Helluntaiviikon kuulumiset | Olemme puutarhassa

Mullasta nousee kasvi

Ryytisalvialajikkeita

Helluntaiviikon kuulumiset

Päivällinen al fresco

Istutusaika alkoi hyvissä merkeissä, sillä helluntaiviikko oli kesäisen lämmin. Silloin istutimme ja kylvimme juuri- ja lehtikasveja, muun muassa esi-idätetyt perunat. Ehdimme myös Annalan taimitorille sekä nauttimaan lämpimänä perjantai-iltana päivällisen al fresco.

Siemenperunaa vaossa

Siemenperunaa vaossa

Tämän kasvukauden perunalajikkeiksi valitsimme Siiklin ja Anuschkan. Ostimme molempia lajikkeita kolme kiloa. Ajattelimme tänä vuonna viljellä perunaa lähinnä tuorekäyttöön, ei varastoitavaksi. Anuschkan pitäisi olla erityisen aikainen ja Siikli puolestaan on kaikkien suosikki! Siihen tosin tarttuu takuuvarmasti perunarutto, mutta jos hyvin käy, sitä ennen mukulat on jo ehditty nauttia uusina perunoina. Anuschkaa emme ole aiemmin kokeilleet.

Siemenperunaa

Siemenperunaa

Perunan istuttamisessa on kaksi koulukuntaa: yhdet istuttavat mukulat valmiiksi harjuun, toiset taas vakoon tasaiselle maalle ja multaavat taimet vasta niiden noustua pintaan. Meillä on noudatettu jälkimmäistä tapaa, mutta täytyy sanoa että emme tiedä kumpi on parempi menetelmä.

Perunamme ehtivät itää autotallissa vajaan kolmen viikon verran ja niihin oli kehittynyt aika lailla sopivat idut. Liian pitkä idut vahingoittuvat helposti istutettaessa.

Fenkolintaimien istutusta

Fenkolintaimien istutusta

Fenkolin taimet istutettiin istutussäkkiin lehtipäivänä. Kovin isoiksi ne eivät olleet kehittyneet, joten ne näyttävät aika orvoilta isossa säkissä. Toivottavasti ne kuitenkin innostuvat kasvamaan ravinteikkaassa mullassa. Aikaisempina vuosina fenkolimme ovat päätyneet rusakoiden suuhun. Toivottavasti tänä vuonna on toisin, ja rusakot eivät yllä nakertamaan taimia korkealta säkistä.

Annalan taimitorilla 2012

Annalan taimitorilla 2012

Annalan taimitorilla oli tänä vuonna paljon väkeä, varmasti osittain hyvän sään houkuttelemana. Olisiko myyjiäkin ollut enemmän kuin ennen? Oli hauska nähdä niin paljon puutarhasta innostuneita kevätostoksilla! Itse hankimme perennoja metsäpuutarhaan, muun muassa kirjavalehtistä maahumalaa ja kalliokieloa. Remontin jäljiltä talon takana oleva varjoisa rinne on vielä istuttamatta ja ajattelimme aloittaa työt takanurkasta. Sinne tulee myös omasta puutarhasta siirrettyjä maanpeiteperennoja, kuten taponlehteä, sekä saniaisia.

Työviikon päätteeksi ehdimme istahtaa yläpihan terassille, nauttimaan päivällistä al fresco. Kotitekoinen tagliatelle ei paljon muuta kaipaa kuin yrttejä, parsakaalia ja juustoa. Kauden ensimmäinen pullo Provencen roseeviiniä kruunasi kaiken!

    Anna kuulua

    Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *