Kun kevään ja alkukesän istutushommat on saatu tehtyä, ohjelmassa on kitkemistä, kitkemistä ja kitkemistä.
Juhannus lähestyy ja sen alla alkaa myös uusi alenevan kuun kausi, istutusaika. Se on mainiota aikaa kylvämisen ja istuttamisen lisäksi myös muille puutarhatöille, joissa on hyötyä siitä, että kasveilla pitäisi silloin olla voimakas juurtumisimpulssi. Sellainen on esimerkiksi rikkaruohojen kitkeminen.
Kitkettäessä tulee nimittäin helposti kiskoneeksi hieman juuriltaan rikkaruohojen lisäksi myös niitä kasveja, joita yrittää viljellä. Sen vuoksi kitkemisen jälkeen on hyvä kastella pikkutaimet, jotta ne juurtuvat pian uudelleen jos sattuivat saamaan liian kovaa kyytiä. Jos kuukalenteria haluaa noudattaa uskollisesti, niin kitkeminen ajoitetaan myös sen mukaan viljelläänkö juurien, lehtien, kukkien vai hedelmien vuoksi.
Meidän kokemuksemme on, että kitkemiseen on syytä ryhtyä mahdollisimman pian sen jälkeen kun viljelykasvien taimet erottuvat selvästi rikkakasveista. Varsinkin jos säät ovat kosteat niin rikkakasvit lähtevät kohisten kasvuun, ja valitettavasti peittoavat usein viljelykasvit mennen tullen!
Meillä on usein tapana lähteä lomamatkalle kesäkuussa sen jälkeen kun kylvöt ja istutuspuuhat on suoritettu. Monesti kotiinpaluu on ollut karvas, kun kasvimaalla on tapahtunut täydellinen vallankumous: rehevästä kasvusta valtaosa on rikkakasvien ansiota! Sen vuoksi ennen matkallelähtöä täytyy yrittää ehtiä kitkeä ainakin kerran. Kun sen jälkeen vielä käyttää jotain katetta rivien välissä niin pääsee myöhemmin paljon helpommalla. Maa säilyy siten kosteampanakin. Nythän ruoho kasvaa kohisten, joten ruohosilppua ainakin on hyvin saatavilla.
Alkukesän kylvöjä ja istutustöitä
On meillä ohjelmassa vielä jonkin verran kylvämistä ja istuttamistakin. Viileän alkukesän vuoksi kaikkein herkimmät yrtit jäivät odottamaan säiden lämpenemistä. Sellaisia ovat muun muassa perilla eli veripeippi (joka on viereisessä kuvassa), portulakka ja villibasilika. Ainakin edellisinä kesinä ne ovat ehtineet tehdä kunnon sadon myös kesäkuussa kylvettyinä.
Uusintakylvöjä voi ja kannattaakin tehdä nopeakasvuisista yrteistä ja vihanneksista, jotta satoa saisi tasaiseen tahtiin syksyyn asti. Lehtisalaatteja, rukolaa, vihanneskrassia, naurista, retiisiä, tilliä, korianteria ja kirveliä pitäisi saada jonnekin mahtumaan uusi satsi. Kannattaakin katsoa palstaa sillä silmällä, onko siellä jokin epäonnistunut kylvös. Kun tila on kortilla niin tällaiset rivit voi ottaa saman tien uuteen käyttöön!
Lisäksi meillä on vielä istuttamatta kurkut ja kurpitsat, joiden esikasvatus on ollut Setä Sinisen vastuulla. Hän on kieltäytynyt istuttamasta taimia vielä ulos kasvimaalle, vaikka olen ehdottanut että harson alla ne tulisivat toimeen viileistä säistä huolimatta. Mutta tulevalla kaudella on todella korkea aika saada nämäkin mattimyöhäiset istutettua, muuten alkaa olla sato uhattuna!
Puutarhassa on puolestaan korkea aika leikata orapihlaja-aita, jos haluaa päästä helpommalla; nyt uudet versot ovat vielä pehmeitä, jolloin ne maatuvat helposti kompostissa. Mutta muutaman viikon sisällä oksat jo puutuvat, minkä jälkeen niiden käsittely onkin viheliäistä… Vaikka kukathan leikatessa menetetään; olemmekin antaneet muutaman portin pielessä kasvavan orapihlajan kehittyä pieniksi puiksi, jotta päästään nauttimaan myös kukinnasta!
Kesäkuun lopun istutusaika näyttää seuraavalta:
kukkakasveille suotuisia päiviä on 17.–18.6. ja 27.6. kello 16 alkaen – 28.6. Taidammekin istuttaa kurkut ja kurpitsat heti istutusajan alkaessa!
lehtipäiviä ovat 19.–20.6. sekä 29.–30.6. Ensimmäisenä mainituista jaksoista kylvämme yrttejä ja salaattikasveja sekä leikkaamme orapihlaja-aidan.
hedelmäkasveille suotuisa aika koittaa juhannuksen jälkeen, 21.–23.6.
juuripäiviä ovat 24.–27.6. kello 15 asti, joten nauriita ja retiisejä voisi kylvää silloin, jos olisi kotosalla.
Mutta juhannuksesta lähtien aiomme ottaa hieman lomaa puutarhanhoidosta, ja lähteä nauttimaan muiden puutarhoista! Tarkoitus on muun muassa vierailla Elsassissa, josta löytyy useampiakin keskiaikaisista perinteistä ammentavia yrttitarhoja. Sieltä löytyy varmaan inspiraatiota kotipihan terassin suunnitelmiin…
Kotiinpaluun jälkeen heinäkuussa alkaakin sitten jo ensimmäinen varsinainen satokausi ja ajatukset siirtyvät hilloresepteihin ja yrttien keräämiseen. Seuraa siis blogia jos aiheet kiinnostavat!
Toivo(ta)mme kaikille aurinkoista ja kesäistä juhannusjuhlaa!