Puutarhanhoito on palkitsevaa puuhaa: se yhdistää meidät muun luomakunnan kanssa ja tekee tietoisemmin osaksi ”elämän tavatonta, pelottavaa ja kunnioitettavaa verkkoa, jonka luovuus on taukoamatonta” biologi Stuart A. Kauffmania siteerataksemme. Kuitenkin kaivaminen ja istuttaminen, kitkeminen ja kasteleminen ynnä muu fyysinen työ puutarhassa aiheuttaa joskus ankeampiakin tuntemuksia kuin ihmetystä luonnon loputtoman käsittämättömyyden edessä: alaselän jäykkyyttä, jomottavia lihaksia, kitiseviä niveliä… Niihin löytyy lievitystä esimerkiksi joogasta, jota voi hyvin harjoittaa myös puutarhassa!
Erityisesti kun normaalisti istumatyötä tekevä ihminen alkaa kevään koittaessa viettää enemmän ja enemmän aikaa puutarhassa ruumiillisen työn parissa, seurauksena saattaa olla kaikenlaista kremppaa. Jos esimerkiksi kärsii istumatyöläisen ammattitaudista eli alaselän kivuista, ne eivät välttämättä helpotu, päinvastoin. Erityisesti kumartelu ja pitkät jaksot etutaivutuksessa selkä pyöreänä sekä raskaiden kantamusten varomaton käsittely voivat pahentaa alaselän kipuja entisestään. Puutarhaharrastajan kannattaakin kiinnittää huomiota ergonomiaan ja kehittää erilaisia työskentelyasentoja, jotta välttyy yksitoikkoisen asennon mukanaan tuomalta jäykkyydeltä. Apuvälineet kuten esimerkiksi polvisuojukset ja pienet jakkarat ovat hyödyllisiä kumartelulle vaihtoehtoisten työskentelyasentojen löytämiseksi. Etutaivutuksetkin on mahdollista tehdä monella tavalla: joogaharrastajat tietävät että alaselän suoruus on taivutuksissa olennaista.
Amerikkalaisen Yoga Journalin artikkelissa ”Take your Practice to the Garden” on erityisesti puutarhureille sopiva joogaharjoitus. Se koostuu kolmesta osasta: ensin lämmittelyyn sopiva sarja asania, sitten sarja puutarhatöiden lomassa tehtäviä harjoituksia sekä lopuksi palauttavien asanoiden sarja töiden jälkeen. Esittelemme harjoituksen tässä lyhyesti, mutta kannattaa katsoa tarkemmat ohjeet itse artikkelista. Ja niiden jotka eivät ole koskaan opiskelleet joogaa asiantuntevan ohjaajan opastuksella ei kannata aloittaa nytkään omin päin. Jooga voi olla mainio apua kaikenlaisiin kipuihin ja oireisiin, mutta se voi myös aiheuttaa niitä jos tekniikka ei ole hallussa!
Lämmittely ennen puutarhassa työskentelyä
Lämmittelysarja alkaa Apanasanalla eli selinmakuulla tehtävällä ”sikiöasennolla”. Tämä liike venyttää lempeästi alaselkää ja lantiota. Sen jälkeen tehdään Cakravakasana eli kissa-asento selän liikkuvuuden edistämiseksi. Lopuksi Baddha Konasana, jota kutsutaan suomeksi yhtyneiden kulmien asennoksi. Se on lantiota avaava istuma-asento, joka valmistaa reisiä ja lantiota tuleviin töihin.
Seisomaharjoitus puutarhassa
Seuraavan kolmen asanan sarjan voi tehdä ulkona puutarhatöiden lomassa. Se alkaa taaksetaivutuksella, joka on hyvä vastaliike kyyristelylle ja kumartelulle. Sen jälkeen tehdään Uttanasana eli etutaivutusasento, jossa venytetään selkärankaa ja niskaa sekä reisien takalihaksia. Sarja päättyy Parsva Tadasanaan eli sivutaivutukseen.
Palauttava harjoitus puutarhatöiden jälkeen
Töiden jälkeen rentoudutaan tekemällä ensin Jathara Parivartanasana eli kierto selinmakuulta. Sen jälkeen on vuorossa ”Happy Baby Pose”, joka on Supta Padangusthasanan aloitusasento. Jos pystyy suoristamaan jalkansa eli viemään Supta Padangusthasanan loppuun asti niin mikäs siinä. Lopuksi Yoga Journalin sarjassa tehdään Viparita Karani (”Legs-up-the-Wall Pose”) polvet 90 asteen kulmassa, mutta mikä tahansa muukin rentouttava loppuasana käy.
Meditointia puutarhassa
Yoga Journalin artikkelissa on myös ohjeita puutarhassa meditoinnille. Hyvä idea, sillä aivan liian usein kaikki aika puutarhassa menee työn touhussa ja harvemmin tulee pysähdyttyä nauttimaan ja ihailemaan luomistyötä! Kun joskus yrittää niin heti osuu silmään rikkaruoho ja lehtokotilo, jonka perään on sillä silmänräpäyksellä lähdettävä…
Silloin tällöin kannattaa kuitenkin pysähtyä vain olemaan, yksi eliö muiden joukossa, puutarhassa.
Anna kuulua