Mullasta nousee kasvi

Ryytisalvialajikkeita

Kylvä superruokaa syksyksi

Kasvimaa heinäkuun alussa

Heinäkuussa on aika kylvää lehtivihreitä, jotka suosivat lyhenevää päivää.

Kasvimaalla saattaa tuntua siltä, että vähään aikaan ei ole paljoakaan tehtävissä: kaikki kylvö- ja istutustyöt on jo tehty ja rikkakasvit kitketty, mutta sadonkorjuun pääkausi alkaa vasta joidenkin viikkojen kuluttua. Nyt onkin hyvä hetki puutarhurin lomailla!

Palstalle on jo kuitenkin saattanut ilmestyä tyhjiä aukkoja: varhaisvihannekset kuten retiisit on korjattu ja nautittu ja perunamaallekin on tullut tilaa, jos on ollut ajoissa liikkeellä istuttamisen kanssa. Jotkut kevätkylvöt ovat osoittautuneet epäonnistuneiksi ja toisaalla ovat tuholaiset olleet liikkeellä syöden pahimmassa tapauksessa taimet sellaiseen kuntoon, että niillä ei juuri ole tulevaisuutta.

Pinaatti 'Emilia'

Pinaatti ’Emilia’

Jos näin on käynyt niin kannattaa ottaa tyhjä tila käyttöön, vielä ei ole aika lyödä puutarhahanskoja naulaan! Nopeakasvuisista juureksista, salaateista ja yrteistä voi tehdä uusintakylvöjä, jotta satoa riittää pitkin syksyä. Siemenpussista voi tarkistaa, mikä on viljelyaika: jos se on kahden kuukauden paikkeilla niin ainakin eteläisessä Suomessa ehtii hyvin saada vielä satoa!

Lisäksi on vihanneksia, jotka kasvavat parhaiten meidän leveysasteilla, jos ne kylvetään vasta näihin aikoihin. Sellaisia ovat erityisesti lyhyen päivän kasvit, joille Suomen valoisa kevät ja alkukesä eivät ole mieleen. Monet superravinteikkaat lehtivihannekset ovat tällaisia kasveja, esimerkiksi pinaatti ja vuonankaali. Jos kasvi tunnetaan muualla maailmassa nopeakasvuisena talvivihanneksena niin sitä kannattaa meillä viljellä keskikesästä syksyyn, kun kasvukautta vielä riittää mutta valon määrä vähenee.

Aikaisemmin kerroimme, että tänä vuonna kokeilemme pinaattilajiketta Emilia, koska sen on sanottu soveltuvan myös kesällä viljeltäväksi. Kylvimme sitä toukokuussa lyhyen rivin ja iloksemme se on kasvanut mainiosta eikä ole ryhtynyt tekemään kukkavartta, mikä lopettaa lehtien kehittymisen. Kesäkuussa kylvimme jo toisen rivin ja alkavalla heinäkuun istutusajalla eli alenevan kuun kaudella ajattelimme taas tehdä uuden kylvön. Säistä riippuen jatkamme ehkä vielä elokuussa niin voimme verrata kokemuksia tulevaa varten!

Vuonankaali

Vuonankaali

Vuonankaali on yksi suosikeistamme salaattikasvien joukossa ja sen kylvämisestä heinäkuussa meillä on hyviä kokemuksia edellisiltä vuosilta. Elokuun kylvökset eivät ole pärjänneet yhtä hyvin, joten vuonankaali on ehdottomasti meillä kylvösuunnitelmassa alkavalla istutusajalla.

Peltokanankaali itää

Peltokanankaali itää

Uutuutena meillä viljellään tänä vuonna peltokanankaalia (Barbarea vulgaris), jota kutsutaan Keski-Euroopassa myös talvikrassiksi, koska sen sanotaan muistuttavan maultaan vesikrassia. Peltokanankaali on villivihannes, joka on Suomeen kotiutunut 1840-luvulla, jolloin sitä alettiin viljellä karjan rehuksi. Nykyään peltokanankaalia löytää Suomessa erityisesti teiden varsille villiytyneenä.

