Säässä tapahtui käänne syksyisempään suuntaan säntillisesti kalenterin mukaan: syyskuun 1. päivänä.
Nelisen viikkoa sitten ihastelimme sitä, että lämpötiloissa oli viimeinkin lupausta käänteestä kesäisempiin lukemiin kuin kesä-heinäkuussa. Kerrankin pitkän tähtäimen ennusteet pitivät paikkansa! Ilmatieteen laitoksen mukaan elokuu on viimeksi ollut yhtä lämmin vuonna 2006. Koko kesän keskilämpötila jäi kuitenkin tavanomaista alhaisemmaksi viileän alku- ja keskikesän vuoksi: kylmempi kesä on koettu viimeksi vuonna 2008. Tulee olemaan mielenkiintoista nähdä, millaiseksi kasvukauden lämpösumma muodostuu – ei varmaankaan tule olemaan kovin hääppöinen.
Elokuun helteet saivat viimein kasvun räjähtämään myös kasvimaalla: pensaspavut kehittyivät kukasta korjuukelpoisiksi paloiksi runsaassa viikossa ja salkopavutkin ottivat pian kiinni alkukesän aiheuttaman viivästyksen. Kesäkurpitsat pullistuivat silmissä. Toisaalta kurkut eivät päässeet enää kasvu-uralle ja perunamaalla rutto levisi nopeasti lämpimässä ja kosteassa säässä. Muillekin sienitaudeille koittivat kissanpäivät, muun muassa hienon vadelmasadon viimeiset marjat olivat aika lailla harmaahomeen peitossa… Täytyykin muistaa harventaa vadelmanversoja tämänvuotista reippaammin ensi keväänä, sillä tiheässä kasvustossa home leviää helpommin.
Myös omenasato tulee tänä vuonna olemaan heikohko, ainakin meillä. Kesäomenamme Pirja ei tehnyt juuri lainkaan hedelmää, joten loppukesän nimikkokasvimme ei tänä vuonna kertonut kypsymällä vuodenajan vaihtumisesta. Ja sama taitaa olla pihlajan, ruskasyksyn indikaattorikasvin kohtalo: pihlajanmarjasato on yhtä surkea! Ja senpä vuoksi pihlajanmarjakoit ovatkin tänä kesänä siirtyneet omenien riesaksi, joten nekin omenat joita saadaan taitavat olla aika matoisia. Herkkuomenia ei siis juurikaan saada, joten omenat täytynee tänä syksynä tehdä soseeksi tai mehuksi. Nyt olisi mehuasemille käyttöä, mutta ainakin täällä pääkaupunkiseudulla on vain muutama harva mehuasema jäljellä. Siinä olisi liikeideaa jollekulle yritteliäälle!
Vaikka kesäiset lämpötilat tuntuvatkin olevan ohi, ainakaan tämänhetkisten ennusteiden mukaan näköpiirissä ei ole dramaattisesti kylmenevää säätä, vaan syksyn myötä koittanee paluu tavanomaiseen säähän.
Alkava kuun kausi
Sunnuntai-iltana kuun ratakorkeus taivaalla alkaa alentua ja koittaa biodynaamisen kylvö- ja korjuukalenterin mukainen istutusaika. Se päättyy 21.9. jolloin kuu alkaa taas nousta ylemmäs ja ylemmäs radallaan. Ylenevän kuun kautta kestää lokakuun 4. päivään saakka.
Tulevalla kaudella pääpaino on sadonkorjuussa. Suurin osa sadosta tulee käytettyä tuoreeltaan, sillä mikä olisikaan parempi tapa kunnioittaa kättensä töitä! Porkkanat, punajuuret ja muut juurekset työntyvät jo ylös maasta, mikä on merkki siitä että ne ovat korjuukypsiä. Lehtikaali jatkaa kasvuaan viileässäkin säässä, joten sadonkorjuu jatkuu poimimalla alimpia lehtiä mutta jättämällä latvan kasvupiste jatkamaan kehitystä. Pensaskrassin siemenet ovat vihdoin kehittyneet siihen vaiheeseen, että niitä voi kerätä krassikapristen valmistamista varten. Siihen tarkoitukseenhan siementen pitää vielä olla vihreitä ja pehmeitä, kuivuneet siemenet eivät kelpaa. Ne voi ottaa talteen ensi kesän kylvöjä ajatellen.
