Olemme kasvimaalla | Olemme puutarhassa

Mullasta nousee kasvi

Ryytisalvialajikkeita

Mikkelinpäivästä pyhäinpäivään

Ruskasyksy

Mikkelinpäivänä 4.10. alkaa uusi kuun kausi; ensin koittaa istutusaika eli alenevan kuun kausi. Sitten kuu alkaa taas nousta radallaan 18.10. lähtien, mitä jatkuu aina pyhäinpäivään 30.10. asti.

Kuluvalle syksylle on ollut ominaista se, että lämpimät säät ovat jatkuneet syyskuun loppupuolelle asti. Vaikka luonnossa syksyn jo aistii, niin ilmatieteellisessä merkityksessään syksy ei vielä ole edes alkanut, elleivät sitten viime päivien kylmät yöt ole vetäneet vuorokauden keskilämpötilaa kymmenen plusasteen alapuolelle. Nyt kun syyspäiväntasauskin on jo ohi, muutos kylmempään tuntuu jo luissa ja ytimissä; moneen uuniin on varmaan viritetty tuli ensimmäistä kertaa loppukesän ja alkusyksyn leutojen säiden jälkeen.

Slow Food Länsi-Uusimaan lähiruokamarkkinoiden ostokset

Slow Food Länsi-Uusimaan lähiruokamarkkinoiden ostokset

Ennen vanhaan mikkelinpäivä oli sadonkorjuun päätepiste. Vaikka mikkelinpäivää ei enää sen kummemmin vietetä, vieläkin näihin aikoihin järjestetään ilahduttavan paljon markkinoita ja tapahtumia, joissa nostetaan kunniaan uusi sato. Itse ostamme syksyn ruokamarkkinoilta erityisesti sellaisia vihanneksia, joita emme itse viljele. Erityisesti ihania kaalinpäitä, varsinkin suippokaalia; siitä syntyy paras hapankaali! Ja tietysti hunajaa, kaikensorttisia jauhoja (kuten uuden sadon ruisjauhoja uutispuuroa varten) ja ahkerien ihmisten tekemiä hilloja ja säilykkeitä. Kaiken kruunavat Helsingin perinteiset silakkamarkkinat – kyllä Suomi on fantastinen ruokamaa!

Lämpimästä alkusyksystä johtuen meillä ei kuitenkaan ole edetty sadonkorjuussa aivan niin nopeasti kuin vielä kuukausi sitten kuvittelimme. Osa juureksista on vielä korjaamatta, koska tähän asti on tuntunut siltä että ne voisivat vielä kasvaa kokoa. Alkavalla istutusajalla täytyy vihdoin nostaa loputkin palsternakat, porkkanat ja punajuuret.

Viime viikolla oli puhetta piparjuuresta, kuukauden kasvista. Jos piparjuuri on vielä maassa, lokakuussa on aika kaivaa se ylös ja ottaa juuret talteen talven tarpeita varten. Samalla voi istuttaa uudelleen yhden sivujuuren ensi vuoden satoa varten.

Meillä kasvaa myös mustajuurta ja kaurajuurta, joten pääsemme maistelemaan näitäkin sadonkorjuusesongin herkkuja. Pienestä määrästä ei juuri jää säilytettävää, vaan mustajuuri ja kaurajuuri nautiskellaan tuoreeltaan. Varsinkin mustajuurta kutsutaan myös köyhän miehen parsaksi, koska sen voi valmistaa samalla tavoin: kevyesti höyryttämällä ja hyvällä kastikkeella höystettynä.

Aivan kaikkea satoa ei välttämättä tarvitse vielä korjata: muun muassa maa-artisokan mukuloiden annamme kehittyä niin kauan kuin mahdollista eli sadonkorjuu koittaa yleensä vasta marraskuussa, joskus vasta keväällä!