Peltokanankaali on ristikukkaisiin kasveihin kuuluva kaksi- tai monivuotinen ruoho, jolla on keltaiset kukat. Sen tanakat lehtiruusukkeet talvehtivat, joten niitä voi käyttää talven tuloon asti. Siis mielenkiintoinen uusi tuttavuus! Ensimmäisen koekylvön teimme kesäkuussa ja siemenet ovat itäneet mainiosti. Alkavalla istutusajalla on tarkoitus jatkaa kylvöjä samoin kuin myös elokuussa, jotta opimme tuntemaan tämän meille aikaisemmin tuntemattoman kasvin tavat.

Kasvimaan tyhjentyneille palstoille voi kylvää myös viherlannoituskasveja. Varsinkin jos ei noudata viljelykiertoa voi olla paikallaan lisätä maan viljavuutta ja ravinteikkuutta antamalla luonnon hoitaa se. Monet viherlannoituskasvit ovat nopeakasvuisia eikä niiltä odoteta kukintaa taikka satoa, joten kylvämistä voi hyvin kokeilla koko loppukesän ajan kun tilaa vapautuu. Myös rikkaruohojen vastaisessa taistelussa on hyväksi, jos maan pinta ei jää pitkäksi aikaa paljaaksi ja tulee kunnolla käännettyä syksyllä kun viherlannoituskasvit muokataan lopuksi maahan maatumaan.

Viherlannoituskasvien leikkaaminen

Viherlannoituskasvien leikkaaminen

Muuta muistettavaa alkavalla istutusajalla on kuivatettavien yrttien ja kuivakukkien sadonkorjuu. Yrtit ovat yleensä aromaattisimmillaan juuri kun kukinta on alkanut, joten kannattaa olla valppaana! Kukkapäivät ovat erityisen suotuisia tätä tarkoitusta varten ja alenevan kuun kaudella kannattaa korjata kuivatettava sato jos mahdollista. Ylipäänsä kukkapäivät sopivat parhaiten sadonkorjuuseen, myös ylenevän kuun kaudella (ns. ”ei-istutusaika”).

Alkava istutusaika näyttää seuraavanlaiselta:

 • kausi alkaa kukkapäivillä 4.–5.7. joista jälkimmäinen on vieläpä erityisen suotuisaa aikaa. Lisää suotuisia aikoja on 6.7. kello 16 alkaen, 10.7. kello 19 alkaen, 13.7. aamupäivä ja ilta sekä 14.7. Yrttien kuivattamisen kannalta on hyvä, että otollisia päiviä on noin monta!
 • lehtikasveille suotuisia ajanjaksoja on 5.7. kello 20 – 6.7. kello 15 sekä 15.–16.7. Lehtivihanneksia ja -yrttejä kannattaa siis kylvää tuolloin.
 • hedelmäpäiviä ovat 7.–8.7. sekä 9.7. aamulla ja illalla.
 • juurikasveille otollisia aikoja ovat 10.7. kello 18 asti, 11.7. ja 13.7. kello 13–19. Nauriit ja retiisit lasketaan juurikasveiksi.

Ei-istutusajalla kukkapäiviä ovat 22.7. ja 23.7. kello 15 alkaen.

Vastakaikua

  Anneli Airola · Heinäkuun 9. päivänä 2016 klo 11.18

  Kiva blogi sinulla. Olenkin ensimmäistä kertaa täällä. Mukava löytää uusia puutarhablogeja. Kesäterkkuja Pihakuiskaajan puutarhasta Joensuusta. – Toivotaan poutaista viikonloppua!

  Vastaa tähän viestiin  – tai aloita uusi keskustelu
  Hannele Virenius · Heinäkuun 12. päivänä 2016 klo 9.37

  Hei. Minäkin löysin tämän sivuston ja aion nyt seurata sitä. Olen kuitenkin silloin tällöin kävijä, en ehdi jatkuvasti selailla sähköistä tai mobiililaitteiden.

