Mullasta nousee kasvi

Ryytisalvialajikkeita

Jo joutui armas aika

Pihasyreenin kaunis kukka

Syreenin kukinta julistaa kaivatun kesän saapumista. Nyt viimeistellään kylvöt ja istutetaan loputkin esikasvatetuista taimista.

Toukokuun viimeistä edellisenä päivänä alkaa uusi istutusaika, kun kuun rata taivaalla alkaa taas laskea päivä päivältä matalammalle, lähteäkseen taas nousuun kesäkuun 13. päivänä. Tuleva istutusaika on hallanarkojen ja lämpöä vaativien kasvien kylvö- ja istutussesonki, vaikka juuri tällä hetkellä olosuhteet ovatkin kaikkea muuta kuin suotuisat. Kylmä pohjoisvirtaus on karkottanut helteet, jotka vielä viime viikonloppuna hellivät koko maata. Tuomen ja syreenin kukinnan välinen suloinen aika jäi todellakin niin ohikiitäväksi onnen hetkeksi kuin vanha sanonta antaa ymmärtää…

Rodo kukkii

Rodo kukkii

Mutta koleasta säästä huolimatta puutarha on kauneimmillaan, joka paikkaa koristaa kukkanen! Syreenin lisäksi myös rodot ovat aloittaneet kukintansa. Niiden alla leviää tuoksumaratin kukkamatto. Jopa sellaiset kasvit joiden kukinta ei ole kovin näyttävä, hehkuvat omalla tavallaan. Kuuset ovat kauneimmillaan kun kerkät ovat vielä nuoria ja tuoreen värisiä. Laikkuköynnöksen laikut ovat puhtaan valkoiset. Puutarhassamme on nurkka jota kutsumme valkoiseksi puutarhaksi ja se on juuri nyt kauneimmillaan!

Laikkuköynnös

Laikkuköynnös

Kasvimaalla tulee olemaan vilkas kausi, sillä vaikka ehdimmekin kylvää pavut istutusaikojen välisinä hedelmäpäivinä, varsinkin esikasvatettujen taimien istuttaminen on vielä edessä. Kesä- ja talvikurpitsan, kurkun, tomaatin, munakoison ja kaalien taimia on taas kertynyt aivan liikaa, ja niille pitäisi nyt löytää paikka palstalta. Yksi tavallisimpia syntejämme ovat liian tiheät istutusvälit ja siitä yritämme oppia pois jok’ikinen kevät. Yleensä ahneus kuitenkin voittaa jollakin kasvimaan kolkalla ja taimia tulee istutettua aivan liian paljon. Saa nähdä miten käy tänä vuonna…

Istutusajalla kannattaa tehdä myös erilaiset hoitotoimet, joissa juurtumisimpulssista on hyötyä. Esimerkiksi rikkaruohojen kitkemisestä viljelykasvit kärsivät kuulemma vähemmän, jos se tehdään alenevan kuun kaudella. Kun kastelee kitkemisen jälkeen, taimet juurtuvat taas takaisin paikoilleen jos kitkeminen on sattunut niitä häiritsemään. Aikaisimmat kylvöt alkavatkin jo näyttää vähän ruohottuneilta näihin aikoihin!

Kauniit kuusenkerkät

Kauniit kuusenkerkät

Tulevan kuu-kauden ohjelma näyttää seuraavanlaiselta:

 • istutusajan aluksi vaihtelevat juurikasveille ja kukkakasveille sopivat ajanjaksot: 30.5. kello 16 asti on juurikasvien ja sen jälkeen kukkakasvien vuoro. Seuraavana päivänä juurikasveille suotuisa jakso päättyy kello 14, ja sitten ovat taas kukkakasvit vuorossa 1.6. asti.
 • Juurikasveille otollisia päiviä ovat myös 6.6. kello 17 lähtien aina 9.6. asti.
 • Kukkakasveille suotuisia aikoja on myös 3.6. aamupäivällä kello 11 asti sekä 10.6. kello 7–19.
 • Lehtikasvien kannalta kylvö- ja istutushommat kannattaa hoitaa 2.6. tai 3.6. kello 12–18 taikka 12.6. kello 14 lähtien. Silloin istutamme esikasvatetut kaalintaimet.
 • Hedelmäkasveille suotuisat ajat ovat tällä kertaa kortilla, mikä aiheuttaa paineita – ovathan niin monet tämän kauden ajankohtaisista kasveista nimenomaan hedelmiensä vuoksi viljeltäviä! Sopivia aikoja on 3.6. kello 19–4.6. kello 17 asti sekä 6.6. kello 16 asti. Jos tulee ongelmia aikataulun kanssa niin myös kukkapäivät sopivat tomaateille, kurkuille, kurpitsoille ja pavuille.

  Anna kuulua

  Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

  Connect with Facebook