Palmusunnuntaina koulimme basilikan taimet. Siemenet oli kylvetty helmikuussa ja puolessatoista kuukaudessa taimet olivat kehittäneet vähintäänkin yhden parin täysikasvuisia lehtiä ensimmäisten, ns. sirkkalehtien lisäksi. Se on merkki taimesta, joka on valmis koulittavaksi.
Kylvämme basilikat, samoin kuin muutkin melko nopeasti kehittyvät kasvit pelkkään taimimultaan. Joidenkin viikkojen kuluttua taimimulta alkaa kuitenkin olla kasvaville taimille liian ravinneköyhää. Sen vuoksi koulimme taimet ruukkuihin, joissa onkin sitten jo tuhdimpi kasvualusta. Itse käytämme Puutarhan Mustaa Multaa, joka on mukavan muhevaa ja pidättää hyvin kosteutta. Sen sijaan hitaammin kasvavat kasvit kylvämme purkkeihin, joissa on mustaa multaa pohjalla ja päällä taimimultaa. Näin taimet itävät laihassa mullassa, mutta pääsevät kiinni ravinteisiin kasvun alettua. Koulimista ei ehkä tarvita esikasvatuksen aikana lainkaan, jos on tullut valittua tarpeeksi tilava ruukku.
Koulimisessa taimet irrotetaan varovasti multapaakusta ja toisistaan. Taimeen tartutaan lehdestä, ei varresta. Lehden vahingoittuminen ei ole fataalia, mutta jos pikkutaimen varsi murtuu, se on melko varmasti menoa! Uuteen ruukkuun kaivetaan syvä ja kapea kuoppa, johon juuret asetellaan varovasti. Apuna käytetään koulimispuikkoa tai ‑tikkua, jolla sekä kuopan tekeminen että juurten ohjailu uusille sijoilleen käy kätevästi. Lyijykynä käy mainiosti tähän tarkoitukseen. Jos kasvin saa irrotettua juuripaakkuineen, voi istutuksen tehdä pienellä istutuslapiolla. Lopuksi kuoppa peitellään hellävaroen ja kastellaan. Meidän koulimispuikkomme on erityisen rakas: se on matkamuisto Linnén puutarhasta Uppsalasta, jonka kaadetusta jalavasta puikko on sorvattu!
Balkon Star on pienilehtinen pensasmainen basilika, joka on parhaimmillaan yksittäiskasvina. Sen vuoksi koulimme kunkin taimen omaan turvepottiinsa. Potit sijoitettiin laakeaan vatiin, jossa niitä on helppo kastella yhdellä kertaa altapäin. Aton on puolestaan roteva ja pystykasvuinen, mutta se ei haaraudu, joten se sopii kasvatettavaksi ryhmässä. Koulimme suurimman osan taimista pitkulaiseen saviruukkuun ja loput neljä pyöreään ruukkuun.
Kouliminen on kasville rankka kokemus, jonka jälkeen kasvu pysähtyy päiväksi pariksi. Niiden aikana paljastuu, selviääkö taimi hengissä koettelemuksesta vai oliko se liikaa. Noina muutamana päivänä on hyvä suojella pikkutaimia liialta paahteelta ja suihkutella niitä silloin tällöin.
Pitkäperjantai ja ulkona on asianmukaisen harmaata ja räntäistä. Mutta kaikki koulitut basilikan taimet voivat silminnähden hyvin ja Mrs. Burns on itänyt. Elämä voittaa!