  Vastaa tähän viestiin  – tai aloita uusi keskustelu

Muut istutusajat

Istutusaika 3.4.2017 alkaen

Aprillia, aprillia

Aprillia, aprillia

Huhtikuun on alkanut talvisissa merkeissä, mutta istutusajalle riittää puuhaa.

Istutusaika 7.3.2017 alkaen

Katse kevääseen päin!

Katse kevääseen päin!

Tulevan kauden suunnitelmissa on helppohoitoinen kasvimaa.

Istutusaika 21.10.2016 alkaen

Oravan päivästä adventtiin

Oravan päivästä adventtiin

Vanhan kansan vuotuisessa kalenterissa tunnettiin kaikenlaisia kummallisen kuuloisia merkkipäiviä.

Puutarhavuosi 2016

Puutarhavuosi 2016

Maailmanlaajuisesti mennyt vuosi on jatkanut viimeaikaista ikävää perinnettä, että jokainen vuosi rikkoo edellisen tekemän lämpöennätyksen. Suomessakin säät ovat olleet poikkeuksellisen vaihtelevia ja yllätyksellisiäkin.

Istutusaika 23.9.2016 alkaen

Syyspäiväntasauksesta oravan päivään

Syyspäiväntasauksesta oravan päivään

Uusi kuun kausi alkoi lähes yhtä aikaa tähtitieteellisen syksyn kanssa.

Istutusaika 27.8.2016 alkaen

Syksyä ilmassa – ja mielessä?

Syksyä ilmassa – ja mielessä?

Kasvimaalla on kaksijakoinen tunnelma: yhtäältä alkaa jo olla paljon tyhjää tilaa, kun aikainen sato on jo korjattu. Toisaalta siellä missä kasvukausi jatkuu vallitsee varsinainen viidakko.

Istutusaika 31.7.2016 alkaen

Oi ihana elokuu!

Oi ihana elokuu!

Satokausi on päässyt täyteen vauhtiin: nyt korjataan kevään työn tulokset.

Istutusaika 6.6.2016 alkaen

Kesä on tullut kasvimaalle

Kesä on tullut kasvimaalle

Poikkeuksellisen lämmin kevät edistyi kuin pikakelauksella ja kääntyi kesäksi ennätysvarhain.

Istutusaika 10.5.2016 alkaen

Kevään ”resepti”

Kevään ”resepti”

Ensin runsaita sateita, sitten lämpöaalto!

Istutusaika 12.4.2016 alkaen

Milloin voi kylvää avomaalle?

Milloin voi kylvää avomaalle?

Kevät edistyy, ja kotipuutarhurin sormia syyhyttää: tekisi mieli jo siirtyä esikasvatuksesta suorakylvöihin.

Istutusaika 16.3.2016 alkaen

Kevättä kohti

Kevättä kohti

Muutokset luonnossa herättelevät miettimään tulevien kuukausien esikasvatus- ja kylvösuunnitelmia.

Leipurin lempiyrtit

Leipurin lempiyrtit

Leivän maustamiseen tarvittavia siemeniä ja mausteita voi ja kannattaakin kasvattaa itse.

Istutusaika 18.2.2016 alkaen

Karkausvuosi on juhlavuosi

Karkausvuosi on juhlavuosi

Aloitimme bloggaamisen karkauspäivänä tasan neljä vuotta sitten, joten nyt on syytä juhlaan!

Istutusaika 31.10.2015 alkaen

Pyhäinpäivästä ensimmäiseen adventtiin

Pyhäinpäivästä ensimmäiseen adventtiin

Myöhäissyksy on täällä: kasvukausi on päättynyt ja puutarha käy talvilevolle. Alkanut kuun kausi noudattelee kalenteria ja kestää suurin piirtein marraskuun ajan, kirkkojuhlasta toiseen.

Puutarhavuosi 2015

Puutarhavuosi 2015

Sanotaan että vuodet eivät ole veljiä keskenään, mutta mennyt vuosi oli kyllä kuin vuoden 2014 kaksosveli; ellei aivan identtinen niin läheistä sukua kuitenkin!