Syksy saapuu kirsikkapuistoon

Syksy saapuu kirsikkapuistoon

Koska kasvukausi on jatkunut pitempään kuin ennakoimme, myös kasvimaan raivaaminen on jäänyt tekemättä perunamaata lukuun ottamatta. Tulevalla kaudella täytyy siivota kasvijätteet ja rakentaa niistä uusi komposti. Härkäpavun ja pensaspavun viimeisetkin palot on korjattu ja varret ovat jo ränstyneet, mutta salkopavut näyttävät vielä suhteellisen hyväkuntoisilta. Saa nähdä ehtivätkö salkopapujen palot tuleentua ennen kylmiä kelejä…

Hedelmätarhassa koittaa talviomenan sadonkorjuuaika. Meillä vain Antonovka tuottaa tänä vuonna satoa, Lobo päätti pitää välivuoden eikä edes kukkinut kunnolla! Antonovka on vaatimaton vanha lajike, joka sekin tuppaa tekemään hyvän sadon vain joka toinen vuosi. Nyt tuntuu olevan heikomman sadon vuoro, mutta kyllä vanhasta isosta puusta aina kertyy jonkin verran omenia. Tosin viimevuotista ennätystä on vaikea lyödä: keväällä söimme vielä vapun alla oman sadon omenia!

Istutustöitä jatketaan vielä tulevallakin kaudella, varsinkin astiataimia ja kukkasipuleita voi istuttaa niin kauan kuin maata pystyy muokkaamaan. Onneksi tuli keväällä otettua muutama valokuva, joista näkyy missä päin puutarhaa on alkukaudesta autiota. Sinne voi nyt istuttaa kevätkukkijoita aukkoja paikkaamaan.

Suurin homma tulevalla kuu-kaudella tulee kuitenkin olemaan lehtisavotta eli syksyn lehtien haravoiminen ja kompostointi. Kun lehtipuita on niinkin paljon kuin meidän puutarhassa, tätä hommaa riittää viikkokausiksi! Meillä on tapana tehdä sitä pikkuhiljaa jokaisena viikonloppuna, sillä tavoin kompostit ehtivät vähän painua ennen seuraavaa lastia ja saamme mahdollisimman paljon lehtiä mahtumaan kompostoreihin.

Kuu-kausi jakautuu seuraavasti:

Alenevan kuun kaudella eli istutusajalla

  • kukkakasveille suotuisia aikoja ovat 4.–5.10. sekä 15.10. kello 18 asti. Esimerkiksi kukkasipulien istutuksen voi ajoittaa näille päiville.
  • lehtipäiviä ovat 6.10. sekä 16.–18.10. kello 19 asti ja hedelmäkasveille suotuisia ajanjaksoja ovat 9.–10.10. sekä 11.10. ja 15.10. illalla. Ehkä istutusohjelmassa on vielä lehtiperennoja tai marjapensaita?
  • juurikasveille suotuisia ajankohtia on aikavälillä 12.10.–14.10. Nuo päivät ovat otollisia varastoitavien juuresten ja mukuloiden sadonkorjuulle.

Ylenevän kuun kaudella eli ns. sadonkorjuuajalla

  • hedelmäpäiviä ovat 19.–20.10. sekä aamupäivällä 23.10. ja 27.–28.10. Toivottavasti silloin on poutapäiviä talviomenan sadonkorjuuta varten.
  • juuripäiviä ovat 21.–22.10. sekä 29.–30.10.
  • kukkakasvien kannalta suotuisia päiviä on 23.10. kello 15–24.10. kello 19 asti.
  • lehtipäiviä ovat 25.–26.10. Silloin ei suositella sadonkorjuuta lainkaan.

Vastakaikua

    Puutarhan Väki · Lokakuun 21. päivänä 2015 klo 22.54

    Terminen syksy alkoi kuin alkoihin 3.–5.10. eteläisessä Suomessa.

    Vastaa tähän viestiin  – tai aloita uusi keskustelu

Muut istutusajat

Istutusaika 30.12.2020 alkaen

Puutarhavuosi 2020

Puutarhavuosi 2020

Pian taakse jäävä vuosi tullaan muistamaan ennen kaikkea koronapandemian puhkeamisesta. Puutarhavuosi ei ollut yhtä poikkeava: ilmaston lämpenemisen merkeissä mentiin nytkin.