- salaattifenkolin varsia ja lehtiä, kaalin runkoa, porkkanaa, palsternakkaa, sipulia ja valkosipulia
- 450 g
- lehtiselleriä tai lipstikkaa (taikka mukula- tai varsiselleriä)
- nippu
- tillin varsia
- persiljaa
- nippu
- timjamia
- pari oksaa
- laakerinlehti
- 1
- kynteliä
- pari oksaa
- kokonaista mustapippuria
- 7
- suolaa
- ½ tl
- kylmää vettä
- 2 l
Kuori, pese tai huuhtele kasvikset ja pilko karkeiksi paloiksi. Huuhtele yrtit. Laita kaikki ainekset ja vesi kattilaan ja kuumenna kiehuvaksi. Keitä hiljalleen 1½ – 2 tunnin ajan. Siivilöi liemi painamalla kasviksia niin että saat kaiken nesteen talteen. Heitä kasvikset kompostiin, ne ovat antaneet arominsa liemeen.
Keitättekö vielä lientä kokoon? Taidan tehdä tätä annoksen. Minullakin on fenkolia kasvamassa enkä osaa sitä kovin moneen ruokalajiin laittaa. Kesäkurpitsan kanssa kasvissosekeitossa se on aika hyvää.
Lientä voi keittää kokoon jos haluaa vaikkapa säilyttää sen pakastamalla myöhempää käyttöä varten. Tästä määrästä tulee noin 1½ litraa ohjeen mukaan. Se on sopiva määrä jos heti tekee keiton neljälle hengelle mutta säilytystä varten vähän liikaa.
Täytyykin kokeilla sosekeittoa yhdessä kesäkurpitsan kanssa!