Istutusaika 4.10.2015 alkaen

Mikkelinpäivästä pyhäinpäivään

Mikkelinpäivästä pyhäinpäivään

Kansanperinteen mukaan sadonkorjuun pitäisi olla tehtynä mikkelinpäivään mennessä.

Istutusaika 6.9.2015 alkaen

Syksyä ilmassa

Syksyä ilmassa

Säässä tapahtui käänne syksyisempään suuntaan säntillisesti kalenterin mukaan: syyskuun 1. päivänä.

Istutusaika 10.8.2015 alkaen

Säiden armoilla

Säiden armoilla

Sää on tänä(kin) kesänä ollut meillä Suomessa puheenaihe numero yksi. Onko nyt toiveita käänteestä parempaan?

Istutusaika 14.7.2015 alkaen

Paluu palstalle

Paluu palstalle

Kesälomatauon jälkeen on palattu palstalle katsomaan, miten siellä pärjätään. Nyt alkaa satokausi!

Ruusuista elämää

Ruusuista elämää

Ruusujen kukinta on juuri nyt uhkeimmillaan, ne eivät näytä pahastuneen viileistä kesäsäistä. Mutta sopiiko ruusu kasvimaalle?

Istutusaika 17.6.2015 alkaen

Kitkemisen aika

Kitkemisen aika

Kun kevään ja alkukesän istutushommat on saatu tehtyä, ohjelmassa on kitkemistä, kitkemistä ja kitkemistä.

Istutusaika 20.5.2015 alkaen

Toukotyöt jatkuvat

Toukotyöt jatkuvat

Kirsikankukat kertovat sydänkevään alkaneen; on aika suunnitella toukotyöt tulevaa istutusaikaa ajatellen.

Suvivirren aikaan

Suvivirren aikaan

Omenankukista aikaisimmat ehtivät kuin ehtivätkin koristamaan koulun päättymisviikonlopun juhlallisuuksia.

Istutusaika 23.4.2015 alkaen

Suorakylvöjen aika

Suorakylvöjen aika

Alkavan istutusajan ohjelmassa ovat aikaiset kylvöt suoraan kasvimaalle.

Istutusaika 26.3.2015 alkaen

Istutusaika on alkanut!

Istutusaika on alkanut!

Viikonloppuna on kukka- ja lehtikasvien kannalta suotuisia aikoja kylvää ja koulia, ottaa pistokkaita sekä istuttaa uuteen ruukkuun.

Seitsemän monivuotista vihannessuosikkia

Seitsemän monivuotista vihannessuosikkia

Monivuotiset vihannekset antavat kevään ensimmäiset elonmerkit kasvimaalla. Niistä saa satoa jo silloin kun yksivuotisia vasta kylvetään.

Sinivuokko kukkii

Sinivuokko kukkii

Tuntuuko vain siltä, vai ovatko sinivuokot tänä keväänä aivan erityisen, häikäisevän sinisiä?

Yrttejä teen ystävälle

Yrttejä teen ystävälle

Kylvöjä ja siemenostoksia suunnitellessa kannattaa varata muutama ajatus yrteille, joista voi valmistaa omaa yrttiteetä.

Istutusaika 27.2.2015 alkaen

Vuosi 2015 kuukalenterin mukaan

Vuosi 2015 kuukalenterin mukaan

Kiinalaisen ajanlaskun mukaan elämme nyt vuohen vuotta. Miltä se näyttää puutarhurin näkökulmasta?

Mitä kannattaa viljellä itse?

Mitä kannattaa viljellä itse?

Kun viljelyalaa on vähemmän kuin viljelyhaluja, tarvitaan priorisointia. Mutta millä perusteilla?

Valo voittaa

Valo voittaa

Esikasvatus pääsee täyteen vauhtiin kevätpäiväntasauksen jälkeen, kun pelkkä luonnonvalo riittää.