Mullasta nousee kasvi

Ryytisalvialajikkeita

Kasvien keväthoitoa

Stevian keväthoito

Helmi-maaliskuun istutusajalla teimme kevättalven kylvöjä ja hoidimme talven ryydyttämiä ruukkukasveja.

Jossain vaiheessa helmikuun loppupuolella koittaa se ihana päivä, jolloin ei enää olekaan pimeää kun taivaltaa työstä kotiin. Silloin on huojentunut olo: seuraavan kerran työpäivä sekä alkaa että loppuu pimeässä on vasta joskus marraskuussa…!

Päivien piteneminen ei tuo mukanaan vain miellyttäviä yllätyksiä. Kun viherkasvejaan pääsee taas tarkastelemaan päivänvalossa niin huomaa, kuinka pölyisiä ja ryytyneitä ne ovat talven jäljiltä. On siis uuden mullan aika.

Yritämme joka vuosi pitää joitakin monivuotisia yrttejä elossa talven yli ruukussa kuistilla tai kellarissa. Menestys on ollut vaihtelevaa. Tämä talvi ei ole ollut pahimmasta päästä, sillä todella kovilta pakkasilta on ainakin toistaiseksi säästytty.

Rosmariinin uudelleen istuttaminen

Rosmariinin uudelleen istuttaminen

Rosmariini, stevia ja kreikkalainen oregano ovat selviytyneet joten kuten hengissä näihin päiviin asti. Istutusajalla leikkasimme niistä vahingoittuneet lehdet, lyhensimme oksia ja istutimme ne uuteen, tuoreeseen multaan. Samalla ruukkuun päätyivät ruokakaupasta ostetut minttu- ja basilikaruukut, sillä tavoin niiden ikää saadaan pidennettyä kunnes saatavilla on ensimmäinen oma sato. Basilikaa voi myös yrittää lisätä ottamalla latvasta pistokkaita, sillä tavoin satoa voi saada vähän aikaistettua.

Olemme myös säästäneet muutaman chilipaprikan ja munakoison taimen viime kesältä. Valitsimme niistä parhaiten talvehtineet ja leikkasimme pois lähes kaiken muun kuin terhakat uudet oksat ja lehdet. Chilissä on jo uusia nuppujakin nostamassa päätään! Emme ole aikaisemmin kokeilleet chilin tai munakoison kasvattamista ylivuotisena, joten saa nähdä innostuvatko ne vielä tekemään hedelmää.

Chilipaprikan nuppuja

Chilipaprikan nuppuja

Chiliä ja munakoisoa kylvimme myös siemenestä yhdessä pensastomaattien kanssa. Myös yrttejä kylvimme: basilikaa, kreikkalaista oreganoa, kesäkynteliä, korianteria ja teurikkaa. Viimeksi mainittu on tarkoitettu ulos kohopenkin reunuskasviksi, mutta huomasimme että se kaipaa kylmäkäsittelyä. Veimme siis purkin ulos lopputalveksi, toivottavasti se riittää kylmäkäsittelyksi.

Pelargoniat olivat talven aikana venähtäneet pitkiksi ja honteloiksi, joten niidenkin leikkaaminen on ajankohtaista. Otimme pistokkaiksi kaikki elinvoimaisen oloisen latvaversot ja leikkasimme emokasvit mataliksi.

Nyt vain toivotaan että talvi ei ota takapakkia, vaan kevät jatkaa tuloaan!

Vastakaikua

    Anna kuulua

    Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

    Connect with Facebook