Meillä kylvettiin tänä vuonna isosiemenisten, tuoreeltaan nautittavien härkäpapujen lisäksi kuivatettavaksi pienisiemenistä kotimaista lajiketta Savitaipale. Pari vuotta sitten saimme niin mainion sadon pensaspavuista, että siitä riitti papuja myös kuivatettaviksi. Halusimme kokeilla, onnistuisiko myös härkäpapujen kuivattaminen talven varalle. Onneton sattuma, että juuri tästä kesästä tuli niin surkea; saa nähdä ehtiikö härkäpapu tuleentua ajoissa…
Keväällä istutimme kotipuutarhaan uuden varastorakennuksen seinustalle karhunvatukan taimen. Se tuntuu juurtuneen hyvin, sillä se on kasvattanut yhden valtavan pitkän uuden verson, ja edellisvuoden versoihin on ilmestynyt ihan kiitettävästi raakileita. Ensimmäiset niistä ovat nyt kypsyneet, joten jännitettävää riittää myös sen suhteen, ehtivätkö loputkin marjat saada niin paljon aurinkoa ja lämpöä, että ne kypsyvä kauniin mustanpuhuviksi…
Sadonkorjuun ohella tulevalla kaudella jatketaan valmistautumista ensi vuoteen. Meillä on tapana erottaa kompostista maatunein aines ja panna se säkkiin, jos välitöntä käyttötarvetta ei ole. Muovisäkissä maatuminen jatkuu jos se on vielä kesken. Puoliksi maatuneesta kompostista ja uusista kasvinjätteistä aloitetaan uusi komposti, jolle on käyttöä kun syksyn lehdetkin pikku hiljaa putoavat maahan.
Sadonkorjuun jäljiltä tyhjentyneet palstat muokataan jo syksyn aikana, jotta routa pääsee murentamaan multakokkareet pienemmiksi. Varsinkin savimaa kannattaa kääntää jo syksyllä, jotta se on helpommin muokattavissa keväällä. Erityisesti jos aikoo myöhäissyksyllä istuttaa talvivalkosipulia tai kylvää varhain keväällä itäviä vihanneksia, niin palstat on hyvä valmistaa ajoissa!
Taimimyymälöiden alennusmyynnit jatkuvat, joten myös istutustyöt ovat ajankohtaisia. Omasta puutarhastakin löytyvät perennat ehtivät vielä juurtua, jos ne jaetaan ja istutetaan uudelleen näihin aikoihin. Vain ikivihreiden kasvien kuten havujen ja rodojen osalta istuttaminen alkaa olla jo riskialtista: ne tarvitsevat kunnollisen juurtumisajan ennen talven tuloa, jotta ne eivät kuivuisi pystyyn keväällä. Ainakin kannattaa huolehtia kastelusta sekä syksyllä että aikaisin keväällä jos kuitenkin päätyy vielä istuttamaan ikivihreitä, sekä suojata kasvit kevätahavilta aina toukokuulle asti.
Kuu-kausi jakautuu seuraavasti:
Alenevan kuun kaudella eli istutusajalla
- kukkakasveille suotuisia aikoja ovat 7.–8. 9. sekä 17.9. kello 14 lähtien – 18.9. Kukkivien perennojen jakaminen ja istuttaminen on silloin ohjelmassa.
- lehtipäiviä ovat 9.–10.9. kello 18 asti sekä 19.–20.9. Nuo ajankohdat ovat suotuisia lehtiperennojen jakamiselle ja istuttamiselle.
- hedelmäkasveille suotuisia ajanjaksoja on vain yksi, 10.9. kello 19 alkaen – 13. 9. kello 16 asti.
- juurikasveille suotuisia ajankohtia on aikavälillä 13.9. kello 17 lähtien 17.9. kello 13 asti. Juurikasvien sadonkorjuulle on ainakin runsaasti otollisia ajankohtia!
Ylenevän kuun kaudella eli ns. sadonkorjuuajalla
- hedelmäpäiviä ovat 21.9. kello 14 lähtien 23.9. kello 18 asti sekä 30.9.–1.10. kello 12 asti. Toivottavasti silloin on poutapäiviä härkäpavun sadonkorjuuta varten.
- juuripäiviä ovat 24.–25.9. kello 17 asti sekä 1.10. kello 13 – 3.10. Jos juureksia on varastoitavaksi asti, korjuu kannattaa ajoittaa näille päiville.
- kukkakasvien kannalta suotuisa päivä on vain 25.9. kello 18 – 26.9.
- lehtipäiviä ovat 27.–29.9. Silloin ei suositella sadonkorjuuta lainkaan.