Elokuista sadonkorjuuta | Olemme puutarhassa

Mullasta nousee kasvi

Ryytisalvialajikkeita

Elokuista sadonkorjuuta

Perunasatoa: ’Anuschka’ ja ’Siikli’

Tärkeimmät työt alenevan kuun kautena elokuussa liittyivät sadonkorjuuseen. Perunannosto oli ohjelmassa poutaisena juuripäivänä.

Olimme istuttaneet perunaa vähemmän kuin aiempina vuosina, koska ajatuksena oli viljellä perunaa lähinnä kesäksi ja säästää tilaa muille kasveille. Perunaa oli siis istutettu vain yhteen neljästä lohkosta kasvimaalla, ja siinäkin oli oma alueensa maa-artisokalle. Kuitenkin perunasatoa riitti myös varastoitavaksi asti monta kiloa.

Olimme istuttaneet kahta eri perunalajiketta, Anuschkaa ja Siikliä, kumpaakin suunnilleen yhtä paljon. Siikli jäi melko pieneksi, mutta yhteensä kuusi kiloa tuli kuitenkin varastoitaviakin mukuloita. Anuschka valmistui Siikliä aikaisemmin syöntikuntoon ja mukulat olivat sadonkorjuunkin aikaan Siikliä isommat. Anuschkaa saimme varastoitavaksi yhdeksän kiloa. Kun makukin on miellyttävä, Anuschkaa voi tosiaan suositella varhaisperunaksi!

Onneksi perunannostolle varattuna juuripäivänä oli poutaa. Mukulat saivat korjaamisen jälkeen kuivahtaa joitakin tunteja kasvimaalla ennen varastoon viemistä. Se edesauttaa säilymistä.

Itusilmuista kasvatettuja valkosipulin istukassipuleita

Itusilmuista kasvatettuja valkosipulin istukassipuleita

Samana päivänä korjasimme myös valkosipulin itusilmuista kasvatetut sipulit. Itusilmut oli kerätty viime kesänä kukkimaan jätetyistä valkosipuleista ja ne oli istutettu myöhään syksyllä. Vajaassa vuodessa itusilmuista oli kehittynyt terhakkaita pyöreitä istukassipuleita. Ne on tarkoitus istuttaa uudelleen kasvimaalle, kunhan ne ovat ehtineet hieman kuivahtaa. Ehkä ne olisi voinut myös jättää vanhalle paikalleen ja odottaa hienoja monikyntisiä sipuleita ensi vuonna. Koska meidän palstalla valkosipulit täytyy joka tapauksessa siirtää toiseen paikkaan, ajattelimme nostaa ne tässä vaiheessa ja istuttaa uudelleen vähän myöhemmin. Tämä oli ensimmäinen kerta kun kokeilemme valkosipulin lisäämistä itusilmuista, joten saa nähdä miten se onnistuu…

Juuripäivä soveltui myös muiden juurikasvien kuten punajuuren korjuuseen. Niitä emme kuitenkaan korjanneet kokonaan, koska kaikki punajuuret eivät olleet vielä nousseet ylös maasta. Korjasimme siis vain kauden ensimmäiseen juurespaistokseen tarvittavat punajuuret, palsternakat ja porkkanat.

Punajuuria ’Ągyptische plattrunde’

Punajuuria Ągyptische plattrunde

Tämä on myös ollut huippusesonki papujen sadonkorjuuta ajatellen. Pavut eivät ole kärsineet viileästä säästä, vaan sato on ollut runsas. Olemme tänä kesänä kasvattaneet kahta pensaspapua, Maxi ja Purple Teepee, sekä salkopapua Cosse Violet. Ne ovat hyvä yhdistelmä siinä mielessä, että sato valmistuu jaksoittain: ensin on Maxi valmis korjattavaksi, sitten Purple Teepee ja viimeiseksi valmistuu Cosse Violet’nsato. Kaikkea ei siis joudu syömään tai pakastamaan samaan aikaan!

Pensaspapuja (’Maxi’ ja ’Purple Tee Pee’) poimimassa

Pensaspapuja (Maxi ja Purple Tee Pee) poimimassa

    Anna kuulua

    Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *