riitti – toisella sivullahan muurit ovat kahdessa tasossa.

Kaksoismuurin edessä on polku, mutta tämä uusi muurinpätkä rajautuu nurmikkoon. Sen vuoksi tällä kertaa aloitimme muurin rakentamisen asentamalla liuskan juurimattoa erottamaan muurin perustukset nurmesta. Emme halua juolavehnän ja muiden juuririkkaruohojen luikertelevan muuriin; sieltä niiden kitkeminen olisi mahdotonta muuria rikkomatta!

 • Juurimatto erottaa nurmen muurin perustuksista

  Juurimatto erottaa nurmen muurin perustuksista

  Juurimattoa asennetaan

  Juurimattoa asennetaan

  Juurimatto on asennettu

  Juurimatto on asennettu

Tämänkin muurin rakentaminen onnistui omalta tontilta peräisin olevalla kierrätysmateriaalilla. Liuskekiviä riittää aina vaan, asennushiekaksi käytettiin autotallin lattian alta kaivettua hiekkaa ja perustus tehtiin sorasta, joka oli kärrätty paikalle varaston perustusten rakentamisen yhteydessä. Muurin taakse muodostuva istutusallas täytettiin oman kompostin mullalla sekä remontin yhteydessä piha-alueelta kaivetulla mullalla, joka siivilöitiin puhtaaksi rikkaruohojen juurista.

 • Muurin peruskivet

  Muurin peruskivet

  Muuri valmistuu

  Muuri valmistuu

  Muuripenkki

  Muuripenkki

Muut jaksot ”Tukimuurit”‑sarjassa

 • Osa 1: Kun kevään kiireisin kylvösesonki oli ohi aloitimme taas pihan kivityöt. Tällä kertaa vuorossa ovat tukimuurit alaterassille eli entisen autotallin edustalla sijaitsevalle täyttömaatasanteelle.
 • Osa 2: Elokuussa saimme vihdoin valmiiksi alaterassia yhdeltä laidalta rajaavat tukimuurit, jotka jäivät kesäkuussa keskeneräisiksi. Kuten kaikessa rakentamisessa ja remontoinnissa, itse muuri syntyi nopeasti kun pohjatyöt oli tehty kunnolla.

  Anna kuulua

  Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *