Olemme kasvimaalla | Olemme puutarhassa

Mullasta nousee kasvi

Ryytisalvialajikkeita

Jo joutui armas aika

Pihasyreenin kaunis kukka

Syreenin kukinta julistaa kaivatun kesän saapumista. Nyt viimeistellään kylvöt ja istutetaan loputkin esikasvatetuista taimista.

Toukokuun viimeistä edellisenä päivänä alkaa uusi istutusaika, kun kuun rata taivaalla alkaa taas laskea päivä päivältä matalammalle, lähteäkseen taas nousuun kesäkuun 13. päivänä. Tuleva istutusaika on hallanarkojen ja lämpöä vaativien kasvien kylvö- ja istutussesonki, vaikka juuri tällä hetkellä olosuhteet ovatkin kaikkea muuta kuin suotuisat. Kylmä pohjoisvirtaus on karkottanut helteet, jotka vielä viime viikonloppuna hellivät koko maata. Tuomen ja syreenin kukinnan välinen suloinen aika jäi todellakin niin ohikiitäväksi onnen hetkeksi kuin vanha sanonta antaa ymmärtää…

Rodo kukkii

Rodo kukkii

Mutta koleasta säästä huolimatta puutarha on kauneimmillaan, joka paikkaa koristaa kukkanen! Syreenin lisäksi myös rodot ovat aloittaneet kukintansa. Niiden alla leviää tuoksumaratin kukkamatto. Jopa sellaiset kasvit joiden kukinta ei ole kovin näyttävä, hehkuvat omalla tavallaan. Kuuset ovat kauneimmillaan kun kerkät ovat vielä nuoria ja tuoreen värisiä. Laikkuköynnöksen laikut ovat puhtaan valkoiset. Puutarhassamme on nurkka jota kutsumme valkoiseksi puutarhaksi ja se on juuri nyt kauneimmillaan!

Laikkuköynnös

Laikkuköynnös

Kasvimaalla tulee olemaan vilkas kausi, sillä vaikka ehdimmekin kylvää pavut istutusaikojen välisinä hedelmäpäivinä, varsinkin esikasvatettujen taimien istuttaminen on vielä edessä. Kesä- ja talvikurpitsan, kurkun, tomaatin, munakoison ja kaalien taimia on taas kertynyt aivan liikaa, ja niille pitäisi nyt löytää paikka palstalta. Yksi tavallisimpia syntejämme ovat liian tiheät istutusvälit ja siitä yritämme oppia pois jok’ikinen kevät. Yleensä ahneus kuitenkin voittaa jollakin kasvimaan kolkalla ja taimia tulee istutettua aivan liian paljon. Saa nähdä miten käy tänä vuonna…

Istutusajalla kannattaa tehdä myös erilaiset hoitotoimet, joissa juurtumisimpulssista on hyötyä. Esimerkiksi rikkaruohojen kitkemisestä viljelykasvit kärsivät kuulemma vähemmän, jos se tehdään alenevan kuun kaudella. Kun kastelee kitkemisen jälkeen, taimet juurtuvat taas takaisin paikoilleen jos kitkeminen on sattunut niitä häiritsemään. Aikaisimmat kylvöt alkavatkin jo näyttää vähän ruohottuneilta näihin aikoihin!

Kauniit kuusenkerkät

Kauniit kuusenkerkät

Tulevan kuu-kauden ohjelma näyttää seuraavanlaiselta:

  • istutusajan aluksi vaihtelevat juurikasveille ja kukkakasveille sopivat ajanjaksot: 30.5. kello 16 asti on juurikasvien ja sen jälkeen kukkakasvien vuoro. Seuraavana päivänä juurikasveille suotuisa jakso päättyy kello 14, ja sitten ovat taas kukkakasvit vuorossa 1.6. asti.
  • Juurikasveille otollisia päiviä ovat myös 6.6. kello 17 lähtien aina 9.6. asti.
  • Kukkakasveille suotuisia aikoja on myös 3.6. aamupäivällä kello 11 asti sekä 10.6. kello 7–19.
  • Lehtikasvien kannalta kylvö- ja istutushommat kannattaa hoitaa 2.6. tai 3.6. kello 12–18 taikka 12.6. kello 14 lähtien. Silloin istutamme esikasvatetut kaalintaimet.
  • Hedelmäkasveille suotuisat ajat ovat tällä kertaa kortilla, mikä aiheuttaa paineita – ovathan niin monet tämän kauden ajankohtaisista kasveista nimenomaan hedelmiensä vuoksi viljeltäviä! Sopivia aikoja on 3.6. kello 19–4.6. kello 17 asti sekä 6.6. kello 16 asti. Jos tulee ongelmia aikataulun kanssa niin myös kukkapäivät sopivat tomaateille, kurkuille, kurpitsoille ja pavuille.

Suvi suloinen

Vihreän sävyjä

Tämä on kesän kauneinta aikaa: ihana vehreys on vallannut maan. Kaikki kukoistaa, mutta pysyy vielä kohtuudessa.

Pian alkaa kuitenkin olla aika, jolloin ainakin kontrollifriikistä tuntuu, että vihreä vallankumous on mennyt jo vähän liian pitkälle. Puutarhassa alkaa kitkeminen, leikkaaminen ja kaikenlainen kasvillisuuden kurittaminen. Huomenaamuna päättyvällä istutuskaudella meilläkin oli jo ohjelmassa muun muassa orapihlaja-aidan leikkaaminen. Tavallisesti nyrkkisääntönä on, että leikkaaminen kannattaa tehdä ennen juhannusta, mutta tänä vuonna meidän pensaiden uudet versot alkoivat puutua jo touko–kesäkuun vaihteessa, joten aikaistimme aikataulua.

Kasvimaalla rikkaruohot ovat villiintyneet kosteista ja lämpimistä säistä, joten myös kitkemisellä alkaa olla kiire. Varsinkin pienikokoiset taimet ovat menetettyjä, jos ne jäävät kakkoseksi vesiheinän ja ruohojen levitessä. Kitkemisen jälkeen maan pinta kannattaa peittää katteella niin pääsee helpommalla jatkossa. Olemme levittäneet kuivahtanutta ruohonleikkuujätettä erityisesti valkosipulille ja mansikoille, jotka hyötyvät myös ruohosilpun suomasta ravinnelisäyksestä. Nokkosia on kerätty nokkoskäytteen valmistamista varten, joten parin viikon päästä valkosipulille voi jo antaa lisää ravinteita kasteluveden muodossa. Valkosipulihan vaatii sekä vettä että ravinteita muodostaakseen kunnolliset kynnet!

  • Valkosipuli ruohokatteessa

    Valkosipuli ruohokatteessa

    Mansikka kukkii

    Mansikka kukkii

    Nokkosia käytteeseen

    Nokkosia käytteeseen

Mansikoiden kukinnasta päätellen sadosta on tulossa hyvä… Monivuotisten penkissä myös kumina on intoutunut kukkimaan runsaasti. Kylvimme sitä kokeeksi viime kesänä, jolloin se ei vielä kukkinut. Tänä vuonna voimme siis hyvinkin saada omia kuminansiemeniä!

Kumina kukkii

Kumina kukkii

Peruna on lähtenyt terhakkaaseen kasvuun ja pian alkaakin olla multaamisen aika. Syksyllä kylvetty pinaatti on ehtinyt jo satovalmiiksi, samoin kuin retiisi. Värikäs sekoitus eri lajikkeita ”Ostereiermix” (eli pääsiäismunasekoitus) on erityisen hauskan näköinen, eikö vain?

  • Perunamaa kesäkuussa

    Perunamaa kesäkuussa

    Retiisi ”Ostereiermix”

    Retiisi ”Ostereiermix”

    Pinaattirivi

    Pinaattirivi

Istutusajalla teimme viimeiset kylvöt ja istutimme loputkin esikasvatetut taimet. Kaalit on piilotettu kaaliverkon alle ja kurpitsojen ”lämmikkeeksi” on asetettu kiviä, jotka varaavat auringon lämpöä päivisin ja luovuttavat sitä sitten yöaikaan.

Kesäkurpitsalla on lämpöpatterit

Kesäkurpitsalla on lämpöpatterit

Joutuisasti edistynyt kesä on jo ennen juhannusta kypsymässä keskikesäksi: meillä on alkanut erilaisten kurjenpolvien kukinta. Alla olevassa vasemmanpuoleisessa kuvassa kukkivat eriväriset tuoksukurjenpolvet, jotka ovat vuosien mittaan kasvaneet suloiseksi sekamelskaksi. Lipputangon perustusten juurella kukkii myös posliinirikko. Myös juhannusruusu on ehtinyt täyteen kukkaan – ettei vain kukinta olisi jo ohi itse juhlan aikaan…

  • Tuoksukurjenpolvet

    Tuoksukurjenpolvet

    Posliinirikon herkkä kukinta

    Posliinirikon herkkä kukinta

Muut istutusajat

Istutusaika 30.12.2020 alkaen

Puutarhavuosi 2020

Puutarhavuosi 2020

Pian taakse jäävä vuosi tullaan muistamaan ennen kaikkea koronapandemian puhkeamisesta. Puutarhavuosi ei ollut yhtä poikkeava: ilmaston lämpenemisen merkeissä mentiin nytkin.