Hedelmäinen raparperijuoma | Olemme puutarhassa

Mullasta nousee kasvi

Hernesatoa

Hedelmäinen raparperijuoma

raparperia (noin 8–10 vartta koosta riippuen eli noin 2 l viipaleina)
1 kg
vettä
1 l
luomuappelsiini
1
luomusitruuna
1
sokeria
2½ dl
mintun oksaa
2–3
sitruunamelissan oksaa
2–3

Huuhtele raparperinvarret, mutta älä kuori (ellei varsi ole vahingoittunut). Kuoresta tulee mehuun hieno punertava väri. Pilko raparperinvarret ohuiksi viipaleiksi. Pese appelsiini ja sitruuna lämpimällä vedellä ja vuole niiden kuoresta kuorimaveitsellä noin kymmenen senttimetrin pituinen ja sentin levyinen suikale. Purista appelsiinista ja sitruunasta mehu. Huuhtele yrtit.

Mittaa raparperi ja vesi tilavaan kattilaan (4 l) ja lisää hedelmien kuoret ja mehu. Kuumenna kovalla lämmöllä kiehuvaksi ja keitä sen jälkeen miedommalla tulella noin kymmenen minuutin ajan kunnes raparperi on pehmennyt.

Ota toinen kattila ja pane yrtit kattilaan. Voit puristella niitä hieman nyrkissä jotta aromit vapautuvat. Vuoraa iso siivilä harsokankaalla ja aseta puhtaan kattilan päälle. Kaada raparperiseos siivilään ja anna valua. Puristele lopuksi raparperimassa kuivaksi vääntämällä sitä harsokankaasta kietaistussa ”pussissa”, jotta saat kaiken mehun talteen. Sitä pitäisi tulla noin puolitoista litraa riippuen raparperin mehukkuudesta.

Lisää sokeri mehuun ja kiehauta. Poista yrtit mehusta. Kuori vaahtoa pois mehun pinnalta. Kaada kuuma mehu kuumennettuihin karahveihin tai isosuisiin pulloihin. Kun ne on täytetty voit vielä kuoria pinnalta siihen nousseen vaahdon. Sulje pullot, jäähdytä ja säilytä kylmässä.

Jäähtynyt raparperimehu on valmista laimennettavaksi; maistele mikä on sopiva sekoitussuhde. Sekoittamalla yksi osa mehua ja yksi osa kivennäisvettä saa makean mutta raikkaan juoman. Lisäämällä vielä yhden osan valkoviiniä ja jäämurskaa saa herkullista cooler’ia. Laimennukseen voi myös käyttää appelsiinimehua.

Siimeksessä, raparperin alla

Siimeksessä, raparperin alla

    Anna kuulua

    Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *