Mullasta nousee kasvi

Ryytisalvialajikkeita

Hedelmä-, kukka- ja lehtipäivien kylvöpuuhia

Multa kastellaan hyvin ennen kylvöä

Kuukalenterin mukaan lauantaina 3.3. oli hedelmäpäivä, sunnuntaina 4.3. kukkapäivä ja maanantaina 5.3. lehtipäivä. Se tarkoitti kylvöpuuhia: tomaatin, latva-artisokan, purjosipulin ja koko joukon erilaisia yrttejä siemenet päätyivät multaan.

Ruukussa talon seinustalla kasvaa joka vuosi valikoima erilaisia tomaatteja. Kokeilemme mielellämme uusia erikoisia lajikkeita, tällä kertaa kylvimme kirsikkatomaattia Tigerette Cherry, keltaraidallista Fuzzy Wuzzy-tomaattia sekä hassua vihreää tomaattia Green Sausage.

Olemme kasvattaneet menestyksellä tavallista tähkälaventelia (Lavandula angustifolia) puutarhassa jo monen vuoden ajan. Laventeli selvästi viihtyy rinteen laihassa moreenimaassa. Viime kesänä istutimme laventelia Hidcote Blue myös reunuskasviksi yhteen keittiöpuutarhan kohopenkeistä. Saa nähdä talvehtiiko se siellä yhtä hyvin, koska puutarhan alavammalla alueella jankko on tuhtia savea. Toki kohopenkissä maata on parannettu, joten toivon sen edesauttavan laventelin viihtymistä. Laventeli on ihana kasvi joten kylvimme sitä taas lisää, kyllä sille paikka löytyy!

Tällä kertaa hankimme tähkälaventelin lisäksi myös tupsulaventelin (Lavandula stoechas Purple Ribbon) siemeniä. Sehän on paljon arempi laji, jota meillä käytetään lähinnä kesäkukkana. Siemenpussissa sanotaan että tämäkin laventeli voisi talvehtia suotuisassa paikassa, mutta noinkohan se pätee täällä meillä? Täytyy kokeilla.

Impulssiostoksena puutarhaliikkeestä tarttui mukaan pussi lyyrasalvian (Salvia lyrata Purple Volcano) siemeniä. Se on kuulemma punertavalehtinen monivuotinen salvia, jolla on violetit kukat. Kukkapenkki kaipaa täydennystä siinä kohdin, mihin tehtiin kaivanto sadevesiviemärin johtamiseksi kadun puolelle, joten ajattelimme kasvattaa myös joitakin perennoja siemenestä.

Latva-artisokkaa olemme viljelleet jo kahtena edellisenä vuonna mutta aika huonolla menestyksellä. Nyt menivät multaan viimeiset Venetsiasta muutama vuosi sitten ostetut siemenet. Jos tällä kertaa emme saa kunnon satoa niin latva-artisokka saa meidän osalta mennä historiaan epäonnistumisena, josta otettiin opiksi…

Latva-artisokan kylväminen

Latva-artisokan kylväminen

Purjosipulin kylvimme tyhjään öljypurkkiin, koska siinä sen juuret saavat kasvaa pitkiksi esikasvatuksen aikana. Sivusuunnassa purjo tarvitsee vähän tilaa, joten kapea mutta syvä astia on omiaan esikasvatusastiana.

Ryytisalvia ei ole aivan yhtä monipuolinen keittiössä kuin lempiyrttimme timjami, mutta se on hyvin koristeellinen kasvi. Istutamme ryytisalviaa myös kukkapenkkeihin tuomaan harmaan säväyksen voimakkaiden värien rinnalle.

Basilikaa olemme kylväneet jo helmikuussa, mutta sitä menee paljon. Lajike nimeltä Aton on suosikkimme, koska se on terve ja kasvaa rehevästi. Vihanneskrassia kylvimme ”pikavihreäksi” eli leikattavaksi suoraan kylvöastiasta voileivän tai salaatin päälle. Yhden ruukun kylvimme kuitenkin isolehtistä vihanneskrassia (Lepidium sativum Grossblättrige) varhaiseksi salaatiksi.

Tänä keväänä kokeilemme kylvösten päällä ensimmäistä kertaa vermikuliittia. Aiemmin on pitkän esikasvatuksen aikana mullan pintaan saattanut ilmestyä levää tai muuta epämiellyttävää. Ehkä vermikuliitti ehkäisee sellaisen. Nyt ruukut lämmittelevät kodinhoitohuoneen lattialla, jossa siemenet yleensä itävät nopeasti lattialämmityksen vuoksi. Useimmat kasvit tarvitsevat itämisvaiheessa ”alalämpöä”. Kun siemenet ovat itäneet, ruukut siirretään valoisampaan ja viileämpään tilaan. Keittiön ikkunalaudalla on lisävalona kasvilamppu, kun taas kuistilla on paljon luonnonvaloa ja ainakin öisin hieman huoneenlämpöä viileämpää. Jonkin aikaa tila riittää esikasvatettaville taimille, mutta jossain vaiheessa alkaa tulla tungosta… Toivottavasti silloin ovat ilmat jo lämmenneet!

Vastakaikua

  Puutarhan Väki · Maaliskuun 10. päivänä 2012 klo 21.50

  Tomaatit, basilika ja vihanneskrassi itivät vauhdilla ja ne siirrettiin kodinhoitohuoneesta valoisampiin tiloihin jo naistenpäivänä 8.3. Myös laventeli itää jo mutta hajanaisesti. Siirtelemme sitä yöksi lämpimään ja päiväksi valoisaan jotta itäminen jatkuisi, mutta jo itäneet taimet eivät venähtäisi liian honteloiksi.

  Vastaa tähän viestiin  – tai aloita uusi keskustelu
  Puutarhan Väki · Huhtikuun 8. päivänä 2012 klo 20.36

  Salviat eivät ole itäneet vielä pääsiäisenäkään, vaikka niiden itämisajan pitäisi olla 1–3 viikkoa. Olemmeko tappaneet ne kuivuuteen, märkyyteen vai liian korkeaan itämislämpötilaan? Emme taida koskaan saada tietää… Onneksi kaikki muut kasvit ovat itäneet ja pärjänneet mainiosti tähän asti!

  Vastaa tähän viestiin  – tai aloita uusi keskustelu

Anna kuulua

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Connect with Facebook