- lehtikaalia (mielellään palmukaalia eli mustakaalia)
- 200–300 g
- sipuli
- 1
- valkosipulin kynttä
- 1–2
- mukulaselleriä (vaihtoehtoisesti pieni juuripersilja tai pieni palsternakka)
- pieni pala
- punainen paprika (tai kaksi pienempää suippopaprikaa)
- 1
- tomaattimurskaa
- 1 purkki
- kasvislientä tai vettä
- 1 dl
- valkoisia papuja tai noin 2 dl itse keitettyjä valkoisia papuja
- 1 purkki
- oliiviöljyä
- persiljaa
Jos käytät säilykepapuja, valuta niistä vesi ja huuhtele hyvin. Jos käytät kuivia papuja, liota ja keitä ne pakkauksen ohjeen mukaan lähes valmiiksi. Papuja voi myös keittää etukäteen ison määrän ja pakastaa sopivina annoksina tulevaa ruuanlaittoa varten.
Huuhtele kaalinlehdet hyvin ja poista lehtiruoti. Ravistele tai linkoa liika vesi pois. Leikkaa lehdet suikaleiksi tai paloiksi.
Kuori ja leikkaa sipuli paloiksi. Kuori ja viipaloi valkosipulinkynnet. Kuori ja kuutioi mukulaselleri (tai juuriselleri tai palsternakka, jos käytät jompaa kumpaa mukulasellerin sijasta). Huuhtele paprika, poista kanta, sisäosan kalvot ja siemenet ja leikkaa suikaleiksi. Huuhtele persilja, ravistele liika vesi pois ja silppua pieneksi.
Kuumenna öljy tilavassa kattilassa ja lisää sipuli ja mukulaselleri. Kuullota mutta älä ruskista. Muutaman minuutin jälkeen lisää paprika ja sitten valkosipuli ja jatka kuullottamista kunnes paprika pehmenee ja valkosipulista irtoaa aromi. Lisää sen jälkeen kaali ja jatka kuullottamista pari minuuttia sekoittaen jatkuvasti, jotta kaali ei tartu kattilan pohjaan. Lisää sitten tomaattimurska ja liemi tai vesi. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä kannen alla matalassa lämpötilassa noin 15–20 minuuttia kunnes kaikki vihannekset ovat kypsyneet. Lisää sitten pavut ja keitä vielä muutama minuutti, jotta pavutkin lämpenevät kunnolla.
Mausta valmis pata persiljasilpulla ja tarjoile keitettyjen perunoiden, pastan, riisin tai muun vastaavan lisäkkeen kera.
Anna kuulua