Mullasta nousee kasvi

Ryytisalvialajikkeita

Alkusyksy palstalla ja puutarhassa

Maa-artisokka kukkii

Lämpimät säät ovat lykänneet osaa sadonkorjuusta, mutta ikuisuuksiin ei tämäkään kesä jatkunut. Ruskasyksy on alkanut.

Loppukesä venyi tänä vuonna pitkäksi, kun lämpimät säät jatkuivat syyskuun puoleenväliin saakka. Päivien lyheneminen näkyy kuitenkin jo luonnossa: ruska hiipii jo maisemaan ja viileät yöt ovat pitäneet kosteudesta huolta vaikka sadetta ei ole paljon saatukaan. Nyt on tyylilaji muuttumassa: viileät tuulet ja sateiset päivät kertovat syksyn jo tulleen.

Perunankorjuu

Perunankorjuu

Menneellä istutusajalla riitti kuitenkin lämpimiä päiviä. Yhtenä suloisena sunnuntaipäivänä, kun kuu oli juuresten korjuulle otollisissa merkeissä, korjasimme loput perunat. Maassa oli vielä suurin osa lajikkeista Mayan Twilight ja Asparges. Elokuussa riemuitsimme jo siitä, että tänä vuonna perunarutosta ei ole ollut vaivaa. Sadonkorjuun yhteydessä löytyi kuitenkin pari kasvia, joiden mukulat olivat ruton saastuttamia. Mutta suurin osa sadosta oli kuitenkin puhdasta, vaikka peruna sai kasvaa niin kauan kuin jaksoi. Useimpina kesinähän sitä joutuu jo kesken kautta leikkaaman ruton vaivaamat lehdet ja varret alas mukuloiden suojaamiseksi taudilta.

Peruna ’Mayan Twilight’

Peruna ’Mayan Twilight’

Molemmat perunalajikkeet ovat meille ennestään tuntemattomia.Mayan Twilight on jännittävä uutuus, sillä se on eri perunalajia (Solanum phureja) kuin meille tutut perunalajikkeet, jotka ovat kasvitieteelliseltä nimeltään S. tuberosum. Mayan Twilight osoittautui hauskan punaläikikkääksi perunaksi, jolla on lämpimän keltainen malto. Mukulat ovat melko jauhoisia ja ne hajoavat helposti keitettäessä, koska keittoaika on paljon lyhyempi kuin tavallisemmilla lajikkeilla. Olemmekin valmistaneet Mayan Twilightin uunissa tai pannulla kypsentäen. Hyvää on ollut, maku ei juurikaan eroa muista perunoista.

Aspargesia pidetään herkkuperunana mutta meille se oli pieni pettymys. Sato ei ollut kovin kummoinen ja osa mukuloista jäi pieniksi vaikka kasvukausi oli niin pitkä. Ainakaan tämän kokemuksen perusteella Asparges taisi jäädäkin kokeiluksi.

Salkopapu ’Brienzer’

Salkopapu ’Brienzer’

Salkopavun Brienzer satokausi jatkuu yhä, se on osoittautunut paljon pidemmän kasvukauden vaativaksi kuin aikaisempi tuttavuutemme Cosse Violet. Mutta palot ovat hyvin herkullisia ja mureita, joten ainakin lämpiminä kesinä Brienzeriä kannattaa viljellä. Kun vain tietäisi etukäteen tuleeko kesästä lämmin…

Muut pavut ovat jo kasvaneet ohi tuorekäytön ja olemme keränneet tuleentuvia palkoja kuivatettavaksi. Ne on ripustettu vintille kuivumaan vanhoihin henkareihin. Kaikki palot eivät kuitenkaan ole vielä olleet valmiita kerättäviksi, joten osittain sato kypsyy vielä palstalla. Toivottavasti sateet eivät pilaa papuja ennen kuin saamme ne korjattua!

Myöskään maustefenkolin siemenet eivät vielä näytä siltä, että ne olisivat kypsiä kerättäviksi. Fenkoli kasvaa todella rehevästi ja tekee jatkuvalla syötöllä uusia kukkia. Olemme yrittäneet leikata uutta kasvua kukkien kehittymisen hillitsemiseksi jotta pidemmälle kehittyneet kukinnot ehtisivät kehittyä ja siemenet kypsyä.

Vuonankaalikylvöksiä eri kuukausilta

Vuonankaalikylvöksiä eri kuukausilta

Heinäkuussa kylvetystä vuonankaalista olemme saaneet jo satoa ja elokuunkin istutusajalla tehdyt kylvöt ovat itäneet ja kehittyneet hyvin. Näillä näkymin saamme hienon vuonankaalisadon tänä vuonna! Loppukesällä istutimme myös joitakin salaatintaimia, jotka nekin ovat kehittyneet hyvin.

Tomaatit ovat vihdoin alkaneet joukolla punertua; luulisi että näin lämpimänä kesänä niiden kehitys olisi ollut nopeampaa, mutta vasta muutaman viikon olemme voineet kerätä mainittavampia määriä tomaatteja. Mutta hedelmät ovat terveitä eivätkä halkeilekaan kovin helposti, joten kesä on selvästi ollut suotuisa tomaatillekin.

Avomaatomaatti ’Gardener’s Delight’

Avomaatomaatti ’Gardener’s Delight’

Kurkkujen ja kesäkurpitsojen sesonki alkaa olla ohi, viimeiset kehittyvät kesäkurpitsat ovat tyypillisesti huonosti pölyttyneitä eli ne alkavat helposti mädäntyä kukkakärjestä lähtien. Kurkkusato oli tänä kesänä ennätysmäinen, mutta nyt lehdet ovat härmän peitossa ja kasvit ryytyneet surullisen näköisiksi.

Mutta on palstalla vielä kukoistaviakin kasveja, varsinkin lehtikaalit rehottavat aina vain komeammin. Niin, ja maa-artisokka kukkii!

Vastakaikua

    Tuija · Syyskuun 19. päivänä 2013 klo 20.23

    Ihana kesä on kasvimaalla (ja muuallakin) ollut. 😀 Ehtisittekö kertomaan tarkemmin tuosta papujen kuivaamisesta?! Kuulostaa mielenkiintoiselta! Tänä vuonna niitä on tullut niin paljon (kuten kaikkea muutakin), ettei syömällä ole perässä pysynyt. Pakastinkin pursuaa kohta liitoksistaan, vaikka sieniä pitäisi vielä saada sopimaan.

    Vastaa tähän viestiin  – tai aloita uusi keskustelu

Anna kuulua

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Connect with Facebook