Mullasta nousee kasvi

Ryytisalvialajikkeita

Istutusajan saldo

Kylvökset alkavat itää

Maaliskuun ensimmäinen istutusaika päättyi eilen tiistaina 13.3. Viimeisenä päivänä, jonka iltapäivä oli erityisesti lehtikasveille suotuisa, kylvimme kreikkalaista oreganoa. On aika katsoa, miten istutuskauden suunnitelmat onnistuivat ja ryhtyä miettimään seuraavan istutusajan puuhia.

Meillä oli suunnitelmassa pelargonien pistokkaiden istutus sekä pensastomaatin, latva-artisokan, purjosipulin, mukulasellerin ja hidaskasvuisten yrttien kylväminen esikasvatusta varten. Muutoin suunnitelmat toteutuivat ajatellulla tavalla, mutta timjami jäi kylvämättä. Olimme tehneet siemeninventarion hieman huolimattomasti, sillä vasta kylvöpäivänä huomasimme, että meillä ei enää olekaan timjamin siemeniä! No eipä hätää, ehtii sitä kylvää seuraavallakin istutuskaudella.

Kylvöt ovat onnistuneet odotusten mukaisesti ainakin toistaiseksi. Pensastomaatit, basilika ja vihanneskrassi itivät muutamassa päivässä ja ruukut nostettiin kodinhoitohuoneen lämmöstä valoon ja hieman viileämpiin oloihin. Myös laventeli on itänyt, tosin hieman epätasaisesti, mutta joka päivä mullasta nostaa päätään uusi taimi. Olemme kuljettaneet ruukkuja kodinhoitohuoneesta valoon päiväsajaksi ja yöksi takaisin lämpöön. Parin viime päivän aikana myös purjosipuli ja latva-artisokka ovat alkaneet itää, joten sama rumba alkaa pian niiden kanssa. Täytyy laittaa ruukut isolle tarjottimelle, jotta edestakaisin kuljettelu on vähemmän työlästä. Salvia ja mukulaselleri eivät näytä vielä minkäänlaisia itämisen merkkejä. Eikä tietysti kreikkalainen oreganokaan, koska se kylvettiin vasta eilen.

Pelargonien pistokkaiden istutus onnistui myös mainiosti: kaikki pistokkaat ovat tarmokkaan näköisiä ja jotkut ovat selvästi alkaneet kasvaa ja kehittää uusia lehtiä! Seuraavalla kaudella ne voi varmaan jo istuttaa isompiin ruukkuihin, samoin kuin leikatut emokasvit.

Seuraava istutuskausi alkaa torstaina 29.3. kello 5 aamulla ja päättyy pääsiäismaanantaina 9.4. kello 24. Silloin päivä on jo niin paljon pidempi, että esikasvatukselle on hyvät olosuhteet. Vallan hyvin ehtii aloittaa kylvöhommat silloinkin!

    Anna kuulua

    Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

    Connect with Facebook