Eteläsaksalainen perunasalaatti | Olemme puutarhassa

Mullasta nousee kasvi

Hernesatoa

Eteläsaksalainen perunasalaatti

perunoita (mieluiten kiinteänpuoleisia yleisperunoita)
750 g
sipuli
pieni
suolaa
vahvaa lientä
¾–1 dl
viinietikkaa
3 rkl
öljyä
2 rkl
pippuria
Perunasalaatti

Perunasalaatti

Keitä perunoita kokonaisina ja kuorineen vedessä kunnes ne ovat lähes pehmenneet. Kaada vesi pois ja jäähdytä perunoita ilman kantta, kunnes voit kuoria ne. Kuori odottaessasi sipuli ja leikkaa se pieniksi kuutioiksi. Laita sipuli kulhoon ja sirottele noin ½ tl suolaa päälle. Sekoita ja hiero kuutioita kevyesti haarukalla. Kun voit käsitellä perunoita, leikkaa ne puolen sentin tai sentin paksuisiksi siivuiksi (mitä pehmeämpää peruna on, sitä paksummat viipaleet). Lisää perunat kulhoon, kaada päälle noin puolet kuumasta liemestä (mieluiten sieni-kasvislientä), viinietikka ja öljy. Sekoita varovasti, maista ja lisää tarvittaessa suolaa ja pippuria. Kun nesteet ovat imeytyneet perunoihin (siihen menee muutama minuutti), lisää lientä niin että salaatin koostumus on makusi mukainen.

Etelä-Saksassa perunasalaatti on usein aika kosteaa. Se ei muistuta meillä tyypillistä kermaviili- tai majoneesikastikkeeseen tehtyä salaattia (jollaisia ovat myös pohjoissaksalaiset perunasalaatit), vaan voi olla lähes muusimaista. Sen vuoksi salaatti tehdäänkin yleisperunoista (me viljelimme viime kesänä Lady Feliciaa, jota luonnehditaan melko kiinteämaltoiseksi). Ei siis ole ongelma, jos perunat hieman muussaantuvat!

Reseptiä voi varioida käyttämällä sipulin sijasta purjosipulia (noin 10–15 sentin pätkän) taikka lisäämällä yhden valkosipulin kynnen murskattuna sipuliin/purjoon.

Tarjoile salaatti haalean lämpöisenä.

    Anna kuulua

    Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *