Juhannusjuomaa ja lettuhilloja | Olemme puutarhassa

Mullasta nousee kasvi

Hernesatoa

Juhannusjuomaa ja lettuhilloja

Juhannusjuomaa ja lettuhilloja

Kesäkuussa on sekä raparperin että väinönputken sesonki. Ne täydentävätkin toisiaan, sillä raparperin happoisuus taittaa mukavasti väinönputken karvauden. Valoisten öiden juhliin valmistamme väinönputkesta juomaa aikuiseen makuun sekä raparperista hilloja, joihin tuo yllätyksellistä makua väinönputken lisäksi myös ananas ja banaani.

Kesäpäivän seisauksen ajan juhlallisuuksiin sopivat mitä parhaiten antimet, joissa on käytetty napapiirin lahjaa maailmalle: väinönputkea. Se on myös sopivan suomalais-kansallinen yrtti jo nimensäkin puolesta juhlistamaan yhtä Suomen kesän tärkeimmistä hetkistä. Nykyihmiselle hieman outo ja mystinen väinönputki sopii mainiosti juhannusyön taikajuomaksi. Käytännöllisemmällä tasolla väinönputki myös edistää ruoansulatusta, joka saattaakin olla kovilla jos juhannusmenyy perustuu lähinnä grillattuihin makkaroihin ja uusiin perunoihin…

Juhannuspäivän lettujuhliin valmistuvat sesongin hillot raparperista, joihon voi loihtia uusia makuvivahteita puutarhan yrteillä sekä eksoottisemmillakin mausteilla. Makeutta hilloon saa paitsi sokerilla, myös käyttämällä lisänä hedelmiä kuten ananasta tai banaania.

Väinönputkijuoma

Väinönputkijuoma

Väinönputkijuoma

Väinönputkelle voi olla vaikea löytää käyttötapoja, sen verran erikoinen sen maku on. Se luetaan aromaattisen karvaiden makujen joukkoon. Ei siis mikään lasten suosikki, mutta aikuiseen makuun sopiva. Jos pitää katkeroista ja tonic waterin tapaisista miksereistä, niin väinönputkesta valmistettu juoma maistuu varmasti myös – tosin tuhat kertaa paremmalta!

Ohjeemme mukaan voi valmistaa väinönputkijuomatiivistettä, josta voi vettä tai kivennäisvettä lisäämällä laimentaa itselle sopivan juoman – tai sitten terästää maun mukaan. Kokeile erilaisia sekoitussuhteita; tiivistettä voi käyttää yhtä hyvin veden maustamiseen kuin todella tuhdin katkeron valmistamiseen. Juoman makuun vaikuttaa myös väinönputken kehitysvaihe: nuoret lehdet ja varret ovat miedoimman makuisia.

Raparperihilloja moneen makuun

Raparperi on mainio hillojen raaka-aine tähän aikaan vuodesta, kun marja- ja hedelmäsadosta vasta haaveillaan. Meillä syödään paljon hilloja ja marmeladeja eikä raparperi ole vain marjojen korvike, vaan yksi hillosuosikeista. Esimerkiksi aamupuuron kanssa raparperihillo on kaikkein paras kyytipoika! Yksinkertaisimmillaan raparperihillokkeen voi valmistaa sekoittamalla raparperipaloja ja sokeria sekä tilkka vettä ja soseuttamalla ne mikroaaltouunissa tai hellalla kypsentäen. Raparperin ja sokerin suhde riippuu itse kunkin mieltymyksistä. Sekaan voi heittää yrttejä puutarhasta: kokeile esimerkiksi minttua, saksankirveliä tai sitruunamelissaa. Tällainen hilloke säilyy kylmässä viikon päivät.

Vaihtelua halutessamme teemme joskus ”gourmet-hilloja” raparperista lisäämällä makua antamaan muita raaka-aineita. Raparperi-banaanihillo on pitkäaikainen suosikkimme, ehkä paras raparperireseptimme! Tänä vuonna kokeilimme myös ananaksella maustettua variaatiota kanadalaisen ohjeen inspiroimina. Ehkä vähän makea meidän makuumme mutta hauska tuttavuus esimerkiksi leivän päällä aamiaishillona. Väinönputkella höystetty raparperihillo maistuu niille, jotka eivät pidä liian makeista hilloista. Näitä erikoishilloja on kiva antaa lahjaksi ja tuliaisiksi.

Katso reseptit

    Anna kuulua

    Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *