- erilaisia tuoreita vihanneksia kasvimaalta
- 200–300 g
- sipuli
- 1
- valkosipulin kynttä
- 2
- hyvää kasvisöljyä
- ½ dl
- voita)
- (nokare
- munaa (koosta riippuen)
- 6–8
- yrttejä (esim. persiljaa, ruohosipulia, tilliä)
- nippu
- helposti sulavaa juustoa)
- (50 g
- suolaa
- mustapippuria
Huuhtele valitsemasi yrtit ja hienonna ne silpuksi. Riko munat kulhoon ja sekoita vatkaten. Lisää yrtit munaseokseen ja mausta se suolalla ja mustapippurilla.
Huuhtele tai kuori valitsemasi vihannekset, esikäsittele ja pilko ne kunkin edellyttämällä tavalla: suikaloi kesäkurpitsat ja lehtivihannekset, viipaloi salaattifenkoli, sipuli ja valkosipuli, ryöppää pavut ja härkäpavut. Leikkaa pavut tarvittaessa sopiviksi paloiksi ja poista halutessasi härkäpapujen sisäkuori. Herneitä ei tarvitse käsitellä ellei käytä sokeriherneitä palkoineen, jolloin palosta irrotetaan kärki, kanta ja palon sulkevat sitkeät ”saumat” sekä ryöpätään lyhyesti. Myös sienet käyvät mainiosti frittatan täytteeksi.
Laita uuni lämpiämään 175 asteiseksi. Kuumenna öljy pannussa ja lisää siihen nokare voita, jos haluat voin aromia munakkaaseen. Kun voi on sulanut, lisää vihannekset kuullotettaviksi kypsymisjärjestyksessä: salaattifenkoli, sipuli ja kesäkurpitsa vaativat pidemmän kuullottamisajan kuin valkosipuli ja lehtivihannekset, joille riittää muutama minuutti. Myös ryöpätyt ja pätkityt pavut sekä härkäpavut ja herneet voi nopeasti kuullottaa aromien herättämiseksi. Myös sienet kannattaa kuullottaa, jotta munakkaasta ei tule liian kostea.
Lisää sitten munaseos pannuun kasvisten päälle. Paista munakasta liedellä keskilämmöllä noin viitisen minuuttia. Jos haluat gratinoida frittatan, raasta juusto ja ripottele tasaisesti munakkaan päälle. Siirrä munakas uuniin ja paista kunnes munakasseos on jähmettynyt. Ruskista lopuksi munakkaan pinta uunin grillitoiminnolla makusi mukaiseksi.
Jos pannusi ei ole uuninkestävä, siirrä vihannekset kuullottamisen jälkeen uuni- tai piirakkavuokaan ja lisää munaseos päälle. Laita sitten vuoka uuniin kypsymään. Jos haluat paksua, piirakkamaista munakasta niin valitse pienehkö, mielellään irtopohjainen piirakkavuoka. Voit vuorata vuoan kostutetulla leivinpaperilla, jotta valmis munakas irtoaa helpommin.
Tarjoile munakas kuumana tai kylmänä. Kylmä munakas sopii retki- ja piknikevääksi tai brunssipuffetin munaruuaksi.
Anna kuulua